"Sigara bağımlılığı zararları ve bırakma yöntemleri" etkinliği - Haber 1Haber 1

“Sigara bağımlılığı zararları ve bırakma yöntemleri” etkinliği

“Sigara bağımlılığı zararları ve bırakma yöntemleri” etkinliği

08 Mart 2024 - 16:05

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Medical Point Gaziantep Hastanesi öncülüğünde, Gaziantep Özel Değer Kolej'inde sigara bağımlılığının zararları ve bırakma yöntemleri anlatıldı.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, düzenlenen etkinlikte Medical Point Gaziantep Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin tarafından lise öğrencilerine sigara, elektronik sigaranın zararlarına ve bırakma yöntemlerine dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak için bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çetin, sigara dumanında 7 binden fazla kimyasal bulunduğunu ve bunların yüzlercesinin zehirli, 70'den fazlasının ise doğrudan kanser yapıcı özellikte olduğunu belirtti.

Çetin, sigara kullanımının akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kanser hastalığı ile doğrudan ilişkili olduğunu belirterek şunlanra dikkati çekti:

" Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir. Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla dokularda harabiyete yol açar. Bunun sonucunda akciğer kapasitesi azalır, solunum yollarında daralma meydana gelir ve KOAH riski belirgin bir şekilde artar. Sigara kullanımı ve sigara dumanı maruziyeti kalp ve damar hastalıklarına yol açan önlenebilir faktörlerden biridir. Sigara içenlerde kalp krizi riski 10 kat artmaktadır. Sigara beyin hücrelerinin ölümüne neden olduğundan unutkanlığa ve zamanla Demans ya da Alzheimer gibi hastalıklara, inme, felç gibi hayati problemlere neden olabilmektedir. Sigara bırakmada öncelik farmakolojik tedavi yöntemleri ve psikolojik destektir."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.