Belirsizlik ortamlarında şirket yönetmek - Haber 1Haber 1

Belirsizlik ortamlarında şirket yönetmek

03 Eylül 2015 - 10:35

ABONE OL

Ekonomik sıkıntılar özellikle gelişen ülkelerde siyasi beklentilerdeki belirsizliklerle birlikte kendini gösterir. Ekonomiler özellikle makro anlamda gelişmeler siyasi ve devlet yönetimindeki beklentilere göre şekillenir, makro anlamda olabilecek tüm gelişmeler mikro şekilde şirketler ve faaliyetleri üzerinde etkili olur.

Ekonomik verilere baktığımızda düşen enflasyon, pozitif ayrışan büyüme, tek haneli işsizlik oranı ve özellikle düşen petrol fiyatları ekonomimizin yumuşak karnı olan cari açık üzerinde olumlu etki yaratacak olmasına rağmen siyasi arenadaki belirsizlik ve seçim atmosferi kurları yukarı doğru hareketlendirdi. Özellikle siyasi belirsizlik ortamlarında şirket yönetimi özel önem gerektiriyor.

KUR RİSKİNE GİRMEYİN

Burada şirket yönetiminin yapması gereken en önemli faaliyet, kur riskine girmemek olmalıdır. Nakit yönetimi konusunda firmalar son derece dikkatli olmalı, hangi para biriminden gelir elde ediyorsa harcamalarını ona göre dengelemelidir. Diğer bir konu nakit akımına bağlı olarak stok yönetimidir. Firmalar, stoklarını sürekli kontrol altında tutup her ay stok yaşlandırması verilerini hesaba katmalıdırlar.

Döviz kurlarındaki yükseliş şirketlerin uluslararası pazarlara açılmalarında fırsat oluşturacaktır. Yükselen kurlar ürünlerin rekabet gücünü arttıracağından daralan iç piyasa yerine alternatif olarak global piyasalara çıkılabilecektir.

Siyasi belirsizliğe bağlı olarak daralacak iç piyasa satışlarından ötürü ortaya çıkacak satış kaybı dış pazarlarla kapatılabilecektir. Oluşan bu fırsatı şirketler iyi değerlendirip nitelikli insan gücüne önem vererek alternatif pazarlarla sürdürülebilir büyümeyi yakalayabileceklerdir.

HARACAMALARA DİKKAT EDİLMELİ

Belirsizlik dönemlerinde bir diğer önemli konu harcamalar ve giderler konusuna azami hassasiyet gösterilmesini gerekli kılıyor. Nakit akış kontrolüne bağlı olarak zaruri olmayan tüm giderler mercek altına alınmalıdır. Önemli olan, sözkonusu dönemi en az hasarla atlatmaya gayret etmektir.

Eko sistemde olası belirsizlik dönemlerinde mevcut sadık müşterilerin elde tutulması çok önemlidir. Sözkonusu dönemler geçicidir, sonuçta sistem normale döndüğünde firmayı taşıyan müşteri portföyünü korumuş olmak sürdürülebilir büyüme açısından çok önemlidir. Bir diğer önemli konu bu dönemlerde mevcut müşterileri korumanın yanısıra yeni gelen müşterileri de kazanmaya gayret etmektir. Böylesi dönemlerde müşteri memnuniyetinin önemi gözardı edilmeden müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) faaliyetleri kesintisiz devam ettirilmelidir. Gözardı edilmemesi gereken konu her ne hal içinde olunursa olunsun işletmelerin varlık sebebi müşterileridir. Firma sadık müşterilerini birtakım fedakarlıklarla böylesi dönemlerde elde tutarak normal döneme geçildiğinde uzun dönemli müşteri sadakatini sağlamış olacaktır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.