Türkiye ekonomisi, yüzde 7,4 büyüdü - Haber 1Haber 1

Türkiye ekonomisi, yüzde 7,4 büyüdü

Türkiye ekonomisi, büyümesini sürdürüyor. 2017’nin son çeyreğinde yüzde 7,3 büyüyen Türkiye ekonomisi 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü.

Türkiye ekonomisi, yüzde 7,4 büyüdü

11 Haziran 2018 - 11:53

ABONE OL

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü.

Gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 arttı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2018 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 21,9 artarak 792 milyar 691 milyon TL oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 arttı.

BAKAN AĞBAL: ÇARKLAR HIZLI DÖNMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Yatırım, istihdam ve ihracata yönelik desteklerle üretim ve yatırım tarafında çarkların hızla dönmeye devam ettiğini vurgulayan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin sürükleyicisi iç talebin ilk çeyrekte güçlü seyrini sürdürdüğünü ve özel tüketim harcamalarının yüzde 11 arttığını, kamu harcamalarının ise yüzde 3,4 yükselerek ekonomik büyümeye sınırlı ancak pozitif katkı vermeye devam ettiğine işaret ederek, “Geçtiğimiz yıl küresel çapta gerçekleşen senkronize büyüme ve uyguladığımız destekleyici makroekonomik politika adımlarıyla birlikte küresel çapta öne çıkan güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 11 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 11 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 9,7 arttı.

MAL VE HİZMET İHRACATI YÜZDE 0,5 ARTARKEN İTHALAT YÜZDE 15,6 ARTTI

Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %0,5, ithalatı ise %15,6 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 18,7 ARTTI

İşgücü ödemeleri, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18,7 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 22,8 arttı.

İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı yüzde 37,8 oldu

İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katmadeğer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 38,8 iken bu oran 2018 yılının birinci çeyreğinde yüzde 37,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 44,1’ten yüzde 44,4’e yükseldi.

MOODY’S İNDİRDİ, DÜNYA BANKASI YÜKSELTTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s mayıs ayının sonunda Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 2,5’e indirmiş, Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin bu yılki tahminini yüzde 3.5’ten yüzde 4.5’e yükseltmişti.

Türkiye ekonomisi, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.3, son çeyreğinde ise yüzde 7.3 oranında büyümüştü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BÜYÜME DEĞERLENDİRMESİ

Recep Tayyip Erdoğan @RT_Erdogan

Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sıradayız. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz.

Recep Tayyip Erdoğan @RT_Erdogan

2017 yılında yakaladığımız yüzde 7,4 büyüme oranının ardından 2018 yılına da hızlı başladık.

Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam!

10:08 AM – Jun 11, 2018

EKONOMİSTLERDEN UYARI

Ancak ekonomistler, yılın ilk çeyreğindeki büyüme oranına rağmen gelecekte ekonomik yavaşlama yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Londra merkezli Capital Economics’ten Jason Turvey, açıklanan verilerin, Türkiye’de piyasalarda son aylarda yaşanan çalkantılı dönemin öncesini kapsadığını belirtti. Gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Turvey, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki çeyreklerde ani bir yavaşlama yaşanması mümkün” ifadesini kullandı.

Türkiye Merkez Bankası’nın son haftalarda toplamda 500 baz puanlık faiz artırımına gittiğini hatırlatan Turvey’e göre, geçmişteki tecrübeler, mali şartların “bu ölçekte” sıkılaştırılmasının yıllık ekonomik büyümede yavaşlamaya neden olduğunu ortaya koyuyor.

Ekonomik büyümeye karşın cari açığın da büyüdüğü Türkiye’de Mayıs ayında enflasyon yüzde 12.5 olmuştu.

Merkez Bankası, liranın dolar karşısında tarihi düşüş yaşamasının ardından iki hafta içinde iki kez faiz artırmıştı. Bu hamlelerin ardından lira dolar karşısında değer kazanmıştı. Liranın 2018 yılının başından beri dolar karşısında kaybettiği değer ise yüzde 19.7.

NTV, DW

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.