FED, yeni faiz hamlesini açıkladı - Haber 1Haber 1

FED, yeni faiz hamlesini açıkladı

Tüm dünyanın merakla beklediği Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz açıklaması yapıldı!

FED, yeni faiz hamlesini açıkladı

20 Aralık 2018 - 1:14

ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde Trump’ın ‘Faiz artırmayın’ uyarısında bulunduğu ABD Merkez Bankası (FED), bu gece faiz kararını açıkladı.

Uluslararası piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın da ‘Faiz artırımı yapmayın’ uyarılarında bulunduğu ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. Dün başlayan toplantı bugün sona erdi ve FED faiz kararını açıkladı. FED’in bu akşam TSİ 22:00’da açıkladığı kararda 25 baz puan artış ifade edildi. Böylelikle faizler yüzde 2.25-2.50 aralığına yükselmiş oldu. Böylelikle Fed, yıl içinde dördüncü kez, Trump göreve geldiğinden beri ise altıncı kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Fed’in faiz artırım kararı ise Fed üyelerinden 10’a 0 oyla alındı. Diğer yandan piyasaların gözü Fed’in vereceği 2019 yılına dair mesajlardaydı.

İşte Fed’in toplantı sonrası mesajları;

2019 YILI İÇİN FAİZ ARTIRIMI TAHMİNİ 3’TEN 2’YE İNDİ

Piyasada dikkatler beklenen faiz artırımından çok politika yapıcıların 2019 yılındaki sıkılaştırma temposuna ilişkin tahminlerinde değişiklik olup olmayacağı üzerinde yoğunlaşmıştı. Fed yetkililerinin 2019 yılı için faiz artırımı tahmini 3’ten 2’ye indi. Fed’in Aralık toplantısı öncesinde yetkililerin faiz patikasına ilişkin (Eylül) tahminlerini gösteren noktasal grafikte medyan beklentisi 2019 için üç faiz artırımını işaret ediyordu.

Fed’in açıklamasında risklerin önemli ölçüde dengeli olduğu belirtilirken ekonomik faaliyetlerin güçlü bir şekilde arttığına ve istihdam artışının güçlü olduğuna dikkat çekildi. Harcamalardaki artışın güçlü, yatırımların ılımlı olduğu belirtildi. Fed’in nötr fonlama faizi yüzde 3’lük önceki tahminden yüzde 2.8’e geriledi. Nötr faiz tahminlerinin aralığı ise değişmeyerek yüzde 2.5 – 3.5 oldu. Yetkililerin medyan tahminlerine göre fonlama faizine ilişkin beklenti 2019 için yüzde 2.9, 2020 için yüzde 3.1, 2021 için yüzde 3.1 oldu. Açıklamada, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin bir miktar değiştiği ifade edildi. Manşet enflasyon ve çekirdek enflasyonun yüzde 2 civarında kaldığının altı çizildi.

FED BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Fed’in Aralık toplantısından yapılan açıklamaya göre banka büyüme tahminlerini düşürdü. Buna göre bankanın 2019 büyüme tahmini yüzde 2.5’ten yüzde 2.3’e indi. 2019 yılına ilişkin PCE enflasyon beklentisi de yüzde 2’den yüzde 1.9’a geriledi. 2019 sonu işsizlik tahminiyse değişiklik göstermeyerek yüzde 3.5 seviyesinde kaldı. Uzun vadeli işsizlikte medyan beklentisi yüzde 4.5’ten yüzde 4.4’e düştü.

Son dakika... Tüm dünyanın merakla beklediği Fed faiz açıklaması yapıldı İşte tam metin…

Fed Başkanı Jerome Powell toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Powell’ın açıklamalarından notlar;

Powell, noktasal grafikteki daha düşük faiz patikasının ekonomiyi destekleyeceğini belirtti. Enflasyonun yılı beklenenden daha düşük tamamladığının altını çizen Powell, “Enflasyon beklediğimizden daha düşük bir noktaya geldi” dedi. Enflasyon trendinin FOMC yetkililerinin ileriye dönük sabırlı olmasına izin verdiğini vurgulayan Fed Başkanı, “Kararlarımızı nesnel bir şekilde vermeyi sürdüreceğiz.” dedi. Washnigton’da konuşan Fed Başkanı, finansal koşulların sıkılaştığını ifade etti ve gelişmelerin görünümü temel olarak değiştirmediğini belirtti. Powell, projeksiyonların ılımlı ölçüde daha düşük bir fonlama patikasını işaret ettiğini belirtti. “Politika düşünceler bizim kararlarımızı etkilemedi” diyen Fed Başkanı, sözlerine “Biz Fed’iz ve görevimizi yapmaya devam ediyoruz” diye devam etti.

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

Haftanın ilk 2 işlem gününde 5.33 – 5.39 bandında dalgalanan Dolar/TL yeni güne düşüşle başladı. Daha sonra hafif artışla 5.35’e yükselen kur akşam saatlerinde en düşük 5.21’i gördü. Dolar endeksi de düşüşünü hızlandırdı ve yüzde 0.5 düşüşle 96.072’ye indi. Dolar/TL kuru Fed öncesi yüzde 1,39’luk düşüşle 5,2712’yken Fed sonrası 5,2867 bandında seyrini sürdürüyor.

Son dakika... Tüm dünyanın merakla beklediği Fed faiz açıklaması yapıldı İşte tam metin…

TRUMP’TAN ‘FAİZ ARTIRMAYIN’ UYARISI

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkez Bankasına (Fed) “bir yanlış daha yapmadan piyasaları hissetmesi” çağrısında bulunmuştu. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Fed’in piyasalardaki likiditeyi daha da azaltmaması gerektiğini savunan Trump, “Fed’deki insanlar bir yanlış daha yapmadan bugün Wall Street Journal’da yayımlanan makaleyi umarım okurlar. Ayrıca, piyasadaki likiditeyi şu anda olduğundan daha düşük hale getirmezler. 50 milyarlık varlık azaltımını durdurun. Sadece anlamsız rakamları takip etmek yerine piyasaları hissedin. İyi şanslar!” ifadelerini kullandı.

Trump’ın atıfta bulunduğu Wall Street Journal makalesi de Fed yetkililerinin parasal sıkılaştırmaya ara vermesi görüşünü desteklemişti. Makalede enflasyon başta olmak üzere çeşitli göstergelerin daha temkinli para politikasını haklı çıkardığı ifade edildi.

Trump bir gün öncesinde ise yine Twitter adresinden Fed’i uyarmış; “Fed’in çok güçlü dolar ve fillen sıfır enflasyona, dünyanın patlak verdiği bir ortama rağmen yeniden faiz artırmayı değerlendirmesi inanılmaz. Paris yanıyor, Çin aşağı yuvarlanıyor. Zafere kenetlenin” ifadesinde bulunmuştu.

TRUMP GÖREVE GELDİĞİNDEN BERİ 6 KEZ ARTIRILDI

Bugün gerçekleşen faiz artırım açıklamasıyla yıl içinde faizleri 4. kez artırmış olan Fed, ilk faiz artışını 21 Mart tarihinde Fed Başkanı Jerome Powell’ın ilk açıklamalarıyla yapmıştı. Bu açıklamada Fed politika faizini 25 baz puan artışla 1,50-1,75 aralığına yükselttiğini duyurmuştu.

Son dakika... Tüm dünyanın merakla beklediği Fed faiz açıklaması yapıldı İşte tam metin…

Fed, 1 Ağustos’tan önceki para politikası toplantısını 13 Haziran tarihinde gerçekleştirmiş, 25 baz puanlık faiz artırımına giderek federal fonlama oranını yüzde 1.75 – 2.00 seviyesine yükseltmişti.

Birinci faiz artırımı ise 26 Eylül tarihinde 25 baz puan ile yapılmıştı. Böylelikle politika faizi yüzde 2.00-2.25 aralığına çıkarılmıştı. 2018 yılında böylelikle 16 Fed üyesinin 12’sinin beklediği gibi 4 faiz artırımı gerçekleşmiş oldu.

Fed 2015 Aralık’ta sıkılaştırma döngüsüne girmiş bu noktada önlemler almaya başlamıştı. Sıkılaştırma döngüsüne girdiğinden beri Fed, 9. kez faiz artırımı yapmış oldu. Aynı zamanda Fed ABD Başkanı Trump, Ocak 2017’de göreve geldiğinden beri 6 kez faiz artırdı.

Son dakika... Tüm dünyanın merakla beklediği Fed faiz açıklaması yapıldı İşte tam metin…

Hürriyet

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.