Medikal turizm ve İngiltere (1) - Haber 1Haber 1

Medikal turizm ve İngiltere (1)

01 Şubat 2015 - 9:53

ABONE OL

İngiltere, bir yandan vatandaşlarına en iyi sağlık hizmetlerini sunacak sistemi iyileştirme çalışmaları yaparken, diğer yandan çeşitli ükelerden tedavi olmak isteyen yabancı hastaları ağırlıyor. Yabancı hastaların genelde özel hastane ve klinikleri tercih ettiği gözleniyor. Bunun başlıca sebepleri; özel kurumlarda çalışan hekimlere daha fazla güven duyulması ve bekleme sırasının olmamasıdır.

İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bilgi Merkezi’nin (HSCIC) verilerine göre; NHS (Ulusal Sağlık Servisi) ve toplum sağlığı hizmetlerinde çalışan personelin yüzde 11’i İngiliz değil. NHS’e bağlı çalışan doktorların yüzde 26’sı da İngiliz değil. İngiltere’deki yabancı doktor sayısında en yüksek rakam Hindistan’a ait. Doktor sayısında Hindistan öndeyken, yabancı uzman hemşire ve sağlık personelinin ağırlıklı kısmı Filipinler’den oluşuyor. Bu ülkelere ilave olarak Polonya, Nijerya, Portekiz, İspanyol ve Alman sağlık çalışanlarının sayısı da azımsanamayacak kadar fazla. İngiltere’deki bu tablo, farklı kültür ve dillere sahip sağlık personeli alanında önemli bir model oluşturyor.

Avrupa Birliği içerisinde yaşayan vatandaşların, sağlık ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmeleri için Ekim 2013’te ”Avrupa Direktifi” uygulamaya alındı. Uzun bekleme sıralarına çözüm sağlayan bir yöntem olmasına rağmen Avrupa Direktifi; İngiliz vatandaşlarının sistemi ve haklarını yeterince bilmemesi nedenleriyle hedefine tam olarak ulaşamadı. Yetkililerin, yeterli paylaşımda bulunmaması nedeniyle belki de bu sistem, İngiltere’de varolan yüksek sağlık harcamalarına fayda sağlayamayacak.

Aşağıda İngiltere Sağlık Araştırmaları Ulusal Enstitüsü ve Araştırma Dağıtım Programı tarafından yaptırılan araştırmadan elde edilen izlenimleri görebiliriz. (Medikal Turizm: NHS’e avantaj mı? Dezavantaj mı? Araştırması)

İngiliz vatandaşlarının, 2000-2010 yılları arasında tedavi amaçlı seyahat ettikleri ülkeler, haritadaki görülüyor.

İngiltere’nin, Hindistan ile varolan birçok alandaki birlikteliklerinin yanında görülüyor ki; Avrupa ülkelerinin bazıları, İngiliz hastaların önemli bir kısmının tedavisini gerçekleştiriyor.

Yıllar bazında İngiltereden yurtdışına ve farklı ülkelerden İngiltereye seyahat eden yabancı hastalar grafiği

Bu grafik çok net gösteriyor ki; 2010 yılı itibariyle İngiltere’yi tercih eden hasta sayısında radikal bir değişiklik olmamasının yanında çok ciddi sayıda İngiliz vatandaşı, tedavi olabilmek için farklı ülkelere seyahat etmeye başlamış. Bir sonraki yazımda, hangi ülkelerin öncelikli tercih edildiğini ve ülke sağlık harcamalarına etkilerini paylaşacağız.

Hepinize sağlıklı, huzurlu ve bereket dolu bir ay dilerim.

NOT:

Değerli okuyucular; hayata bağlanmamızı sağlayan sosyal sorumluluk projeleri kapsamında (13-15 Mart 2015 tarihleri arasında) İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 2. ZihinRuhBeden Festivali’nde; sağlıklı, huzurlu ve mutlu Zihin, Ruh ve Beden teması işleniyor. Tüm insanlığın öncelikli ihtiyacı olan Sağlıklı ZihinRuhBeden Festivali’ne hepiniz davetlisiniz.

Selin’den…

Selin S. Yıldırım

Medikal Turizm Derneği USA

Avrupa Başkanı

yildirim@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.