" 2019 Nobel Edebiyat Ödülü, soykırımı savunan Peter Handke'ye verildi... - Haber 1Haber 1

” 2019 Nobel Edebiyat Ödülü, soykırımı savunan Peter Handke’ye verildi…

2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Peter Handke’ye verilmesi tartışma yarattı. Handke’nin 1990’lardaki Balkan savaşlarında Sırpları desteklemesi ve 2006 yılında soykırım ve diğer savaş suçlarından yargılanan eski Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç’in cenazesinde konuşma yapması tepkilere yol açmıştı.

” 2019 Nobel Edebiyat Ödülü, soykırımı savunan Peter Handke’ye verildi…

12 Ekim 2019 - 1:04

ABONE OL

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ödülün ardından çok sert açıklamalar yaptı. Vakıf açıklamasında, “Utanç verici bir karar! Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi belli oldu. İsveç Edebiyat Akademisi ve Nobel Vakfı skandal bir karara imza atarak ödülü, Bosna’da işlenen savaş suçlarını ve soykırımı savunan Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verdi” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

“Sırbistan’ın şoven milliyetçi politikalarına ve Slobodan Milošević’e yakınlığı ile tanınan Handke, 2006 yılında Bosna’da gerçekleştirilen soykırımdan sorumlu Slobodan Milošević’in cenaze törenine katılmış ve bir konuşma yapmıştı.

Konuşmasında Handke, ‘Ben gerçekleri bilmiyorum fakat bakıyorum, dinliyorum, hissediyorum; bundan dolayı Yugoslavya’nın yanındayım, Sırbistan’ın yanındayım, Slobodan’ın yanındayım’ demişti.

Sırbistan’a NATO müdahalesini kınayıp, “Bazen kendimi Kosova için savaşan Sırp Ortodoks rahip gibi hissediyorum” diyen bir yazarın bugün Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulunduğunu görmekteyiz.

“Saraybosna’da katliamı Müslümanların kendileri yaptı Sırplar suçlandı” diyen Handke’nin 2006 yılında değer bulunduğu Düsseldorf Şehri Heinrich Heine ödülü, yazarın Slobodan Milošević’i açıkça desteklediği ortaya çıktığı için geri alınmıştı. Handke 2013 yılında da Uluslararası Ibsen ödülüne değer bulunmuş ve ödülünü alırken de protestolara maruz kalmıştı.

Geçen yıl taciz skandalı nedeniyle Edebiyat Ödülü verilememiş, komite üyelerinden bazı isimler istifa etmişti. Edebiyat Ödülü sahiplerini belirleyen İsveç Edebiyat Akademisi ve Nobel Vakfı, cinsel taciz skandalını gündemden düşürmek için mi böyle bir karar aldı bilememekteyiz.

Bu, saçma, inanılmaz, utanç verici ve skandal kararı kınıyoruz…”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.