ABD Bütçe Açığı Verileri Çok Önemli - Haber 1Haber 1

ABD Bütçe Açığı Verileri Çok Önemli

10 Mart 2011 - 13:39

ABONE OL

Bu sabah saatlerde Çin’den açıklanan dış ticaret dengesi verileri Çin’de açık olduğunu gösterince Dolar’a gün doğdu. Diğer yandan emtia fiyatlarında görülen geri çekilmeler ve Dolar faizlerinin bir miktar yükselmiş olması, Euro / Dolar paritesinin 1,4050’den başlattığı düzeltme hareketinin devam etmesine neden oluyor. Dün Almanya’dan açıklanan olumlu sanayi verileri sonrasında beklediğimiz gibi Euro/ Dolar bir ara 1,3950’ye kadar tırmanmış ancak daha sonra yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı gerilemeye başlamıştı.Şimdi 1,3870’in kırılmış olması paritenin gün içinde ABD’den açıklanacak olan bütçe dengesi verilerine göre dalgalanırken 1,3790’a değme ihtimali oluştu. Bugün bütçe dengesi verileri çok önemli olduğundan eğer bütçe açığı artarsa o zaman paritenin yükselişlerinde satış yapılır.

Günlük Strateji: 1,3950’nin üzeri kırılmadığı sürece, yükselişlerde kısa metrajlı ve stoplu satış yapılır. 1,3730’un altı kırılmadığı sürece de düşüşlerde alım yapılır.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin’in Düşüşleri Sınırlı Olur

Dün İngiltere’den açıklanan beklentilerin altındaki dış ticaret açığı Sterlin’in Dolar karşısındaki düşüşünü sınırlı tuttuğu gibi bir ara Sterlin / Dolar paritesinin dünkü seans içerisinde belirgin şekilde yükselmesine neden olmuştu. Bu durum bugün Dolar yükselse bile Sterlin’in Dolar karşısında direneceğini gösteriyor. Bu noktada asıl hareket Sterlin / Dolar paritesinde görülebilecek düşüşlerde gözükür. Ancak Sterlin / Dolar paritesinin daha düşmeye devam etmesi için Dolar faizlerinde yükselişler görmek gerekiyor. Yoksa Sterlin / Dolar paritesinin düşüşleri sınırlı olur.

Günlük Strateji: 1,6050’nin altı kırılmadığı sürece 1,6250 hedefiyle 1,6080’den alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen 83,50’nin Üzerinde Zorlanır

Hisse senedi piyasalarındaki güçlü duruş ısrarla devam ederken Dolar faizlerinin bir miktar yükselmiş olması ve Dolar’ın düşüşünün ardından genel anlamda bir miktar toparlanmış olması Dolar / Yen paritesinin 83’e dayanmasına neden oldu. Aslında Japonya’dan açıklanan Yen olumlu verilerin dışında hareket olsa da Dolar / Yen paritesinin zaten çok düşük kalmış olması Japonya’dan açıklanan Yen olumlu verilerin göz ardı edilmesine neden oluyor. Hatta öyle ki Japonya’ya dönen Japon sermayesinin dönüşlerinin artacağı beklendiği bir dönemde bu yükselişler olsa da 83,50’den sonra yükselişlerin zorlanacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 83,70’in üzeri kırılmadığı sürece 82,50 hedefiyle 83,50’den satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Dolar Yükselirse Altın Düşer

Yeni Zelanda’da faizlerin düşmesi altının daha da düşmesine engel oldu. Dolar faizleri yükselmiş olsa da bir merkez bankasın faiz indirmiş olması altının düşüşlerini engeller. Altının düşmeye devam etmesi için Dolar’ın bugün dünya genelinde yükselmeye devam etmesi ve hisse senedi piyasalarının da yükselmesi gerekir. Bu noktada ABD’den bugün açıklanacak olan dış ticaret açığı verisini iyi takip etmek gerekiyor. Eğer açık düşük açıklanırsa Dolar’da görülecek yükseliş altının düşüşünü tetikler. Teknik olarak bakıldığındaysa 1418’in altı kırılmadığı sürece düşüşlerin devamlılığını görmek zor olur.

Günlük Strateji: 1440’ın üzeri kırılmadığı sürece, 1422 hedefiyle, 1438’den çok ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Sınırlı Düşer

Hafta sonuna yaklaşırken ABD’den açıklanan petrol olumlu stok verileri normalde petrolün yükselmesine neden olurken, petrolün zaten çok fazla yükselmiş olması, petrolün yükselişlerinin sınırlı olmasına neden oluyor. Diğer yandan zaman ilerledikçe petrolü yükselten faktörlerin normale dönecek olmasının bekleniyor olması da petrolün şu anda beklemede kalmasına neden oluyor. Dolar yükselmedikçe ve/veya Libya’daki olaylar durulmadıkça ya da o konuyla ilgili bir ilerleme olmadıkça düşüşler sınırlı olur.

Günlük Strateji: 102,50’nin altı kırılırsa 100,80 hedefiyle ve 103,50’den spotlanmak şartıyla çok ölçülü miktarda açığa satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.