Ocak ayı, dalgaların çok arttığı, olumsuz bir dönem oldu - Haber 1Haber 1

Ocak ayı, dalgaların çok arttığı, olumsuz bir dönem oldu

01 Şubat 2016 - 10:18

ABONE OL

ABD borsalarının önemli desteklerini kırarak Ağustos ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi, petrol ve emtia fiyatlarının hafta içinde bir ara sert düşüş yapması ve Çin ekonomisinin daha da zayıflayacağına ilişkin endişeler, piyasaları dalgalandırdı.

Yukarıdaki grafik 2016 başından bu yana küresel borsalardaki getirileri gösteriyor. Görüldüğü üzere BIST-100 şu an en başarılı borsa durumunda. MSCI gelişen ülkeler endeksinin yüzde 10.51 düştüğü göz önüne alınırsa, pozitif ayrışma net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Global olarak piyasalarda oldukça dalgalı bir ayı daha geride bıraktık. Dalgaların en önemli sebebi;

1.ABD borsalarının önemli desteklerini kırarak Ağustos ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi,

2.Petrol ve emtia fiyatlarının hafta içinde bir ara sert düşüş yapması

3.Çin ekonomisinin daha da zayıflayacağına ilişkin endişeler,

Yukarıdaki faktörler haftanın ortasına kadar sert düşüşlere sebep olurken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi’nin Mart ayında parasal genişlemeyi artırabileceklerine dair sinyal vermesi, petrol fiyatlarının soğuk hava ve ABD petrol stoklarının düştüğünü göstermesiyle birlikte toparlanması piyasaların bir nebze kendine gelmesini sağladı. Bu arada ABD’den gelen son işsizlik maaş başvuruları verisinin son 6 ayın en yükseğine çıkması, ABD’deki büyümeye ilişkin olarak kafalarda soru işareti oluşturdu. ABD ekonomisine ilişkin sinyaller ne kadar olumsuz olursa FED’in faiz artışı olasılığı düşecektir.

IMF (Uluslararası Para Fonu) küresel büyüme beklentisini gelişmekte olan ülkelerdeki zayıflamadan ötürü 2016 yılı için yüzde 3,6’dan yüzde 3,4’e düşürdü. IMF’nin yapmış olduğu çalışmaya ve tahminlerine göre son 5 yıldır yavaşlama eğiliminde olan gelişen ekonomiler, 2015 boyunca yüzde 4,0 büyüyerek, 2008- 2009 krizinden bu yana en düşük performansını gösterdi.

IMF’DEN FED’E UYARI

IMF, FED’in sıkılaştırma sürecinin devam etmesinin ve emtia fiyatlarındaki düşüşün devam etmesinin gelişen ülkeleri baskılayacağını söylüyor ve bu kritik parametrelerin iyi şekilde yönetilmezse, global büyümenin daha fazla düşebileceğini söylüyor. IMF, ayrıca gelişen ülkelere giren sermayenin azalmasının bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yönelik baskıyı artırdığına işaret ediyor.

FED’in toplantı sonrasında ABD’deki ekonomik gidişat ve küresel piyasalardaki son dalgalanmaya ilişkin yorumlarda bulunmasını bekliyorum. Eğer küresel piyasalardaki gelişmeye vurgu yapılırsa en azından Mart ayında da piyasa faiz artışı beklemeyebilir ve bu durum küresel piyasalarda ek rahatlamaya yol açabilir. Tersi olursa, yani FED küresel piyasalardaki dalgalanmaları görmezden gelirse, piyasalara etkisi olumsuz olacaktır.

Şubat belki daha iyi bir ay olabilir ama Mart ve Nisan ayları oldukça zor geçebilir. Şubat ayında dolar/TL kuru 3 TL’nin altına düşerse maliyet oluşturarak portföylerde döviz oranını artırmak anlamlı olabilir.

MERKEZ BAŞKANI BAŞÇI’DAN FAİZ AÇIKLAMASI KAFALARI KARIŞTIRDI

Geçen ay TCMB’nin PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısı vardı ve faizlerde bir değişikliğe gidilmedi. Yaptığı açıklama “sadeleşme” ifadesini metinden çıkardı. Başkan Erdem Başçı, Davos’ta yaptığı açıklamalarda bankanın dünya piyasalarındaki dalgalanmanın sürdüğü bir durumda faiz koridorunda daralmaya gitmeyi erken bulduğunu söyledi ve bunun daha sonra uygun bir zamanda yapılabileceğine işaret etti. Başçı’nın bu açıklamaları aslında kafaları iyice karıştırdı. Çünkü Merkez Bankası adeta ne yapacağını bilmez bir görünüm sergiliyor. Daha önce “sadeleşme” derken, şimdi “koridoru geniş tutmak” belirsizliğin yüksek kalmasına sebep olmaktır. Başçı biliyor ki; normalleşmeye gidilirse faiz oranlarını artırmak gerekecek ama buna izin yok.

Bu algılama, geçen ay içinde doların 3.05 üzerine çıkmasına da sebep oldu. Fakat, hem petrol fiyatlarındaki yükseliş, hem de Draghi’nin konuşmaları küresel piyasaları rahatlatınca ve dolar diğer paralar karşısında değer kaybedince, Dolar/TL kuru da 3 TL seviyelerine kadar geriledi.

Bu konuda FITCH’den gelen açıklamalar da dikkat çekiciydi; Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB’nin para politikasını sadeleştirmeyi geciktirmesinin tutarlılık ve kredibilite zayıflığını yansıttığını belirtti. Fitch tarafından yayımlanan kısa değerlendirmede, “Para politikasında daha basit bir çerçeve yetkililerin dış kırılganlıklara karşı gelebilme kapasitesini artıracaktır. Dış kırılganlıklar Türkiye’nin ülke notu profilinin önemli unsurları olarak varlığını sürdürüyor” denildi.

Şubat belki daha iyi bir ay olabilir ama Mart ve Nisan ayları oldukça zor geçebilir. Şubat ayında dolar/TL kuru 3 TL’nin altına düşerse maliyet oluşturarak portföylerde döviz oranını artırmak anlamlı olabilir.

Hepinizin yeni yılını kutluyor ve 2016 yılının huzur yılı olmasını temenni ediyorum.

MODEL PORTFÖY

Model portföyümüzdeki son durumu aşağıdaki tabloda veriyorum. Model portföy tablosunda geçen ay 9 adet hisse önerimiz vardı. Bu hisselerin Aralık 2015-Ocak 2016 döneminde nasıl bir getiri elde ettiği aşağıdaki tabloda veriliyor. 25 Ocak 2016 tarihli hisse fiyatları aynı gündeki saat 16:45’deki kapanış verileridir. Bu tabloda kırmızı ile işaretlenmiş olan hisselerin portföyden çıkarılmasını öneriyorum. Bunların yerine bir sonraki tabloda hangi hisselerin önerildiği yeşile boyalı alanda verildi.

BU AY PORTFÖYE HANGİ HİSSELERİ ÖNERİYORUZ?

Bu ay model portföye iki yeni hisse ekledik. Bunlar PARSN ve PETKM hisseleridir. Her iki hissenin önümüzdeki 2-3 yıl içinde yüksek getiri sağlamasını bekliyorum.

Ocak 2015’ten bugüne önerdiğimiz aylık portföy tablolarının getirisi ile BIST-100 getirisini veren grafik yukarıdadır. Ocak ayında sanki 12 bin TL’miz varmış gibi başladık ve ilk tablomuzda 12 hisse önermiştik.

Herkese bol kazançlı bir ay olması dileğiyle…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.