Hisse satışından açığa çıkan paralar dolara gider - Haber 1Haber 1

Hisse satışından açığa çıkan paralar dolara gider

23 Mayıs 2011 - 12:48

ABONE OL

Hafta sonu ardından hisse senedi piyasalarının zayıf açılışı dünyada açığa çıkan nakit paranın Euro yerine Dolar’a kayması Euro / Dolar paritesinin satış baskısı altında kalmasına neden oluyor. Avrupa’da Portekiz ve özellikle de Yunanistan’la ilgili çıkan haberlerin Euro üzerindeki olumsuz etkisi Euro’nun düşmeye devam etmesine neden olabilecek bir durumken diğer yandan Dolar faizlerinin de çok fazla düşük kalmış olması Dolar’ın yükselişini engelleyen bir faktör olarak değerlendirilmeli. Bu noktada teknik görüneme bakıldığında 1,3980 seviyesinin önemli bir destek olduğunu söylemek gerekiyor. Bu seviyenin altında oluşabilecek gecelik bir kapanış paritenin 1,35’li seviyelere giden yolunu açacaktır.

Günlük Strateji: 1,3960’ın altı kırılmadığı sürece, 1,3980 seviyesinden 1,4030 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin / Dolar Az Düşer

Geçtiğimiz hafta İngiltere Merkez Bankası’nın faizlerle ilgili duruşunun eskisi kadar faizleri artırıcı şekilde olmaması Sterlin’in Dolar karşısında gerilemesine neden oluyor. Ancak İngiliz ekonomisinin şimdilik Avrupa ekonomisi gibi kronik sorunlar yaşamıyor olması Euro / Sterlin paritesinin düşmesine neden olurken bu durum Sterlin / Dolar paritesinin düşüşlerinin nispeten sınırlı kalmasına neden oluyor. Diğer yandan Dolar faizlerindeki gerilemelere bağlı olarak Sterlin’in düşüşleri hız kazanamıyor. Sterlin/ Dolar paritesinin bu hafta aşağı yönlü belirgin bir hareket yapacağını düşünmüyorum ama gerilemeler olacaktır. Bu gerilemeler kısa vadeli alım fırsatlarını beraberinde getirebilir.

Günlük Strateji: 1,6220’nin üzeri kırılmadığı sürece, 1,6200 seviyesinden 1,6110 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Gerileyebilir

Bu sabah Japonya’dan açıklanan Yen olumlu ekonomik göstergeler öncü ve bugünkü durum göstergelerinin güçlendiğini gösterince Yen değer kazanma eğilimine girdi. Diğer yandan düşen hisse senedi piyasalarının ve Dolar faizlerindeki gerilemeler Dolar / Yen paritesinin yukarı yönlü hareketini şimdilik zor kılıyor. Bu nedenle yakın vadede yukarı yönlü hareket beklememek gerekiyor. Dolar şimdilik yükseliyor olsa da aslında çok kısa vadede bu durum bir satış fırsatı olabilir.

Günlük Strateji: 81,80’in üzeri kırılmadığı sürece, 81,40 seviyesinden, 80,30 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın İçin Mal Fiyatları ve Faizler Önemli

Dünyanın genelinde hisse senedi piyasalarındaki gerilemeler düşen faizlerle birlikte olunca altın fiyatları kısa vadede oldukça belirgin yükselişler yaptı. Bu yükseliş sürecinin 1520 civarında duraklamış olması ve Doların yükselme eğiliminde olması altının hafta içinde yeniden gerilemesine neden olabilir. Mal fiyatlarındaki zayıflığı da bunun içine karacak olursak eğer ekonomilere olan güvende bir azalma olmazsa bu hafta içinde yeniden 1480’li seviyeleri görmek mümkün olabilir. Bu nedenle hisse senedi piyasaları, mal fiyatları ve faizler radarınızda olmalı.

Günlük Strateji: 1512’nin üzeri kırılmadıkça 1509 seviyesinden 1492 Dolar hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrolün Düşüşü Devam Edebilir

Dolardaki yükseliş ve hisse senedi piyasalarındaki gerilemeler petrol fiyatlarının geçen haftadan beri zayıf kalmasına neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda petrol ve petrol ürün stoklarındaki gerilemeler ve buna paralel olarak Libya’daki iç savaşın devam ediyor olması petrolün gerilemesine engel oluşturuyordu. Bu durum kısa vadede değişmiş değil ama kısa vadede değişen şey Doların yükseliyor olması ve hisse senedi piyasalarındaki gerilemelerdi. Bu ikili faktörün Libya’daki savaşın devam ediyor olmasının petrolü yükseltici etkisini görülmediği durumda petrolün düşüşleri sınırlı olabilir. Teknik olarak 96,30’un altı kırılmadığı sürece düşüşlerden bahsetmek zor ama petrol bu hafta içinde bu seviyeyi deneyecektir. Bu nedenle çok kısa vadede yükselişlerde satış denenebilir. Ya da olası kırılmalara bağlı olarak daha sonradan satış düşünülebilir.

Günlük Strateji: 100,20’nin üzeri kırılmadığı sürece, 100 seviyesinden, 96,60 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir. Ya da 96,40’ın altı geçilirse 97,10’dan stoplanmak şartıyla 95,10 hedefiyle çok ölçülü ve az miktarda satış denenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Yatay

Bu Hafta Soya Gerileyebilir

Dolar’daki yükseliş ve petrol fiyatlarındaki gerileme kısa vadede soya fasulyesi ve soya kompleksinin bu haftaya gerileyerek açılmasına neden oldu. Mal fiyatlarının topyekun gerilemeye devam etmesi yakın vadede soyayı da düşürürken arz talep dengesine bakıldığında soyanın fiyatının düşmesini beklemek daha doğru olacaktır. Bu hafta açıklanacak ihracat rakamları soyaya yön verebilir ama asıl olarak düşen açık pozisyon sayısı ve yükselen Dolar, soyanın düşmesine neden olacaktır.

Günlük Strateji: 1405’in üzeri kırılmadığı sürece, 1401 seviyesinden, 1381 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.