Yatırımcılar, ne yapmalı? - Haber 1Haber 1

Yatırımcılar, ne yapmalı?

09 Mart 2016 - 9:17

ABONE OL

ŞUBAT AYI STRESLİ GEÇTİ
Yukarıdaki grafik Şubat ayının başından 23’üne kadar olan dönemde yatırım araçlarındaki getiriyi veriyor. Geçen ayın tartışmasız şampiyonu % 8.87 ile altın oldu. Borsa endeksleri ise ikinci sırada yüksek getiri sağlarken, Dolar’da düşüş gördük.
Global olarak piyasalarda oldukça dalgalı bir ayı daha geride bıraktık. Dalgaların en önemli sebebi;
1. Rusya ve Türkiye arasındaki gerginliğin artış göstermesi, Suriye’de bir savaş olasılığının ortaya çıkması
2. ABD borsalarının önemli desteklerini kırarak kritik dip seviyelere gerilemesi,
3. Petrol ve emtia fiyatlarının dalgalı bir seyir çizmesi ve petrol fiyatlarındaki geri çekilmelerin küresel bir resesyona ilişkin endişeleri artırması
4. Avrupa’nın en önemli bankalarından Deutsche Bank hakkında çıkan dedikodular üzerine Avrupa bankacılık sistemine ilişkin risklerin artmış olması. Fakat Deutsche Bank kendi çıkardığı tahvillerden alım yapınca bu cepheden gelen stres azaldı.
Geçen ay başında Rusya ile gerginlik artmış ve Suriye’de bir savaş olasılığı ortaya çıkmıştı. Fakat Şubat’ın 3. haftasında bu konuda olumlu gelişmeler oldu. ABD ile Rusya’nın anlaşması, küresel piyasaları da olumlu etkiledi. ABD endeksleri tehlikeli düşüş bölgesinden uzaklaştılar. Tüm bunlar olurken BIST100 endeksi 23 Şubat’ta 75 bini geçerek 75.500 seviyelerinden kapandı.
TCMB’nin geçen ayki PPK toplantısında faizde bir değişikliğe gidilmedi. Bu ay yapılacak olan toplantıda da faizde bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Erdem Başçı ayrılana kadar faizler sabit kalabilir, ama Başçı sonrasında faizlerde ciddi indirimler de söz konusu olabilir.
Dolar/TL kuru bu yazının yazıldığı sırada 2.94 seviyelerindeydi. Dolar/TL kurunda 2.89-2.97 aralığı dalgalanma bandı olarak alınabilir. Küresel risk iştahında Şubat ayının ikinci yarısında artış gördük. Fakat bu hava her an, gelen bir veriyle bile değişebileceği için yatırımcı yine de dikkatli olmalı. Çünkü küresel sorunlar, Çin’in büyümesi endişeleri ve yine Çin’in yeni devalüasyonlar yaşama ihtimali bulunuyor. Ayrıca Avrupa’da bankacılık sorunlarının sadece üzeri örtüldü. Dolayısıyla artık bütün sorunlar bitti şeklinde düşünmek yanlış. Fakat şunu da vurgulamakta fayda var. FED’in bu ay içinde faiz artırım olasılığının azalması FED tutanaklarında ortaya çıktığından beri küresel risk iştahı arttı. Firmaların karlılığı ve temettü verimleri ABD’nin 2 yıllık ve 5 yıllık devlet tahvili faizleri ile karşılaştırıldığında temettü verimi yüksek olan çok firma var. Bu yüzden firmalar kendi hisselerini satın alıyorlar ve bu da ABD hisselerini yükseltiyor. Nisan ayında faiz artış olasılığı arttığı anda yine piyasalar tersine dönebilir.

Küresel sorunlar, Çin’in büyümesi endişeleri ve yine Çin’in yeni devalüasyonlar yaşama ihtimali bulunuyor. Ayrıca Avrupa’da bankacılık sorunlarının sadece üzeri örtüldü. Dolayısıyla artık bütün sorunlar bitti şeklinde düşünmek yanlış.

MODEL PORTFÖY…
Model portföyümüzdeki son durumu aşağıdaki tabloda veriyorum. Model portföy tablosunda geçen ay 9 adet hisse önerimiz vardı. Bu hisselerin Aralık 2015-Ocak 2016 döneminde nasıl bir getiri elde ettiği aşağıdaki tabloda veriliyor. 23 Şubat 2016 tarihli hisse fiyatları aynı gündeki kapanış verileridir.
Ocak 2015’ten bugüne önerdiğimiz aylık portföy tablolarının getirisi ile BIST-100 getirisini veren grafik yukarıdadır. Ocak ayında sanki 12 bin TL’miz varmış gibi başladık ve ilk tablomuzda 12 hisse önermiştik.
Herkese bol kazançlı bir ay olması dileğiyle…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.