Başkanlık tartışılıyor - Haber 1Haber 1

Başkanlık tartışılıyor

05 Mart 2016 - 13:33

ABONE OL

Türkiye Başkanlık sistemini tartışıyor. Ama tam bir kafa karışıklığı içinde. Televizyon programlarının son zamanlardaki değişmez konusu bu. Ama baktıkça fikirler netleşmiyor. Daha da anlaşılmaz hale geliyor.

Başkanlık sistemi konusunda taraflar tartışmanın zıt uçlarında yer alıyor. Bir uçta Başkanlığı isteyenler var. Öbür uçta da Başkanlığa karşı gelenler. Ama tartışmada objektif kriterler yok. Ana kriter: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taraf veya karşı olmak.

Bu konuda Türkiye’yi fazla eleştirmemek lazım. Benzer durumlara Başkanlık sistemine geçen diğer ülkelerde de rastlandı. Örneğin Fransa’da. De Gaulle Fransa’ya Başkanlık sistemini getirdi. İktidarda kaldığı süre içinde sol ve aşırı sol Başkanlık sistemini acımasızca eleştirdi. De Gaulle’e “seçilmiş kral” dendi.

Ya sonra? 1981 yılında Fransa’da Sosyalistler Komünistlerle birleşerek iktidarı ele geçirdiler. Sosyalist François Mitterrand Cumhurbaşkanı oldu. Fransa tarihinin iktidarda en uzun kalan Cumhurbaşkanı oldu. Anayasanın izin verdiği kadar: iki defa yedi yıl. Toplamda 14 yıl. Fransızlar Mitterrand’ı çok sevdiler. Ona “Tanrı” lakabını taktılar. Bugün de Fransa’da Mitterrand’ın yardımcılarından biri Sosyalist François Hollande Cumhurbaşkanı. Fransa solu “Başkanlık sistemini” çok sevmiş gözüküyor.

Türkiye Başkanlığı tartışıyor. Haber 1.com Başkanlık dosyasını açıyor. Bu incelemeyi Fransa’ya gençlik yıllarında Cumhurbaşkanı De Gaulle’ün bursuyla giden ve onun Başkanlık ekibi içinde çalışan Prof. Dr. Bener Karakartal Haber1.com için yapıyor. 15 gün boyunca Başkanlığı tartışacağız.

“PROF. DR. BENER KARAKARTAL KİMDİR?”

Prof. Dr. Bener Karakartal Galatasaray Lisesini birincilik ile bitirdikten sonra Fransa’da Başkanlık sistemini kuran General De Gaulle’ün bursuyla Fransa’ya gitti ve Fransa’da Başbakanlıkta Araştırma Ekip şefi olarak Cumhurbaşkanı De Gaulle’ün Başkanlık icraatları içinde yer aldı.

Prof. Karakartal Fransa Cumhurbaşkanları J. Chirac, F. Hollande ve N. Sarkozy’nin okudukları Paris Siyasal Bilgiler’den mezun. Siyaset Bilimi Doktorasını pekiyi derece ile Sorbonne Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Daha sonra Başbakan olacak Profesör Raymond Barre ile Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde ve ayrıca Paris Nanterre Üniversitesi’nde ders verdi.

İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Müdürü olarak aralarında Fransa Başbakanları Raymond Barre ve Maurice Couve De Murvillle olmak üzere çok sayıda devlet adamını Türkiye’ye davet edip ağırladı.

Aralarında Carrefour’un da bulunduğu çok sayıda büyük şirket Türkiye’ye Profesör Karakartal’ın daveti ile geldi.

Rahmetli Sakıp Sabancı’nın dostu ve danışmanı olarak onun Fransa’da Legion d’Honneur madalyası almasında ve Paris’te Elysee Sarayı’nda ki ödül töreninin organizasyonunda görev aldı. Fransa Başkanlık Sarayı’ndaki bu törene Profesör Karakartal aralarında Güler Sabancı’nın da bulunduğu kişilerle beraberce katıldı.

Prof. Karakartal çok sayıda televizyon programı gerçekleştirdi. En ünlüsü Sakıp Sabancı ile beraber hazırladığı “Sakıp Ağa ile Başbaşa” programıdır. Bu programın 53 dakikalık özetini Sabancı Holding yayınlamaktadır. (bkz: ” BAŞBAŞA – Sakıp Sabancı Belgeseli “)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.