Aşırı Terleme (Hiperhidrozis) ve tedavisi - Haber 1Haber 1



Aşırı Terleme (Hiperhidrozis) ve tedavisi

15 Ağustos 2011 - 12:55

ABONE OL

Aşırı terleme nedir?

Terleme normalde ortam ısısının arttığı durumlarda vücut ısısını azaltmaya yönelik fizyolojik bir mekanizma iken bazı durumlarda patolojik olarak gözlenebilir. Buna aşırı terleme veya hiperhidrozis denir. Aşırı terleme, heyecanlı kişilik yapısına sahip kişilerde, sempatik aktivitenin artışı sonucu gözlenir. Aşırı terleme kişinin günlük aktivitelerini, sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını ve pskolojik durumunu olumsuz etkiliyorsa tedavi edilmesi gerekir. Sıklıkla sürekli mendil taşıma zorunluluğu, elele tutuşamama, elinden tuttuğu şeyi kaydırarak düşürme, yazılı sınav kağıdının okunamaz hale gelmesi, yazın açık ayakkabı giymede zorlanma gibi yakınmalar sözkonusudur. Aşırı terleme en çok ellerde, koltukaltında, ayaklarda, yüzde ve saçlı deride gözlenir. Terlemeye bağlı ısı kaybı ve ayrıca ellerin kanlanması ile ilgili de sorun olduğu için ellerde soğukluk ve üşüme de sözkonusudur. Tüberküloz, lenfoma, diabet, tirotoksikoz, feokromositoma gibi hastalıklarda da gözlenen terlemeden ayıredilmesi gerekir.

Tedavide hangi yöntemler uygulanır?

Tedavide ilaç, krem-losyon kullanılabilir. Ayrıca botoks ve iyontoforez adı verilen ter bezlerinin elektriksel akımla yok edilmesine yönelik tedaviler uygulanabilir. Fakat bu yöntemler genellikle geçici bir etkiye sahiptir ve tekrarlanması gerekir. Kalıcı tedavi ise cerrahi yöntemle endoskopik olarak uygulanan ve genellikle koltuk altından yapılan bir veya iki adet 1 cm’lik kesi ile gerçekleştirilen yöntemdir. Bu yönteme endoskopik torakal sempatektomi (ETS) denir. Bu işlemde terlemeye sebep olan sinir bölgelerine klip konularak terleme artışına sebep olan sinirler etkisiz hale getirilmektedir.


Cerrahi tedavi sonuçları nasıldır?

Ameliyat sonuçları terleme yerleşimine bağlı olarak % 85-95 oranında başarılıdır. İşlem eller, koltukaltı veya yüz terlemesi için yapılmasına rağmen ayak terlemesini de % 40-60 oranında tedavi edici özelliği vardır. Ameliyatın etkisi ameliyat sırasında ortaya çıkmakta ve hasta henüz uyanmadan ellerde kuruluk ve ısınma gerçekleşmektedir.

Cerrahi tedavinin yan etkileri var mıdır?

Ameliyat sonrası karın bölgesi, sırt ve bacaklarda % 10-60 oranında refleks bir terleme oluşabilir. Bu terleme de zamanla azalarak kaybolur.

Doç. Dr. Murat KARA

Göğüs Cerrahisi Uzmanı

International Hospital

Yeşilyurt /İstanbul

Tel: 0212 468 4055

Cep tel: 05322952322

muratkara@haber1.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.