Sarkozy Euro’ya kalp masajı yapıyor - Haber 1Haber 1

Sarkozy Euro’ya kalp masajı yapıyor

28 Ocak 2011 - 10:57

ABONE OL

Fransa başbakanı Sarkozy, dünkü Davos zirvesinde dünyadaki kurların emtialarla bağdaşık bir düzen içinde olmadığını söyleyerek Euro’ya destek çıktı. Son günlerde Avrupa Birliği’nin Euro’yu korumak için attığı adımlar ve gösterdikleri duruş Euro’nun 1,29’lu seviyelerden 1,37’li seviyelere kadar yükseltmesine neden olan en önemli faktörken bunun Davos’ta vurgulanması paritenin daha da yükselebileceğinin bir işareti olabilir.

Ancak Euro yükselmeye ne kadar devam edebilecek olsa da bu yükseliş olmadan önce 1,3480 – 1,3530 aralığındaki destek bölgesine düzeltme yapmasını bekliyorum. Eüer yükseliş bugün de deva ederse paritenin 1,3830’a kadar yükselişi zorlaması mümkün olur ama bu seviyeden sonrasının bu hafta içinde ve önümüzdeki haftanın ilk günlerinde beklemiyorum. Dolayısıyla 1,38’li seviyelere kadar satış için beklenilebilir ama önceden davranmakta da fayda olduğunu hissederseniz öncesinde de hareket edilebilir.

Günlük Strateji: 1,3830’un üzeri kırılmadığı sürece 1,3730 hedefiyle 1,3800’dan ölçülü miktarda açığa satış yapak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yükselişlerde Satılır

Sterlin / Dolar paritesi hafta ortasında yaptığı düşüş sonrasında düşeşe başladığı seviyeye kadar tırmanmasının ardından yükselişini durdurdu. Sterlin’in o düşüş sonrasında derhal toparlayabilmesinin tek neden Sterlin faizlerinin diğer para birimlerinin faizlerine göre daha yüksek kalmış olup aynı zamanda daha yakın vadede faizlerin yeniden yükselmesinden ve ayrıca da hisse senedi piyasalarını güçlü seyretmesinden kaynaklanıyor. Yine de Dolar’ın son zamanlarda dünya piyasalarında yaptığı düşüşlerin ardından gelebilecek yükselişlerle parite yeniden düşme sürecine girebilir. Eğer bu olursa paritenin 1,5630’a kadar gerilemesi mümkün olur. Yine de ABD’den açıklanan ekonomik verilerin son günlerde tam anlamıyla Dolar olumlu algılanmaması Dolar’ın düşüşünü devam ettirebileceği olasılığına bağlı kalarak yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmek yapılabilecek en doğru yaklaşım olacaktır.

Günlük Strateji: 1,6050’nin üzeri kırılmadığı sürece 1,5880 hedefiyle 1,6030’da ölçülü miktarda satış yapmak için beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Uzun Vadede Yen Değer Kaybeder

ABD’den açıklanan Dolar olumsuz verilerin belirginliği göze çarparken aynı zamanda kredi kuruşlarının Japonya’yı ve ABD’yi kredi riskleri konusunda uyarmış olmaları piyasayı hareketlendiren ve aynı zamanda sıkıştıran faktörlerdi. Bu noktada şunu belirtmek istiyorum ki kredi derecelendirme kuruluşları eğer ABD ve Japonya’ya uyarıda bulunduysa bunun anlamı Japonya’nın daha az güvenkli liman olmasını ve faizlerini ABD kadar artıramamasını ortaya koyar. Çünkü Yen, Dolar’ın olduğu kadar emtia para birimi değil ve sadece güvenli liman parası olarak bilinir. Bu nedenle bahsettiğim bu gelişmeler Dolar / Yen paritesini ileriki dönemde mutlaka yükseltecektir. Önce gerilemeler olsa bile uzun vadede paritenin yukarı yukarıdır. Kısa vadedeyse dara alanda sıkışmalar devam edecek ve yukarıda 83,70’in üzerinde kapanış olmadıkça veya 81,50’nin altında kapanmış olmadıkça ne yön ne de momentum kazanacaktır.

Günlük Strateji: 82,20’nin altı kırılmadığı sürece 83,10 hedefiyle 82,50’den ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altını Sarkozy Düşürdü

ABD’den açıklanan Dolar olumsuz ekonomik veriler Dolar faizlerinin yüksek kalmasını sağlıyor olması şaşırtıcı ve normalde olması gereken durumun aksini işaret eden bir duruma neden oldu. Ancak altın fiyatlarının dünkü seansta 1310 Dolar’a kadarki düşüşü, 1348’in altının geçilmiş olmasının sonucu olarak daha önceki günlerdeki beklentilerimi yansıtan ancak dün olmasını ummadığım durumu yaratmış oldu. Dünkü seansta aslında altının düşmesine neden olan en önemli faktör Sarkozy’nin Euro’yu destekleyici konuşması oldu. Bu sayede Euro / Altın paritesi bir süredir yapmayı beklediği aşağı yönlü düşüşü gerçekleştirmiş oldu. Ancak şimdilerde ABD ve Japonya’nın kredi derecelendirme kuruluşlarınca uyarılmış olması ve ABD’nin bütçe açıklarının artacağı beklentisi Dolar’ı zayıflatırken altının bir miktar da olsa 1325’e karda toparlanmasına neden olabilir.

Günlük Strateji: 1292’nin altı geçilmediği sürece 1311 hedefiyle 1295’ten alım yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Not: Yönetilmeksizin sadece alım yaparak yönetilen altın fonlarından uzak durun.

Petrol Düşerse Alım Fırsatı Verir

ABD’den açıklanan istihdam verileri beklentilerin altında kalınca, ekonomik toparlanmanın yavaş olacağı beklentisi iyice ağır bastı ve petrol dün gerilemeye devam etti. Bu süreçte artmış olduğunu bildiğimiz petrol ve benzin stoklarının yükseliyor olması petrolde baskıyı artırırken Dolar’ın gerilemiş olması petrolde düşüşü en azından bugün için sınırlandırması mümkün. Bu nedenle gün içinde oluşabilecek düşüşler kısa vadede alım fırsatı verebilir.

Günlük Strateji: 83,30’un altı kırılmadığı sürece 85,50 hedefiyle 83,50’den agresif alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.