Sarıgül, İstanbul’u CHP’ye kazandırabilir mi? - Haber 1Haber 1

Sarıgül, İstanbul’u CHP’ye kazandırabilir mi?

13 Kasım 2013 - 9:33

ABONE OL
Ve nihayet Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, geçtiğimiz günlerde CHP’ye yeniden girdi… Peki şimdi ne olacak? Sarıgül, CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olursa kazanır mı? Bir önceki yazımda, Sarıgül ile değişik kesimlerden insanlarla yaptığım sohbetlerden edindiğim izlenimleri aktarmıştım. Ardından Haber1 yazarı Prof. Dr. Bener Karakartal çok ilginç bir Mustafa Sarıgül analizi yaptı. Ve şimdi de benim Sarıgül ile ilgili düşüncelerim…

Sarıgül, şu an için İstanbul’un liderliği için sahneye çıkmış durumda. Gördüğüm kadarıyla Türkiye’nin de lideri olma arzusu ile yanıp tutuşuyor… En azından CHP’nin lideri olmayı kafasına takmış gözüküyor. Sözleri, davranışları bunu açıkça gösteriyor…
Liderliğe soyunan bir insan cesur olmalı… Sarıgül, cesur değil. Mayınlı tarla gördü mü tüyüyor… Zor konular gündeme geldi mi, Sarıgül’den çıt yok. Basit olaylarda, tartışmasız olaylarda ise hemen sahneye çıkıyor.
Sarıgül, İstanbul’un patronluğuna oynuyor. Ama şimdiye kadar bu konuyla ilgili bir projesini, çözüm önerisini ortaya koymuş değil. Örneğin halkı çileden çıkaran trafik sorununa, ulaşım belasına nasıl bir çözüm öneriyor? Metro ile ilgili ne düşünüyor? Neler yapmayı planlıyor? Bunlarla ilgili elle tutular, gözle görülür, insanı heyecanlandıran bir öneri bekliyoruz. Gelir mi, emin değilim.
İstanbul’un dağ gibi sorunları var. Deprem, İstanbul için “geliyorum” diyor. Allah korusun gerekli önlem alınmazsa, şehir yeniden inşa edilmezse tahminlere göre 100 binin üzerinde insanımız hayatını kaybedecek, yüzbinlerce insanımız yaralanacak. 100 milyar dolarlık maddi kaybımız olacak. Peki bu konuda Sarıgül ne düşünüyor, ne yapmak istiyor bilmek istiyoruz.

İstanbul, dünyanın en güzel şehirlerinin başında geliyor. Ama aynı zamanda İstanbul, dünyanın en çarpık yapılaşmasına maruz kalan metropollerden biri aynı zamanda. Peki Sarıgül’ün bu konuda bir çözüm önerisi var mı?

İstanbul, New York, Londra, Tokyo, Frankfurt gibi finans merkezleri gibi iddialı bir şehir… Sarıgül, bu konuda ne düşünüyor? Neler yapmayı planlıyor?
Açıklamaları, konuşmaları, tavırları gösteriyor ki Sarıgül’ün asıl hedefi CHP Genel Başkanlığı.. Hatta açıklamalarına göre başbakanlık. Tamam, olabilir. Nitekim daha önce Baykal’ın karşısında başkanlık koltuğu için yarıştı. Peki CHP’yi, Türkiye’yi yönetmeye talip olan bir liderin Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin çözüm önerisi nedir?
Enflasyonun, faizlerin daha da aşağıya çekilmesi için ne düşünüyor?
400 milyar dolara dayanan dış borçların eritilmesi için ne yapacak?
Milli gelirin yüzde 10’una yaklaşan cari açık sorununu nasıl halledecek?
Resmi rakamlara göre yüzde 10, gayri resmi rakamlara göre ise yüzde 20’yi bulan işsizlik derdine nasıl bir çare bulacak?
Çok önemli adımlar atılan, ama hala Türkiye’nin önünde en önemli gündem maddelerinden biri olan Kürt sorunu konusuna nasıl bakıyor?
Eğer çözülmezse Türkye’nin yeni büyük problemi haline gelecek olan Alevi sorunu hakkında ne düşünüyor? Bu sorunu nasıl çözecek?
Türkiye’nin komşuları ile ilgili ne düşünüyor? Irak, İran, Ermenistan ve Yunanistan’la ilişkileri nasıl götürmeyi düşünüyor?
Suriye, yanıbaşımızdaki en önemli komşumuz. Eğer halledilmezse başımıza büyük dertler açacak olan bir komşumuz… Suriye sorunu hakkında ne düşünüyor?
Türkiye, yıllardır AB’ye girmeyi hayal ediyor. Sarıgül, Türkiye’nin AB’ye tüm üyeliği için ne düşünüyor? Bu konuda ne yapacak?
Görüldüğü üzere sorular çok… Somut, açık, net cevaplar, sözler bekliyoruz… Ama gördüğümüz kadarıyla Sarıgül, sessizliği tercih ediyor.

Bol bol konuşuyor, ama somut hiçbirşey söylemiyor. Habire o şehir senin, bu şehir benim dolaşıp nutuk atıyor, düğünleri, açılış törenlerini, cenaze törenlerini ziyaret ediyor.

Ekranlara yansıyan haliyle hep gülüyor, gülümsüyor, pozitif bir görüntü veriyor. Ama benim hissettiğim kadarıyla samimi değil. Anlatılanlara göre duruma göre vaziyet alan, solcunun yanında solcu, sağcının yanında sağcı, dindarın yanında dindar gibi konuşan, Alevi’nin yanına Alevici, Sünni’nin yanında Sünnici gibi davranan bir insan…

Yine anlatılanlara, iddialara göre Sarıgül hakkında belki bugün değil, belki seçim sürecinde değil (çünkü inandırıcı olmaz, daha önce niye yapılmadı diye sorarlar) ama eninde sonunda çok sarsıcı yolsuzluk dosyaları meydana sürülebilir. Doğru mu değil mi, bunu zaman gösterecek. Ama bu iddialar doğru çıkarsa CHP’yi zor günler bekliyor demektir.
Özetle, İstanbul’un sorunlarını köklü şekilde çözmeyi somut projelerle ortaya koyacak bir belediye başkanı çıkarsa karşımıza sevinirim. Ama gördüğüm kadarıyla Sarıgül’ün bu konuda hiçbir somut önerisi yok. O zaman seçmen niye riske girsin? Heyecanlandıran projeleri olmayan, ne yapacağı belirsiz bir kişinin peşinden niye koşsun? Ha, önemli olan proje mroje değil, hizmet falan değil, önemli olan AKP’nin devrilmesi, önemli olan Topbaş’ın gitmesi deniyorsa bunu anlamak mümkün değil…

Görünen tabloyu özetlemeye çalıştım. Peki Sarıgül, CHP’ye İstanbul’u kazandırır mı?

İmkansız değil elbette, ama çok çok zor…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.