Merkez Bankası toplantısından ne çıkar? - Haber 1Haber 1

Merkez Bankası toplantısından ne çıkar?

24 Mayıs 2011 - 10:49

ABONE OL
Reuters’in geçen hafta çok önemli bir haberini buraya almak istiyorum. Geçen hafta TCMB yetkililerinin Piyasa Yapıcıları ile toplantısı vardı. İsmi açıklanmayan ve bu toplantıya katılan bir bankacı önemli bir bilgi verdi.
Bu toplantıda bankacıların “Döviz likiditesi sıkışık ama döviz kredileri çok hızlı artıyor” yolundaki değerlendirmeleri üzerine, TCMB’nin “Bankalar swap üzerinden döviz yaratıyor. Yılın başından beri dile getirdik, swap işlemlerine zorunlu karşılık uygulaması masada” şeklinde cevap verdiğini söyledi.
Aynı bankacı, “Swap işlemlerine zorunlu karşılık uygulamasının gündeme gelme ihtimalinin bir ay öncesine göre daha yüksek. Piyasalar açısından bakıldığında, birçok kişi bu tarz bir önlemin gelmeyeceğini düşünüyordu. Şimdi ise herkesin, olabileceği konusunda hemfikir olduğunu düşünüyorum” dedi.
Haber üzerine TCMB’den bir yetkili, “Bugün İstanbul’da gerçekleştirilen piyasa yapıcıları toplantısında TCMB yetkililerinin ‘swap işlemlerine zorunlu karşılık uygulamasının masada olduğu’ yolunda bir açıklaması olmamıştır” dedi.
TCMB, sıcak para girişini caydırmak, uzun vadeli fonlamayı artırmak ve kredilere sınırlama getirmek amacıyla cari açığı azaltacak önlemler kapsamında Aralık ayından itibaren zorunlu karşılık oranlarını vadelere göre farklılaştırarak üç kez artırdı. TCMB, Nisan ayı PPK toplantısında vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli DTH’ler ile diğer döviz yükümlülüklere uygulanan zorunlu karşılık oranını 100 baz puan; 3 yıla kadar vadeli diğer döviz yükümlülüklerde 50 baz puan, vadesiz ve 1 aya kadar (1 ay dahil) vadeli TL cinsi mevduatlarda ise 100 baz puan artırdı.
Öte yandan, bankacıların verdiği bilgiye göre Hazine, bugün gerçekleştirilen Piyasa Yapıcılar toplantısında iç borç çevirme rasyosunun bu yıl, “Hazine Finansman Programı: 2010 Yılı Gelişmeleri ve 2011 yılı Öngörüleri” raporunda yer alan yüzde 88 öngörüsünün altında kalabileceğini söyledi.
İç borç çevirme rasyosunun yüzde 80 seviyesinin bile altında olabileceğini söyleyen başka bir bankacı, “Hatta Hazine, yapılandırmadan gelecek para ile bu oranın daha da düşebileceğini söyledi ancak TCMB’nin mevcut politika uygulaması sırasında iç borç çevirme rasyosunu çok düşürmenin de yanlış olacağını belirtti” dedi.
Yukarıda verdiğim haber ve bilgiler ışığında şunları söyleyebilirim;
1. Merkez Bankası bu toplantıda faiz artırmayacaktır, çünkü seçim öncesi bir faiz artırımı siyaseten önemli sorunlar yaratabilecektir. Zaten Kasım 2010’dan bu yana uygulanan Merkez Bankası kararlarının siyasi olduğunu ve Merkez Bankası’Nın özerkliğine de ciddi biçimde zarar verdiğini düşünüyorum.
2. Vadesiz ve bir ay vadeli mevduatların munzam karşılıklarında 50 baz puan ile 1 puan arasında bir artış olabilir.
3. Yukarıdaki haberden sonra, bankaların döviz swap işlemlerine de zorunlu karşılık uygulaması başlayabilir.
4. Çok daha önemli bir başka nokta ise, belki bu toplantıda olmaz ama, seçimden sonraki ilk toplantıda, bankaların dışarıdan aldığı sendikasyon kredilerine de stopaj vergisi getirilebilir. Böylelikle bankalar dışarıdan buldukları paranın amliyeti de artmış olacaktır.
5. Para politikası kurulu ile ilgili olmasa da, seçim sonrasında önemli vergi ayarlamaları yapılacağını ve toplam talebin kısılmaya çalışılacağını daha önceki yazılarımda yazmış ve televizyon programlarında da dile getirmiştim. Geçen hafta sabah gazetesi bunu haber yaptı ve seçim sonrasında sıkı bir maliye politikası uygulaması başlayacağını duyurdu. Piyasaların bozulmasının bir nedeni de bu haberdi.
Yani vergiler mecbvuren artacak. Bunun yanında elektrik ve doğalgaz fiyatlarında da ayarlamaya gidilmesi olasılığı çok yüksektir.
Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın seçim öncesi son toplantısından radikal kararlar beklemesem de seçim sonrası ilk toplantıda radikal kararlar göreceğimizi düşünüyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.