Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeyinde operasyon başlattı - Haber 1Haber 1

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeyinde operasyon başlattı

Ve günlerdir konuşulan operasyon başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, TSK ile ÖSO birliklerinin PKK’nın Suriye kolu YPG’nin kontrolündeki Suriye’nin kuzeyine girdiğini duyurdu,

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeyinde operasyon başlattı

10 Ekim 2019 - 0:20

ABONE OL

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO birlikleri, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin kontrolündeki Suriye’nin kuzey bölgesine yönelik askeri operasyona başladı…

Operasyonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından da duyurdu.

Operasyonun adının “Barış Pınarı Harekatı” olduğu ifade edildi. Barış Pınarı Harekatı saat 16.00 itibarıyla başladı. Türk jetleri ve obüsler, Suriye’nin Resulayn ve Tel Abyad şehirlerindeki YPG hedeflerini vurdu.

Türk savaş uçakları, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat nehrinin doğusunda 30 kilometre derinliğe kadar girerek terör örgütü YPG/PKK hedeflerini vurdu.

Milli Savunma Bakanlığı akşam 22.30 sularında yaptığı açıklamada “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Suriye Millî Ordusu, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Fırat’ın doğusuna kara harekâtına başladı” açıklamasıyla kara harekatını duyurdu.

Erdoğan’ın harekat merkezinde operasyona dair aldığı brifing sırasında çekilmiş fotoğrafları paylaşıldı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener telefonla arayarak bilgi verdiği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı ve BMGK’nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN OPERASYON EMRİNİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Barış Pınarı Harekatı’nın başlama emrini verdiği anın görüntüleri paylaşıldı.

İşte o an:

ERDOĞAN, HAREKATIN BAŞLADIĞINI NEDEN TWİTTER’DAN DUYURDU

Erdoğan daha önce Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri operasyonu televizyon ekranlarından duyurmuştu. Barış Pınarı Harekatı’nı ise Erdoğan’ın Twitter’dan duyurması dikkat çekti. ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin harekatına karşı çıkarak, Türkiye’yi Twitter’dan tehdit etmişti.

Erdoğan’ın mesajları şöyle:

TBMM BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Şentop, “Barış Pınarı Harekatı başladı. Türkiye’nin hedefi terör koridorunu yok etmek, barış koridorunu tesis etmek. Cenab-ı Hak Mehmetçiğimizin yar ve yardımcısı olsun” dedi.

CHP LİDERİN KILIÇDAROĞLU’NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı’nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin” dedi.

“ŞAM YÖNETİMİYLE GÖRÜŞÜLMELİ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ordumuzun başarı elde etmesi hepimizin ortak arzusudur ama süratle Türkiye yönetiminin Şam yönetimiyle görüşmesi lazım. Suriye’nin terörden arındırılması için” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 21.30’da Ankara’ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı’na geldi. Burada basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Elbette hiç kimsenin burnu kanasın istemeyiz. Ordumuzun başarı elde etmesi hepimizin ortak arzusudur ama süratle Türkiye yönetiminin Şam yönetimiyle görüşmesi lazım. Suriye’nin terörden arındırılması için. Bu ilişki kurulduğu taktirde Suriye’nin, Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi, Suriye’nin terörden arındırılması açısından çok önemli” dedi.

MERAL AKŞENER’DEN AÇIKLAMA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklama yaptı. Akşener, “Bugün, bütün farklılıklarımız ve iç siyasette yaşadığımız tüm tartışmaları rafa kaldıracağımız gündür. Türk Ordusu cephede yerini aldığı anda, tek siyasi Partimiz ‘Al-Bayrağın Partisi’dir” dedi.

Meral Akşener’in açıklaması şöyle:

“Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmış bulunmaktadır.

Bugün, bütün farklılıklarımız ve iç siyasette yaşadığımız tüm tartışmaları rafa kaldıracağımız gündür. Türk Ordusu cephede yerini aldığı anda, tek siyasi Partimiz ‘Al-Bayrağın Partisi’dir. Mehmetçiklerimizin, Fırat’ın Doğusuna girip, terör koridorunu yaracakları hususunda şüphemiz yoktur.

Türk Milleti ve ordusu, nice kahramanlık destanları yazmıştır, yazmaya da devam edecektir.

Bu askerî harekât, her ne kadar terörizmle mücadele kapsamında yürütülüyor olsa da, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine aykırı sonuçlar doğurmamalıdır.

Bu yüzden de, Türkiye Cumhuriyeti’nin, diplomatik yöntemleri de kullanarak mücadeleyi sürdürmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Allah Mehmetçiğimizin ayağını taşa değdirmesin, en kısa zamanda muvaffakiyet nasip etsin.”

BAHÇELİ’DEN AÇIKLAMA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti, #BarışPınarıHarekatı’yla bekasını ve milli varlığını çok ciddi şekilde tehdit eden hain ve bölücü örgütleri yuvalandığı ve saklandığı coğrafi alanlarda etkisiz hale getirmek için kutlu bir sefere çıkmıştır” açıklaması yaptı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı da harekat ile ilgili açıklama yaptı ve fotoğraf paylaştı. Bakanlık resmi internet sitesinden, “Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır” şeklinde açıklama yaparken, sosyal medya hesabından da fotoğraf paylaştı.

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN HAVANLI SALDIRI

Suriye’nin Resulayn şehrindeki terör örgütü YPG’liler tarafından Ceylanpınar’a 2 havan mermisi atıldı. Sivillerin yaşadığı bölgeye düşen havan saldırısında ölen ya da yaralanan olmadı.

Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı’dan da YPG’lilerce 6 roket atıldı. Atılan roketler Nusaybin ilçe merkezine isabet etti.

AB’DEN İLK AÇIKLAMA

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Avrupa Birliği’nden (AB) ilk açıklamayı Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker yaptı. Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ankara’ya itidalli davranma ve Suriye’deki Barış Pınarı Harekatını durdurma çağrısı yaptı.

Juncker “Türkiye’nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak Türkiye ve diğer aktörlere itidal çağrısında bulunuyoruz. Plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB’den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin” dedi.

FRANSA’DAN VE İNGİLTERE’DEN BM HAMLESİ

Fransa’nın ve İngiltere’nin, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekarı için BM Güvenlik Konseyi’ne toplanma çağrısı yapacağı bildirildi. DW’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Maas, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna harekatını en sert biçimde kınıyoruz” dedi.

ERDOĞAN HAREKATLA İLGİLİ PUTİN’İ BİLGİLENDİRDİ

Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suriye’nin kuzeyine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı konusunda Rusya lideri Vladimir Putin’i gün içerisinde bilgilendirdiği belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatın başlayacağı hakkında Rus mevkidaşı Putin’i bugünkü telefon görüşmelerinde bilgilendirip bilgilendirmediği sorusu karşısında, “(Telefon görüşmesinde) bundan bahsedildi” dedi.

YARIN TÜM CAMİLERDE FETİH SURESİ OKUNACAK

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Twitter hesabından Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin paylaşımda bulundu.

Harekata katılan şanlı Türk ordusuna başarılar dileyen Erbaş, “Vatanımızın güvenliği, milletimizin huzuru, bölgemizde barış ve selametin temini için başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nın zaferle sonuçlanması için yarın tüm camilerimizde sabah namazında Fetih Suresi okunacak, şanlı ordumuza dua edilecektir. Tüm kardeşlerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO GENEL SEKRETERİ’NDEN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin ‘Barış Pınarı Harekatı’ hakkında açıklama yaptı. Stoltenberg, “Türkiye’nin faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum” dedi.

“Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı” vurgusunda bulunan Stoltenberg, ülkenin aynı zamanda çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

HAREKATIN BAŞLAMASI İLE DOLAR 5,86’YA YÜKSELDİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarıyla dün 5.78-5.84 bandında dalgalanan dolar/TL bugün Suriye’de Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasıyla Dolar 5.86’ya yükseldi.

SURİYE SINIRINA YAKIN BÖLGELERDEKİ OKULLAR TATİL EDİLDİ

Harekat dolayısıyla Şanlıurfa’nın sınır ilçelerindeki okullar iki gün tatil edildi.

Bu kapsamda, Akçakale, Ceylanpınar, Suruç’taki tüm okullarda, Birecik’te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda perşembe ve cuma günü eğitime ara verildi.

9 ROKET İSABET ETTİ

Demirören Haber Ajansı, Suriye’nin Kamışlı kentinden atılan 9 roketin, sınır hattındaki Mardin’in Nusaybin ilçesinde farklı yerlere isabet ettiğini bildirdi.

Ajansa göre Kaymakamlık, belediye hoparlöründen vatandaşların sınır hattında uzak durmaları ve zemin katlara sığınmaları yönünde sık sık uyarılarda bulundu.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN ÇAĞRI

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde sığınmacılar için güvenli bölge oluşturma planlarını reddederek, bununla ilgili bir maddi yardımda bulunmayacaklarını vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“AB Türkiye’ye tek taraflı askeri operasyonunu sonlandırması çağrısında bulunmaktadır. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin tasarladığı sözde güvenli bölgenin sığınmacıların dönüşü için gerekli uluslararası kriterleri karşılaması ihtimal dahilinde değildir. AB, yerel nüfusun haklarının gözardı edildiği bölgelerde istikrarın ya da kalkınmanın sağlanması için yardım sağlamayacaktır.”

Fransa Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Türkiye’nin Suriye’ye saldırısı durmak zorunda” denildi.

FİNLANDİYA SİLAH SATIŞINI ASKIYA ALDI

Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekatı gerekçe göstererek Türkiye’ye silah ihracatını askıya aldıklarını açıkladı.

Finlandiya Başbakanı Rinne, “Hükümet, Türkiye’ye veya savaşa katılan diğer ülkelere yeni silah ihracat lisansı vermeyecek” ifadelerini kullandı.

ABDULLAH GÜL: BARIŞIN KALICILIĞI DİPLOMASİYLE SAĞLANABİLİR

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’nin kuzeyine yönelik düzenlenen ‘Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında, “Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak, bölgemizi huzura ve istikrara kavuşturmak amacıyla yapılan harekâtı yürüten Kahraman Ordumuzun görevini başarıyla icra edip Mehmetçiğin salimen yurda dönmesini Allah’tan dilerim. Bölgemizde tesis edilecek barışın kalıcılığının, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği esas alınarak, büyük güçlerin küresel hesap ve çıkarlarından bağımsız bir şekilde yürütülecek diplomasiyle sağlanabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

EMİNE ERDOĞAN: DUALARIMIZDASINIZ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Barış Pınarı Harekatı’nda görev alan Mehmetçik’imize muvaffakiyetler diliyorum. Aziz milletimizle beraber dualarımızdasınız” ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan, Twitter hesabından Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin paylaşımda bulundu. Paylaşımında, Türk Bayrağı görseline yer veren Emine Erdoğan, “Barış Pınarı Harekatı’nda görev alan Mehmetçik’imize muvaffakiyetler diliyorum. Aziz milletimizle beraber dualarımızdasınız. Allah, kahraman ordumuzu muzaffer eylesin” ifadesine yer verdi.

78 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI​

Barış Pınarı Harekatına ilişkin sosyal medyada kara propaganda yaparak, halkı kin ve nefrete tahrik eden 78 şahısla ilgili yasal işlem başlatıldı.

“AMAÇ SURİYELİLERİN DÖNÜŞLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Amacımız Fırat’ın doğusunda DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG’nin varlığını sonlandırmak, hudutlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamak, bir barış koridoru tesis ederek ülkemizdeki Suriyeli kardeşlerimizin de bir an önce kendi topraklarına, evlerine dönüşlerini gerçekleştirmektir.”

Sadece ülkemizin ve milletimizin güvenliğine değil, aynı zamanda bölgede yaşayan Kürtler, Araplar, Asuriler, Hıristiyanlar ve Yezidiler gibi diğer dini ve etnik grupların da güvenliğine büyük önem atfediyoruz.​

Mehmetçik; Fırat’ın doğusunda da Suriyeli kardeşlerinin yanında, terör örgütlerinin karşısında olacaktır.

Bugüne kadar olduğu gibi Barış Pınarı Harekatı’nda da sivil, masum insanlar, tarihi eserler, kültürel ve dini yapılar ve çevre dokunulmazdır.”

İÇİŞLERİ BAKANIZ SOYLU’DAN OPERASYON AÇIKLAMASI

CNNTürk’te programa katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kara operasyonunu doğruladı. Soylu, “Bu bir savaş değil. Bu bir terörle mücadele. Sınır ötesi harekat. Türkiye teröristlere ait bir kampı yok etmek üzere kendi adına meşru bir harekatın içerisinde. Uluslararası alanda meşru bir harekatın içerisinde” ifadelerini kullandı.

102

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.