Büyüme ümit verici - Haber 1Haber 1

Büyüme ümit verici

01 Temmuz 2014 - 12:25

ABONE OL

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin ötesinde büyüme oranı yakaladı. Çevremiz sıkıntılı dönemden geçerken; konjonktürel dalgalanmalar, seçim atmosferi ve Ortadoğu’daki sorunlar piyasalar tarafından dikkatle izlendi. Tüm bunlar yaşanırken gelen büyüme rakamları ileriye dönük beklentileri yükseltti. İlk çeyrek için % 4.3’lük büyüme rakamı, ekonomimizin dinamizminin ve sürdürülebilir büyümenin sinyalleri olarak algılanabilir. Bugüne kadar ekonomimiz ağırlıklı olarak iç tüketime dayalı büyürken, uzun süredir ilk defa en yüksek katkının ihracat artışından (11.4) geldiğini gördük.,
2014 yılı ilk çeyreğinde; seçim atmosferi, parasal sıkılaştırma ve uygulamaya konulan makro önlemler iç talep üzerinde baskı yaratsa da, en büyük ticari ortağımız AB’deki toparlanma ve rekabetçi kur düzeyi ihracatımızı arttırdı.
Türkiye’nin elde ettiği ilk çeyrek büyüme rakamı, AB ülkelerinin üzerinde. İlk çeyrek büyüme rakamına katkı açısından olaya bakıldığında en büyük katkı mal ve hizmet ihracından (11.4), daha sonra sırasıyla, kamu tüketim harcamaları (8.6), özel kesim tüketim harcaması (2.9), mal ve hizmet ithalatı (0.8) ve özel kesim yatırımları (-0.5) olarak sıralanıyor. Burada dikkat çeken nokta özel sektör yatırımlarının negatif olmasıdır. Bu durum bizlere, faizler nedeniyle özel kesimin yatırımlarında erteleme ve bekleme dönemine girildiğini gösteriyor.
FED kararları nedeniyle, gelişen ülkelerden döviz çıkışına bağlı olarak faiz oranlarında arttırıma gidilen Ocak ayından bu yana konjonktürel olarak tekrardan faizlerin gerilemeye gitmesi ile Merkez Bankamızın da faizleri makul olan seviyelere çekmesiyle ikinci çeyrekten itibaren özel kesim yatırımlarında artış ve dolayısıyla büyümeye katkı tekrardan başlayacak.
Özellikle belirtmekte fayda var ilk çeyrekte hazır giyim ve tekstil sektörlerinin yanı sıra otomotiv ihracatı rekorlar kırmış, iç piyasada özellikle otomotivdeki % 30’lara varan daralmalara karşın, ihracat artışı sanayi üretimindeki artışla da desteklenerek bu başarı sağlandı. Büyümenin içeriği istendiği gibi tüketimden, üretim ve ihracata doğru kayıyor.

Yeni Ufuklar
Süleyman Orakçıoğlu
ORKA Holding
Yönetim Kurulu Başkanı
orakcioglu@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.