Çocuklarımızın geleceğine portföy (Kasım) - Haber 1Haber 1

Çocuklarımızın geleceğine portföy (Kasım)

11 Kasım 2013 - 13:46

ABONE OL

Bu yazıyı 23 Ekim 2013 tarihinde kaleme alıyorum. Çünkü derginin Kasım ayında çıkabilmesi için yazıyı erken göndermemiz gerekiyor. Eğer özetleyecek olursak, vermiş olduğumuz önerilerle oluşan portföyümüzün tablosu 23 Ekim 2013 itibariyle şu şekildedir;

En son Ağustos ayında yazı yazmıştım. Eylül ve Ekim aylarındaki sayılarda yazımı baskıya yetiştiremedim. Ağustos ayında hisse önerisi olarak TTKOM önermiştik ve 6.40-7.00 aralığından alım yapılmasının uygun olacağını belirtmiştik. Dolayısıyla birlikte olmadığımız Eylül ve Ekim aylarında 200 TL’nin TTKOM hissesine yatırıldığını varsayarak, aşağıdaki tabloyu hazırladık. TTKOM hissesi bu aylarda 6 TL’ye kadar gerilediği için 6.45 fiyatından ortalama alım yapıldığını varsaydık.
Kasım ayında aşağıdaki tablodaki hisselerden BRISA ve DESPC hisselerinde satış öneriyor ve bu hisselerden gelen nakdin yarısının TTKOM yarısının da BIZIM TOPTAN hisselerinde alım olarak kullanılmasını öneriyorum. BRISA ve DESPC hisselerinin Kasım ayının 2’si ile 6’sı arasındaki ortalama fiyattan satıldığını varsayacağız.

“BİZİM TOPTAN”I TANIYALIM

2001 yılında kurulan firma Cash&Cary (Organize Toptan Ticaret) sektöründe faaliyet gösteriyor. 30.06.2013 itibariyle, 63 ilde 144 adet mağazası, yaklaşık 9.000 üründen oluşan ürün portföyü, 138.076 m2’lik net satış alanı, 330 bin aktif müşterisi ile sektörün mağaza sayısı bakımından en büyük, erişilebilirlik açısından en yaygın firmasıdır. ‘Bizim Kart’ üyelik sistemi ile sadece ticari vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere satış yapılmakta olup, toptancılar, tüccarlar, bakkallar, marketler, süper marketler, ihtisaslaşmış perakendeciler, oteller, lokantalar ve kafeler (HORECA) şirketin genel müşteri portföyünü oluşturuyor.

Şirket’in ürün portföyü, markalı ürünler ve ‘Öz’ markalı (Private Label) ürünler olarak gruplandırılıyor. Gıda, alkolsüz içecek, tütün mamulleri, temizlik, kişisel bakım, kağıt ürünleri gibi ana ürün kategorilerinde satışa sunulan ürünlerin yüzde 95’i markalı ürünlerden, yüzde 5′ ise ‘Öz’ markalı ürünlerden oluşuyor. Ürünlerin yüzde 50’si yerli tedarikçilerden, geri kalan yüzde 50’si ise Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası firmalardan tedarik ediliyor. Hisse senetleri 3.2.2011 tarihinden itibaren BIST100’de işlem görmeye başlayan Bizim Toptan’ın 30.06.2013 itibariyle ortaklık yapısı, Yıldız Holding AŞ. yüzde 50, Halka Açıklık yüzde 38 ve Diğer (fonlar ve şahıslar) yüzde 12 şeklindedir.”

ARTILAR

Türkiye’de HTM pazarının büyüme potansiyeli yüksek. BİZİM, HTM pazarında en hızlı büyüme gösteren ‘Cash&Carry’ kanalında faaliyet gösteriyor. -Güçlü iş modeli, şirketin sektörden hızlı büyümesini sağlıyor. Organik büyüme potansiyeli yüksek olan BİZİM, sürdürülebilir büyüme modeli dahilinde her yıl ortalama 15 yeni mağaza açmayı hedefliyor. – İnorganik büyüme alternatifleri de değerlendirmede. HORECA’lar (Otel-Restoran- Cafe) hedef büyüme alanı. Şirket iş modeline uygun formattaki yerli ve yabancı firmalar ile ilgileniyor.

Hızlı mağaza açılışlarına rağmen, FAVÖK marjı dengede. Şirket, ikinci yarı itibariyle mağaza yatırımlarının ciroya daha fazla katkı sağlamasını bekliyor. – Bizim Toptan’ın Şok Market’lerde bulunan %10’luk hissesinin satışı 46 milyon bedelle yapılmış olup, bu işlemden sağlanacak nakit girişi operasyonel faaliyetlerde ve yatırımlarda kullanılacak.

EKSİLER

Ana kategori ürünlerin talebinde yavaşlama gözleniyor. Bu durum daha çok rekabetçi olmayı gerektiriyor ve fiyata çok duyarlı olan toptancı segmentindeki müşterilere ‘fiyat yatırımı’ diye adlandırılan indirim ve iskontolar uygulanıyor. – Kayıt dışılıktan kaynaklanan haksız rekabet koşulları, şartları zorlaştırıyor.

Finansal Analiz
Dr. Yaşar Erdinç

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.