Ateş çemberindeki Türkiye’nin zorlu sınavı - Haber 1Haber 1

Ateş çemberindeki Türkiye’nin zorlu sınavı

02 Temmuz 2012 - 16:49

ABONE OL

Dünya ekonomisi büyük bir bunalım içinde… Amerikan ekonomisi, hala belini doğrultmuş değil. Avrupa ülkeleri, tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Birçok AB ülkesi, borç batağında kıvranıyor. Dünya ekonomisini taşıyan Çin, eski ihtişamlı günlerini geride bırakmanın korkusunu yaşıyor. Bütün bunların üstüne bir de Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki savaş ortamını, kaotik durumu göz önüne aldığımızda Türkiye, ekonomide ve siyasi cephede birçok sorun yaşamasına rağmen çok şükür hayli iyi durumda gözüküyor.

Türk firmaları, işadamları böyle bir ortamda bile dünyanın dört bir tarafında yatırım yapıyor, dünyanın en ücra köşesine mal satıyor, ihracat yapıyor, ülkemize döviz kazandırıyor. Ne yapıp edip bu trendi devam ettirmeliyiz. Ama Türkiye’ye rahat yüzü bırakmak istemeyen güçler hummalı bir çalışma içinde. Bu karanlık güçler, Türkiye ile komşuları arasındaki ilişkiyi bozmak, hatta birbirlerine düşürmek için sinsi planlarını devreye sokuyor. İşte bu noktada Türkiye, büyük devlet olmanın gereği olarak bize kötü niyetler besleyenlere hem caydırıcı bir politika izlemeli, hem de ülkemizi bu belanın içine sokmamak için tüm çok dikkatli bir strateji uygulamalıdır.

Kasaba esnafıydı, dünya şirketi oluyor…
Dünyanın içinde bulunduğu tüm bu olumsuz şartlara rağmen Türk iş adamları adeta destan yazıyor. İşte bu müthiş çabayı gösteren Türk şirketlerinden biri de Doğtaş… 40 yıl önce Çanakkale’nin Biga ilçesinde 80 metrekarelik bir alanda kanepe üreterek yola çıktı. Bugün Türkiye’nin en büyük 3 mobilya firmasından biri. Bu kadar da değil. Bir kasaba esnafı olan Doğtaş, şimdi 70 ülkeye ihracat yapan, 200 milyon dolarlık cirosuyla dev bir kuruluş. Yani yukarıda özetlemeye çalıştığımız binbir soruna rağmen Doğtaş, bu muhteşem başarıyı göstermişse buna şapka çıkarmak lazım. Deyim yerindeyse bu bir mucize. Bu bir Doğtaş mucizesi…

İşte bu başarının mimarı, Doğan ailesinin lideri Davut Doğan, bu noktaya nasıl geldiklerini, yeni yatırım hedeflerini, projelerini ve sektör ile ilgili değerlendirmelerini Turcomoney’e anlattı. Yazı İşleri Müdürü’müz Aysel Aydemir’in gerçekleştirdiği bu çok çarpıcı söyleşiyi mutlaka okuyun… Hem gururlanacak hem de müthiş bir başarının sırrını öğreneceksiniz…

“Faizsiz BES”le yeni dönem başlıyor
Bireysel emeklilik sisteminin geçmişi çok yeni. Buna rağmen kayda değer bir hacme ulaştı. Ancak sektör, çok daha büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, arzu edilen noktaya gelemedi. Bunun başlıca sebebi sistemin birçok eksiği içinde barındırması, mevzuat bakımından sorunlar yaşanması. İşte bu durumu göz önüne alan Hükümet, bireysel emeklilik sisteminin önünü açacak düzenlemeleri yaptı. Bu düzenlemelerle birlikte ivme kazanan faizsiz bireysel emeklilik sistemi ise kısa sürede büyük ilgi gördü.

Arkadaşımız Murat Öğütçen, sistemi büyüteç altına aldı, sektörün önde gelen isimleriyle konuştu. Ortaya genel olarak bireysel emeklilik sistemi, özel anlamda da faizsiz bireysel emeklilik sistemi ile ilgili merak edilen tüm konuların masaya yatırıldığı bir dosya çıktı.

Turcomoney yazarlarından muhteşem analizler…
Hep söylüyoruz Turcomoney, Türkiye ve dünya ekonomisini anlamak isteyenlerin referans kaynağı diye. Birbirinden değerli Turcomoney yazarlarının bu ayki analiz ve değerlendirmeleri de işadamları, ekonomi bürokrasisi ve Türkiye ekonomisini anlamak isteyenler için başvuru kaynağı niteliğinde. Okuyunca, Türk ekonomisinin nereye gittiğini daha iyi anlayacaksınız…
Avaza’ya büyük ilgi…

Geçen ay Türkçe-Rusça hazırladığımız Avaza Dosyası, Türkmenistan’da yatırım yapmak isteyenler için tam anlamıyla başvuru kaynağı oldu. Müthiş bir ilgi gördü. Bundan sonraki sayılarımızda da bölgenin özelliğine göre ülkelerin ekonomilerini Türkçe-İngilizce Türkçe-Rusça ve Türkçe-Arapça olarak yayınlayacağız… O yüzden Turcomoney’i iyi takip edin diyoruz…

Bu düşüncelerle sağlıklı, mutlu ve bol kazancı bir ay diliyoruz…

Dr. Kazım KILINÇ

kakilinc@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.