2 Ağustos gerçekten kritik gün mü? - Haber 1Haber 1

2 Ağustos gerçekten kritik gün mü?

27 Temmuz 2011 - 12:02

ABONE OL

Euro / Dolar paritesinin dün de belirttiğim gibi yukarı yönlü daha gideceği yer var gibi gözüküyor. ABD’nin borçlanma tavanının artırılmaması olasılığı düşük olsa da buna benzer konuşmaların yapılıyor olması, yükselen mal fiyatları ve Avrupa’da Yunanistan meselesinin şimdilik odak noktasından çıkmış olması Euro’nun önünü açıyor. Diğer yandan şunu özellikle belirtmek istiyorum. Sanmayın ki 2 Ağustos’a karda ABD borçlanma tavanını artıracak. ABD’nin daha 15 Ağustos’a kadar parası var ve herkesin düşündüğünün aksine ABD gerçekten de 2 Ağustos’a karda borçlanma tavanını artırmakta muvaffak olamayacak. Bu da bu hafta sonuna girerken paritenin daha da yukarı gitme isteğini ortaya koyabileceğinden düşüşler alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1,4430’un altı kırılmadığı sürece 1,4460 seviyesinden 1,4610 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yukarı Yönlü Momentum Yakaladı

İngiltere’den dün açıklanan büyüme verileri İngiliz ekonomisinin şimdilik büyümekten uzak olduğunu gösterse de Dolardaki düşüşe bağlı olarak Sterlin / Dolar paritesinde belirgin yükselişler görülüyor. Hisse senedi piyasalarında da düşüşlerin görülmüş olması paritenin yükselişine ters bir durum olsa da Sterlin / Dolar paritesinin yakaladığı yükseliş momentumu teknik olarak paritenin yükselişinin önümüzdeki günler içerisinde 1,6550’ye kadar uzayabileceğini gösteriyor. Ancak yine de daha sonra Doların yükselmeye başlayacağını düşündüğümden olası satışlar daha sonra yapılabilir ancak şimdilik Doların geriliyor olduğu bir dönemde olduğumuzdan düşüşler yine alım fırsatıdır. Ancak aşağı yönlü olası düzeltmelerin sert olabileceğini de gözden geçirmeksizin alışları piyasanın biraz uzağında çalıştırmakta fayda var.

Günlük Strateji: 1,6280’in altı kırılmadığı sürece, 1,6310 seviyesinden 1,6430 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen İçin Müdahale Gerekli

Dolar faizleri daha önce yapmış olduğu yükseliş gibi yükselemiyor olduğundan ve hisse senedi piyasaları gerilerken Japon ekonomisinin Yen olumlu ekonomik göstergeler üretiyor olması Dolar / Yen paritesinin de yükselişler unutmasına neden oldu. Son iki haftadan beri sadece düşüş yönünde hareket eden Dolar / Yen paritesinin yakın bir zamanda yukarı dönme olasılığı görünmediği için Japonya Merkez Bankasından tepkilerin ne zaman geleceğinin bekleniyor olması gündemde olabilir. Diğer yandan ABD’nin kredi notunun gerileyecek olmasının da etkili olması, Yenin nispeten göreceli olarak güçlenmesine neden olduğundan olası düşüşlerin dışarından bir müdahale olmadıkça devam edeceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 77,10’un altı kırılmadığı sürece, 77,30 seviyesinden 78,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın Yükselmeye Devam Edebilir

Dünyadaki para birimlerinin hangisinin arttığı kötünün iyisinin hangisinin olduğu gerçeğine göre belirlendikçe ve enflasyon baskılarının artan emtia fiyatlarıyla birlikte yükseldikçe altın fiyatlarındaki yükselişler de devamlılık gösteriyor. Bugün yeni rekor kıran altının yükselişinin bir miktar daha uzamasını bekleyebiliriz. Hatta son günlerde yaşanan yükselişlerin sonrasında ABD’deki borçlanma tavının yükselmesinin gecikeceğini ve hatta 2 Ağustos’ta hiçbir sonuç alınamayacağından dolayı altının bugünden itibaren yükselişinin daha da hızlandırıp hatta 1650 Doların da üzerine kadar yükselmesini bekleyebiliriz. Bunu söylüyor olmama rağmen altın fiyatlarındaki yükselişe hiç güvenmediğim için alım yapmak tersine belirgin yükselişleri bekleyip kısa vadeli satış yapmanın daha güvenli olacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1668’in üzeri kırılmadıkça 1665 seviyesinden 1635 Dolar hedefiyle satış yapmak için beklenebilir. Ya da 1612’nin altı kırılmadıkça 1615 Dolar seviyesinden 1632 Dolar hedefiyle çok ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Kararsız Ama Yükselecek

Dünkü seansta petrol gün içinde önce düşüp sonra yükselmesinin ardından günü açıldığı seviyede kapatmış olması oldukça kararsız olduğunun bir göstergesiydi. Petrolün kararsız olması aslında çok normal çünkü bir taraftan ekonomisini yavaşlatan Çin’in petrol talebini kısmış olabileceği ve bir miktar gerileyen hisse senetleri varken diğer yandan da Doların gerilemeye devam ediyor olması petrolün yükselişini tetikliyor. İkilem petrolün yön bulması zorlaştırsa da teknik olarak petrolün kısa vadede düşmeye devam edecek olan Doların etkisiyle 103 hedefine ulaşacağını tahmin ediyorum.

Günlük Strateji: 97,70’in altı kırılmadığı sürece, 98,10 seviyesinden, 100,30 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya Yükselebilir

Gerileme sürecine giren Dolar ve yükselen petrol fiyatları öncelikle soya fasulyesi fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Çin’in olası bir talep artırması ve Ağustos ayında yapılacak olan ilk hasadın düşük çıkabilecek olması soyanın fiyatlarının yükselişini düşüşünden daha anlamlı kılıyor. Bu nedenle düşüşlerde soya alınabilir.

Günlük Strateji: 1368’in altı kırılmadığı sürece, 1372 seviyesinden, 1405 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.