TOBB kadın girişimcilerin dünyaya açılımı - Haber 1Haber 1

TOBB kadın girişimcilerin dünyaya açılımı

02 Ocak 2013 - 18:03

ABONE OL

“Türk İş Kadınının Dünyaya Açılımı” projesi kapsamında, Türkiye’nin değişik bölgelerinden bir çok kadın girişimci bir araya gelerek Güney Afrika’ya gittik. Türk İş Dünyası ile Güney Afrika İş Dünyası bir araya gelerek karşılıklı sektörel iş görüşmelerini 7 Aralık 2012 tarihinde Johannesburg Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildik.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, yaptıkları ikili görüşmelerle pek çok iş fırsatı yakaladıklarına inanıyorum. Madencilik , Otomotiv, otomotiv yedek parçası , Tekstil , İlaç, Gıda sanayilerinde aşırı korumacı olan bu ülkeyle iş yapmak biraz zaman biraz gayret gerektirecek.
Her işi her zamanki gibi beyazlara bırakan bu ülkede, gölün maya tutması an meselesidir.

Biz Türk kadın girişimcileri olarak; dünyadaki potansiyel pazarlara iş kadınlarımızdan oluşan heyetlerle gerçekleştireceğimiz seyahatler ve sektörel iş görüşmeleri sayesinde uluslararası alanda çok sayıda girişimciyle bir araya gelerek yeni pazarlar oluşturacağız.

Türk iş kadınlarının güçlü profilini tüm dünyaya tanıtırken, gençlerimize de rol model olabilmek hedefindeyiz.

Toplantımızda , Johannesburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Laurence Saville de yaptığı açılış konuşmasında, Güney Afrika’yı ilk kez Türk iş kadınlarından oluşan bir heyetin ziyaret ettiğini belirterek, duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ilk kez bir Türk İş Kadınlarını gördüğünü belirttiğinde, projemizin ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha anladım. Dünya, Fransız, Rus, Arap, Asya, Amerika ve İngiliz kadınlarını tanıyor. Ancak Türk kadınını hiçbir özelliği ile tanımyor. İşte biz, girişimci Türk kadınını dünyaya tanıtabilmek misyonuyla yola çıktık.

Johannesburg Ticaret Odası’ndaki toplantımıza Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan, yatırım sorumlusu Müsteşar N.M.Mthethwa ve aynı bakanlığın Kuzey Afrika ve Ortadoğu Pazar Sorumlusu Sara Dien de katıldı.

Selimiye Camii gibi
Toplantı sonrası Güney Afrika’da battaniye üreten Türk firması, Sesli Tekstilin Fabrikası’nı ziyaret ettik. Ali Katırcıoğlu (Kervan) tarafından yaptırılan Nizamiye Külliyesi’ni de ziyaret ederek, Edirne’deki Selimiye Camii’nin 5/3 boyutu ile yaptırılan cami ve külliyesi hakkında detaylı bilgiyi, bizzat Ali Bey’in kendisinden dinledik. Oradan ayrılırken, yapılan hayrın ruhani hazzının yanında, eserin ihtişamı ve güzelliğinden tarifsiz gururla doluyduk.

İhmal edilmemesi gereken bir pazar
Pretoria’da Parlemanto’yu, müzeleri ziyaret edip yeni atanan Büyükelçimiz Sayın Kaan Esener’in konuğu olduk. Büyükelçimiz katılım sertifikalarımızı verirken Sanayi Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe ona eşlik etti. Güney Afrika’da yerleşik Türk iş adamlarının da katılımıyla inanılmaz çoşkulu geçen bir kaç saat sonrasında, ihmal edilmemesi gereken bir pazar olduğuna iyiden iyiye kanaat getirdik.

“Güney Afrika ziyaretimizi de başarı ile tamamladık”
Türk kadın girişimcileri, başarılı global iş bağlantıları ile ülke ekonomimize büyük destek veriyor. Yeni pazarlara cesur adımlarla yaptığımız ziyaretler ve B2B karşılıklı sektörel iş görüşmeleri toplantılarıyla bu misyonumuzu devam ettireceğiz. Mısır ve Hindistan’ın ardından Güney Afrika ziyaretimizi de başarı ile tamamladık. Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri olarak ihracata katkıda bulunmakla kalmıyor aynı zamanda Türkiye’ye yabancı yatırımcı da getiriyoruz.

• “Güney Afrika ile iş yapmanın yolları”
1- Güney Afrika ile iş yapmak isteyenlerin çoklu düşünmesi gerekiyor . AVM’lerin birbirinin ikizi gibi benzerlik göstermelerinin nedeni zircir marketlerden oluşmasından. Tek bir AVM’de açılacak tek bir mağaza, açıldığı gün başarısızlığının ilk gününü yaşar. Bu zincirin satın almacıları hedef kontaklarımız olmalı.

2-Pazar en iyi kaliteyle (marka ürünler) , ucuz tüketim mallarına yöneliktir 1980’lerin Türkiye’si gibi henüz orta tüketici tabaka oluşmamış durumda.

3-Güney Afrikay’la iş yapmak konusunda ki son önerilerim tüm Afrika için geçerli.

Türkiye’nin AB Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı Afrika ülkeleriyle kârlı ticaret yapması mümkün değil. Zira biz yüzde 30’lara varan gümrük vergileri öderken AB “0” gümrükle mal satıyor. Türkiye acilen 54 Afrika Ülkesiyle Serbest Ticaret Anlaşması (STA) veya Tercihli Ticaret Anlaşmaları yapmalı.

Bir başka yöntem pilot bir kaç ülke seçilip, seçilen ülkelerde serbest bölgeler kurup , yarı mamul ihracatımızı o bölgelere ihraç edip, bölgeden tüm Afrika’ya dağılımını sağlamalıyız.

Bu arada iş dünyası , yurt dışında yaşayan Türk iş dünyası ile acilen entegre olmalı. Aksi halde AB ile rekabet imkansız hale gelebilir. 2013 yılının hepimizin için huzurlu, şanslı ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum.

Zuhal Mansfield
DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.