Türkiye büyük bir felaketin eşiğinden döndü - Haber 1Haber 1

Türkiye büyük bir felaketin eşiğinden döndü

01 Eylül 2016 - 12:07

ABONE OL

Türkiye, büyük bir darbe girişimine, ardarda meydana gelen terör saldırılarına rağmen ekonomi çok büyük bir sarsıntı geçirmedi. Dövizde çok büyük hareketlilik olmadı. Bunun nedeni Türk milletinin bir ve beraber davranması.

15 Temmuz 2016, Türkiye’mizin tarihine adeta 1789 Fransız ihtilali kadar önemli bir olay olarak geçecektir. Bu tarih, Türk milletinin darbelere ve her türlü ihanete karşı tek yürek olarak, bir daha gelmemek üzere darbeleri tarihe gömdüğü bir milattır. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) gerçek yüzünü bu darbede hiç şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösterdi ve ne büyük bir felaketten döndüğümüzü gördük. Devletin bütün kurumlarını adeta bir örümcek ağı gibi kaplamış olan FETÖ yapılanmasının ya da tümörün temizlenmesi için Olağanüstü Hal İlan edildi ve büyük bir hukuk operasyonu başlatıldı. İlk anda OHAL ilanı ekonomi ve piyasalar için tedirginlik oluşturmuş olsa da, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın açıklamalarıyla, ekonomide işleyişin normal olacağı ve bu alanı kapsamayacağı anlaşıldı.

PANİK YAPMAYIN!

Hain darbe girişimi doğal olarak Borsa’da ve dolar/TL kurunda çok sert hareketlere sebep oldu. Fakat ilk başından itibaren sosyal medyadaki ve www.bilegaytirimci.com sitesindeki yazılarımda yatırımcılara panik yapmamaları gerektiğini ve daha önce de darbe ve darbe benzeri (28 Şubat 1997 post-modern darbe ve 28 Nisan 2007 E-muhtıra) olaylarda panik yapanların kaybettiklerini vurguladım. Nitekim Dolar/TL kuru 3.0960 seviyelerine kadar yükselmiş ve borsa 70.600 seviyelerine kadar %13.3 düşüş yapmış olsa da, çok kısa bir süre içinde piyasalar normale döndü.

S&P, PEŞİN YARGI İLE NOT İNDİRDİ

Tüm bunlar olurken, S&P isimli kredi derecelendirme şirketi çok acele bir not indirimi yaptı. Türk devleti kendileriyle çalışmadığı için, bunu fırsat bildiler. Düşünün ki; bir darbe girişimi oluyor. İnsanlar koşup bankalardan paralarını çekmeye çalışmıyorlar. Dolara hücum etmiyorlar, aksine 8.5-9 milyar dolar bozduruyorlar. Banka genel müdürleri “üzerimize düşeni yapacağız” diyerek, kredileri geri çağırmayacakları sinyallerini veriyorlar. Ekonomi ilk çeyrekte %4’ün üzerinde büyümeye devam ediyor. Rusya ile ilişkiler olumluya dönmüş ve bir not indirimi geliyor. Bu not indirimini yaparken öne sürdükleri ekonomik gerekçelerin ise sağlam bir temeli yok. Zaten 2008 krizinde çok kötü bir performans gösteren bu derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notlara inanın güven çok azaldı. Normal şartlarda darbe girişiminin reel sektör, üretim, büyüme, tüketici, güveni üzerindeki etkilerini izleyip ondan sonra düşüreceklerse düşürmeliydiler. Fakat tam aksine peşin bir yargı ile, senaryo geliştirerek not düşüşü yaptılar.

Tüm bu anlattığım gerekçelerden dolayı, S&P’nin kararını siyasi ve adeta öç almak için alınmış bir karar olarak görüyorum. Piyasalar üzerindeki etkisi ise başlangıçta olumsuz oldu ama bu karar Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke durumunu değiştirmediği için ciddi bir sorun yaratmadı.

BİRLİKTELİK OLDUGU SÜRECE SORUN YOK

FITCH, notumuzu korurken görünümü durağandan negatife çevirirken, Moodys 2-3 ay için bir not kararı vereceğini açıkladı. Sonuç olarak millet kenetlendi ve ekonomik anlamda da sağduyulu davrandı. Birliktelik olduğu sürece bu ülkeye kimse zarar veremez. Bu bağlamda 2006’da yazdığım “Para Harekatı” isimli kitabımı twitterda ücretsiz olarak herkesin kullanımına açtım. Krizlerin nasıl çıktığını ve çıkartıldığını ve ne oyunların döndüğünü herkes öğrenmeli. @yerdinc65 isimli twitter hesabımdan indirme linkini verdim. Arzu eden indirip okuyabilir.

MODEL PORTFÖY

Model portföyümüzdeki son durumu aşağıdaki tabloda veriyorum. Model portföy tablosunda geçen ay 8 adet hisse önerimiz vardı. Bu hisselerin Temmuz 2016-Ağustos 2016 döneminde nasıl bir getiri elde ettiği aşağıdaki tabloda veriliyor.

Bu ay Portföye hangi hisseleri öneriyoruz?

Geçen ay dergimiz Türkiye’nin olağanüstü şartları nedeniyle basılamamıştı ama elektronik ortamdaki dergide BIMAS hissesini portföye eklemiştik. Dijital platformda Turcomoney’i okuyabilirsiniz. Bu hisse son 10 yılın 9 yılında endeks üzerinde getiri sağlamış durumda olup, her yıl açtığı 400-500 yeni mağaza ile cirosunu ve kârlarını artırıyor. Uzun vadeli portföye almak için uygun fiyatlara gerilemesini bekliyordum. Geçen hafta ucuz denilebilecek seviyelere geriledi.

Ocak 2015’ten bugüne kadar önerdiğimiz aylık portföy tablolarının getirisi ile BIST-100 getirisini veren grafik yukarıdadır. Ocak ayında sanki 12 bin TL’miz varmış gibi başladık ve ilk tablomuzda 12 hisse önermiştik.

Herkese bol kazançlı bir ay olması dileğiyle…

Yaşar Erdinç

erdinc@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.