Ödeme yakalanmak istemiyorsanız bunları yapın... - Haber 1Haber 1

Ödeme yakalanmak istemiyorsanız bunları yapın…

Vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan ödemler yaz aylarında artış gösteriyor. Peki ödeme yakalanmamak için neler yapılmalı? İşte 6 altın öneri…

Ödeme yakalanmak istemiyorsanız bunları yapın…

06 Nisan 2018 - 11:12

ABONE OL

Ödemin ayrıca çeşitli hastalıkların habercisi olabildiğini ve ödeme yol açan durumun iyi araştırılması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Ayrıca az hareket etmek, fazla kilo, diyabet, tuzlu ve karbonhidrattan zengin beslenme gibi durumlar ödemi tetikliyor. Ödem, depresif kişilerde daha çok görülüyor” açıklamasında bulundu.

Havaların sıcak olduğu yaz aylarında damarlarda genişlemeye neden olabiliyor. Bu genişlemenin özellikle bacak ve ayaklarda bulunan kanın kalbe dönüşünü yavaşlattığı ve yerçekiminin de etkisi ile o bölgelerde sıklıkla geçici bir ödem durumu oluşturabildiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Kalp, karaciğer, tiroid ve böbrek yetmezliği gibi durumlarda sıkça rastlanan ödem ayrıca bazı ilaçların etkisi ve gebelik dönemiyle de artış gösterebiliyor” dedi.

Ödem sabah yüzde, akşam ise bacaklarda görülüyor

Böbrek, kalp, karaciğer ve tiroit hastalıklarında tüm vücutta ödem gelişebildiğini belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Ancak ödem, yerçekiminin etkisiyle sıklıkla bacaklarda fark edilen bir durum olarak dikkat çekiyor. Gece uyku sürecinde ise, yatay pozisyonda duran vücutla bacaklardaki ödem, vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılabiliyor” dedi. Sabah uyanınca ödemin daha çok yüz ve ellerde olmasının sebebinin de bu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Atasoyu, “Günlük koşturmaca içinde ödem akşama doğru ödem sıvısı bacaklara doğru iniyor ve tekrar bu bölgede şişmeler ortaya çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Ödem az hareket eden kişilerde daha çok görülüyor

Ödem oluşumunda, yaş ya da cinsiyet farklılığının görülmediğine dikkat çeken İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Ancak idiopatik yani belirli bir nedeni olmadan ortaya çıkan hastalık olarak tanımlanan şekli, hemen hemen sadece kadınlarda, özellikle menopoz öncesinde ortaya çıkıyor” dedi. Doç. Dr. Atasoyu ödemin ayrıca az hareket eden, fazla kilolu, diyabetik, tuzlu ve karbonhidrattan zengin beslenen, depresif, gergin ruh hali ve mizaca sahip kişilerde de sık görülen bir durum olduğunun altını çizdi.

Ödem attıran besinler

Ispanak, lahana, roka, nane, kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, taze fasulye, ananas, kabak, soğan, pırasa, sarımsak, B vitamini ve demir içeren kepekli tahılların ödemin atılmasına yardım ettiğini belirten Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, bu tür besinlerin idrar söktürücü ilaçlar ile etkileşiminin olabileceği akılda bulundurularak aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

Bilinçsizce idrar söktürücü kullanılmamalı

İdrar söktürücü adı altında satılan birtakım bitkisel ürünlerin kullanımının böbreklere zarar verebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Atasoyu, “Bilinçsizce kullanılan ilaçların ve uygulanan tedavi yöntemlerinin vücuttaki başka organlara zarar verdiği unutulmamalı” uyarısında bulundu. Ödem konusunda mutlaka doktora danışılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Atasoyu, vücutta ödem yapan durumları şöyle açıkladı:

  • Dokular arası sıvı akışının dengesini bozan durumlar
  • Kadınlardaki regl öncesi dönem, gebelik
  • Kılcal damar hasarı
  • Cilt altı bölgeyi ve damarları etkileyen enfeksiyonlar
  • Toplardamar tıkanıklığı
  • Kalp atım hacminin azalması
  • Protein kaybına yol açan hastalıklar
  • Aşırı tuz alımı
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Alerjik durumlar

Ödeme karşı 6 öneri

Bilinen belirgin bir hastalığı olmayan kişilerde, özellikle bacaklarda oluşan ödemin uzaklaştırılması için;

1)Tuz ve karbonhidrat tüketiminin kısıtlanması,

2)İstirahat ederken bacakların yukarıda tutulacak şekilde uzatılması,

3)Uzun süre hareketsiz kalmaktan sakınılması,

4)Günlük sıvı tüketiminin 1.5-2 litre civarında sağlanması,

5)Doktor önerisiyle bacaklara bandaj uygulanması, masaj yapılması,

6)Gerektiğinde idrar söktürücü ilaç kullanımı yararlı olur.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.