Uzun vadeli portföyümüze yeni bir hisse daha ekledik - Haber 1Haber 1

Uzun vadeli portföyümüze yeni bir hisse daha ekledik

01 Eylül 2012 - 12:05

ABONE OL

Son dört aydır düzenli olarak uzun vadeli portföy oluşturuyoruz. Bu portföydeki hisseleri seçerken en az son on yıllık performanslarını inceliyor, analiz ediyor, uzun vadeli olarak düşünüyor ve çocuğumuzun geleceğine yatırım yapıyoruz. Bu ay yeni bir hisse daha önerdik.

Dergimizi bu ay almış olanlara dört aydır devam eden bu yazı dizisi için kısa bir açıklama yapayım. Konumuz çocuklarımızın geleceği için yatırım yapmak. Bunu bir eğitim konusu olarak ele aldım ve yatırımcı olmak, ya da yatırımcılık eğitimi adını verebileceğimiz bu yazı dizisinde örnek bir portföy oluşturuyoruz. Bu portföyü hep birlikte izliyoruz. Genel kuralımız, bugünkü piyasa koşullarında her ay 100 TL’lik hisse senedi aldığımızı varsaymak.

Her ay bir hisse öneriyorum. İlk ay (Mayıs 2012) Mardin Çimento’yu önerdim ve geçen ay Mardin Çimento şirketinin son açıkladığı bilançosunun ayrıntısını verdim. Geçen ay vurguladığım üzere Mardin hissesinden 15 lot 6.26 fiyatından alım yaptık ve geçen ay Federal Moğul İzmit Motor Piston (FMIZP) hissesini önerdim. Ama hisse o yazıyı yazdığım sırada 21-22 TL seviyelerindeydi ve alım aralığı olarak 15-17 TL arasını verdik. Haziran ayında FMIZP hissesini 16.70 TL fiyattan aldığımızı varsaydık. Temmuz ayında, Ford Otosan hissesinin izlenmesini ve eğer 12-14 TL fiyat aralığına gelirse alım yapılabileceğini belirttim. Fakat Temmuz ayı içinde Ford Otosan bu fiyat aralığına gerilemedi. Bu nedenle de bu hissede alım yapılmadığını belirttik. FROTO hissesi belirtilen fiyat aralığına gerilemediği için Temmuz ayında yeniden Mardin çimento hissesinden 5.48 TL fiyatından olarak 20 Temmuz Cuma günkü fiyatından aldığımızı varsaydık.

Geçen ayki sayıda aşağıdaki tabloyu vermiş ve bu tablodaki hisselerden biri önerdiğimiz fiyat aralığına gerilerse 100 TL’lik alımımızı bu hissede yapabileceğimizi belirtmiştik. Tablo şöyleydi;
uzun_vadeli_portfoyumuze_yeni_bir_hisse_daha_ekledik_2.jpg
Geçen ay içinde sadece Mardin Çimento belirttiğimiz fiyat aralığına geriledi. Bu hisse en düşük 5.18 TL fiyatını gördü ve bu yazının yazıldığı 23 Ağustos tarihi kapanışı itibariyle 5.22 TL seviyesinden kapandı. Bu yüzden, bu hisseden 5.22 TL seviyesinden 100 TL’lik alım yaptığımızı varsayıyoruz. Yani 19 lot hisse daha aldık.

Bu aşamada aşağıdaki tablo bizim hisse pozisyonlarımızı gösteriyor.

uzun_vadeli_portfoyumuze_yeni_bir_hisse_daha_ekledik_1.jpg

Bu tabloda kolonlar her ay yapmış olduğumuz işlemleri gösteriyor. Ağustos 2012 döneminde de MRDIN hissesi alımı yaptığımızı varsaydığımız için üçüncü kolonda bu işleme ilişkin ayrıntılar gösterildi. Toplama baktığımızda ise, Mayıs ayından Ağustos ayına kadar olan dönemde, komisyonlar dahil toplam maliyetimiz 398.29 TL TL olurken, portföyümüzün toplam değeri 24 Ağustos 2012 kapanış fiyatlarına göre 385.90 TL oldu. Yani yaklaşık olarak yüzde 3.11 zararda olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu aşamada, dikkat çeken unsur MRDIN hissesindeki düşüş ve bizim ısrarla bu hisseden alıyor olmamız. Bu noktada yatırımcılık bunu gerektiriyor. İyi ve başarılı bir şirketin portföydeki payını, hisse ucuzladıkça artırıyoruz.

Neden MRDIN hissesi düşüyor?

Bu konuda faaliyet raporlarını okuduğumuzda, 2012 başında çok yoğun ve sert geçen kış ayları nedeniyle ilk üç ayda cirosu yaklaşık olarak yüzde 30’dan fazla düştü. Bu durum kârları da aşağı çekti ve 2011’nin Mart ayında 16.8 milyon TL olan net kar, 2012’nin Mart ayında 6.7 milyon TL’ye geriledi. İlk üç aydaki kar düşüşü tabi ki Haziran bilançosunu da etkiledi ve 2011’nin Haziran ayında 38.9 milyon TL kar eden Mardin, 2012’nin Haziran ayında 20.1 milyon TL kâr edebildi. Eylül bilançosunda da kârı geçen yıla göre en az yüzde 25 düşük gelecek olup, benzer durum Aralık bilançosuna da yansıyacak. Dolayısıyla bu yılsonuna kadar Mardin hissesi genel olarak ucuz seviyelerde kalmaya devam edecek.

Bu da yatırımcıya 10 yıl vadeli bir süreç için çok uygun fiyatlardan hisse toplama imkânı veriyor. 2013 yılı başladığında, eğer kış yine geçen yılki kadar sert geçse bile üç aylık cirosu aşağı yukarı 2012 cirosu kadar ve karı da en az 2012 Mart ayındaki kar kadar olur. Ama kış ayları normal geçecek olursa, 2013’ün ilk üç ayında Mardin’in kârının yeniden 15-20 milyon TL arasına geldiğini görürüz ki, bu durumda 2012 ile karşılaştırma yapılırsa en az yüzde 150 kâr artışı görünecek. Tabi ki piyasa bu beklentiyi en geç Aralık ayından itibaren almaya başlar.

Dolayısıyla bizler şimdi, bu hissenin düşüşünü fırsat olarak görüp uygun fiyatlardan UZUN VADELİ toplayan yatırımcılara benziyoruz. Ama unutmayınız ki bu kararı verirken, Mardin’deki kâr düşüşünün yapısal değil, geçici olduğunu düşündüğümüzden kağıdı ucuz olarak tanımlıyoruz. Halbuki kâr düşüşü yapısal bir nedenden kaynaklanıyor olsaydı ve süreklilik araz edeceğini düşünseydik, şu anki fiyatlara ucuz dememiz söz konusu olmazdı. Dünyanın tartışmasız en büyük yatırımcısı Warren Buffet’ın en kısa vadesinin 10 yıl olduğunu unutmayınız.

Bu hisse endeksin üzerinde getiri kriterini yerine getiriyor
Bu ay yeni bir hisse olarak Pınar Et ve Un (PETUN) öneriyorum. Geçtiğimiz 11 yılın 9 yılında endeksten daha yüksek getiri sağladı. F/K oranı ve PD/DD oranı oldukça düşük. Hemen her yıl kâr dağıtan bir şirket durumunda bulunuyor. Aşağıdaki tabloda verdiğimiz aralıklara gelmesi durumunda ilgili hisselerden toplam miktar 100 TL’yi geçmeyecek şekilde alım düşünülebilir. Eğer iki tane hisse alım aralığına gelirse, 100 TL paylaştırılmalı. Eğer hisseler alım aralığına gelmezse, eldeki 100 TL bir sonraki aya devredecek.

uzun_vadeli_portfoyumuze_yeni_bir_hisse_daha_ekledik.jpg

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Doç. Dr. Yaşar ERDİNÇ

erdinc@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.