Avrupalı Türkler, yeni nesil "supermarkt"lar kuruyor - Haber 1Haber 1

Avrupalı Türkler, yeni nesil “supermarkt”lar kuruyor

01 Kasım 2017 - 14:28

ABONE OL

Avrupa’nın şehir “GROSSMARKT” lerindeki tedarik ve dağıtım şirketleri , Avrupalı Türklerin oluyor!

AB kuralları doğrultusunda et ve süt ürünleri hariç, (zaten onların da Türk tarzı olanlarını Avrupalı Türkler, Avrupa ülkelerinde üretiyor.) markalı balık & deniz mahsulleri, yaş sebze-meyve, bakliyat, kuru gıda-yemiş, makarna, çay-kahve, alkollü-alkolsüz meşrubat, bağ ürünleri, su, zeytin-zeytinyağı, bitkisel yağlar, salça, konserveler, antipastiler, soslar, salamura ürünler, turşular, reçeller, kompostolar, hazır yemekler, (dolma, humus, vs) dondurulmuş gıdalar, Türk tarzı unlu mamuller, şekerlemeler, bisküviler, tuzlu, şekerli ve çikolatalı atıştırmalık ürünler, temizlik malzemeleri, kullan at malzemeler ile ülkemizden gelen daha bir çok yeni ve inovatif ürünlerle, sadece Türk SUPERMARKT’lerinde değil, Avrupalıların marketlerinde de; Türkiye’deki ihracatçılarımızın, Avrupa’daki İthalatçılarımızın ve Lojistik kuruluşlarımızın gayret ve başarılarıyla, Türkiye menşeili, markalı ürünlere ve lezzetlere ulaşmak mümkün hale geldi.

SEKTÖRÜN LİDERLERİYLE BULUŞMA

Avrupalı Türk Marketçiler ve Tedarikçileri Birliği’nın çalışmalarıyla yapılan ANUGA 2017 Gıda ve Dünya Lezzetleri Fuarı’nda görüştüğümüz Avrupa’nın ve Türkiye’nin konularında lider kuruluşlarının sahipleri ve yöneticileriyle bir araya geldik. TBunlar; ürkiye’de ve dünyada BAKTAT, Almanya’da SUNTAT Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, Türkiye’de YAŞAR Holding, Almanya’da PINAR GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Türk KIZILAYI Mineralli Su İşletmeleri CEO’su Ömer Faruk Özçelik (TR), BALPARMAK Bal Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak (TR), 5 YILDIZ Et Yönetim Kurulu Başkanı Celal Altınkaya (TR), KINIK Sağlıklı İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Berna Ariç (TR), PARK GIDA Yönetim Kurulu Başkanı Levent Garipoğlu (TR), DÜNYA Food Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu (TR), MELİTA DÖNER Product Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Osman Kali (BE), ÖZ KAYSERİ Pastırma Prod. Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Selçuk (DE), GAZİ Peynir Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Eduardo Garcia (DE), DEMKA/ÖZYÖREM Et Ürün Yetkilisi Selim Temel (DE), YAYLA Agrofood Yetkilisi Erkan Türkoğlu (DE), YURT Konserve Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kabasakal (TR), PEYBA Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Keskin (TR), DİMES Gıda Yetkilisi Vedat Doruk (TR), SARUHAN Kimya ve TAMEK GıdaYetkilileri (TR), TADIM Kuruyemiş Yet. Berkan Karakurt (TR)

ANUGA GIDA FUARI’NDA TÜRK DAMGASI

Avrupalı Türk tedarikçilerin, gümrükleme, depolama, dağıtım filoları ve satış teşkilatlarıyla, ülkemizin bazı ünlü markalarının da Avrupa’da kurdukları firmaların satış teşkilatları ve depoları marifetiyle, marketlerle halka, Horeca ile de gastronomi sektör profesyonellerine ulaştıkları göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçektir. Bu gerçek, kendini ANUGA 2017 Gıda & Lezzet Fuarı’nda, ilk defa bu yıl çok dikkat çekici bir şekilde ve net olarak gösterdi. Bu yıl kaçıncı olduğunu hatırlamadığım, 50’li yıllardan bu yana 2 yılda bir yapıldığını bildiğim. Ancak, benim aralıksız olarak 14.kez katıldığım, bu dünyanın en önemli ve büyük gastronomik etkinliğin ( ülkemiz adına bazı şeyler aynı kalmış gibi görünse de ! ) geçmişinde, birbirinden uzak duran, yukarıda bahsettiğim grupların; Türkiye’de ve Avrupa’da birlikte üretim, Avrupaya ve diğer ülkelere pazarlamada birlikte hareket, yeni ve inovatif ürünler geliştirme ve MARKA yaratma konularında, birliktelik görüşmeleri ( ulaşılan olgunluk & hoş görü ) dikkatimizden kaçmadı.

AVRUPALI TÜRKLER ZİRVEYE KOŞUYOR

Marketler, şarküteri ve patisserieler, restaurantlar, dönerciler, büfeler, kuru yemişçiler ve cafelere yönelik toptan satış ve tedarik zincirleri kuran, artık, endüstriyel mutfak ve ekipman temini, kurulum ve servisi hizmeti veren firmalara da sahip olan Avrupalı Türkler, Türkiye ve dünya deneyimli, Türk mimar ve dizaynerlarla, yine Türkiye’de üretilen ve kaliteleri dünyaca kabul gören; market arabaları, ahşap, çelik ve plastik uyumlu, bilgisayar yönetimli, raf, reyon, kasa sistem uygulamaları, soğutucu, dondurucu ve teşhir üniteleri, endüstriyel mutfaklar, set üstü ekipmanlar, ısıtıcı ve pişirici grupları, ahşap, metal ve plastik mutfak ve salon mobilya ve gereçleri, bunlarla bağlantılı personel üniformaları ve diğer tekstil ürünleri için de çok büyük ve bakir bir pazar hazırlıyorlar.

YENİ NESİL MARKETLER, RESTAURANTLAR, FIRINLAR

Avrupalı Türklerin, yerleşik kültürü ve gücü, Türkiyeli Türklerin, milli kültürü ve uluslararası gücü ile birleşiyor ! Avrupalı Türklerin sahibi olduğu veya Türkiye’den gelen Türklerin onlarla birlikte veya kendi kuracakları, içinde yiyecek-içecek depolanan, satılan ve de profesyonel chefler tarafından pişirilerek sunumu yapılan, birleşik dizayn edilmiş ( Market içinde ikram veya restaurant içinde satış ünitesi veya üniteleri bulunan ) bu tarz markalı mekanlara biz ” Yeni nesil market ” veya ” yeni nesil restaurant ” diyeceğiz. Bu uygulamaları ” döner büfeleri & fırınlar”da da görebileceğiz.

Konuklarımıza; bizim tarzımız olan, milli kültürümüzü yansıtan yöresel ve geleneksel ürün ve lezzetlerimizi hem tanıtacak, hem de yedirip-içirip tattıracağız. Bu gün yurt içinde: Aralarında diğer ülkelerde yaşayan, Türkiye kökenli üyelerimizin de bulunduğu;

Lezzet Profesyonelleri Derneği, Lezzet Markaları derneği, Lezzet Dostları Derneği, Lezzet Yazarları Derneği ve Lezzet İşletmeleri ve İşadamları Derneği’ni çatısı altına alan Türkiye’nin Lezzet Dernekleri Federasyonu’nu oluşturan kişiler olarak, 2007’de başlayan ” Avrupalı Türklerle Gastronomi ” sevdamız, Berlin’de kurduğumuz EUROTURK CHEFS CLUB derneğimizle, 3 kez katıldığımız ve aldığımız madalyalarla Alman aşçıları şaşırttığımız İKA / DÜNYA AŞÇILAR OLİMPİYATLARI’ındaki başarılarımızla güçlendi ve büyüdü.

Avrupa’da üretilen bizim lezzetlerimizi Avrupalılara ve oralarda yaşayan insanlarımıza tanıtmak ve tattırmak büyük önem taşıyor. Böylelikle, Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını ve Avrupa’daki Türk marketlerinin perakende satışlarını arttırmak, milli ve geleneksel yemek kültürümüzü uluslararası boyutlara taşımak daha kolay olacak.

TÜRK LEZZETLERİNİ AVRUPA’YA TANITMAMIZ LAZIM

Çalışmalarımızın 2. aşaması olan; Türkiye’den gelen ve Avrupa’da üretilen bizim lezzetlerimizi Avrupalılara ve oralarda yaşayan insanlarımıza tanıtmak ve tattırmak, böylelikle, Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını ve Avrupa’daki Türk marketlerinin perakende satışlarını arttırmak, milli ve geleneksel yemek kültürümüzü uluslararası boyutlara taşımak, yazılı, görsel ve dijital basında, yemeklerimizin tariflerini, resimli yapım aşamalarını yayınlayarak kendi insanımız başta olmak üzere ilgilenenlere, bu işleri profesyonelce yapmak isteyenlere uygulamalı workshoplar düzenleyerek, yeni ve gelecek kuşaklarımızı eğitimci ve profesyonel chef üyelerimizle bilgilendirmek, o ülkelerde, onlarla birlikte yaşayan, çalışan diğer insanlara da ” Türkiye’yi ve Türkleri, Türk Yemekleriyle sevdirelim ” düşüncelerimizle gelişen, destek gören; ” TÜRKİYE LEZZETLERİ MERKEZİ ” oluşturma çabalarımız ( Bakınız: www.lezzetgazetesi.com / 26. Sayı, 5. Sayfa ) için, Londra’dan Varşova’ya, Stocholm’den Madrit’e Avrupa’nın tam ortasında, Avrupalı Türk nüfusunun en yoğun olduğu, bütün otoyolların ve tren yollarının buluştuğu, 2 dev havaalanına ( Köln & Düsseldorf ) sahip, görsel ve yazılı basına çok yakın, üstelik tüm sektörlerdeki ( tekstil, otomotiv, gıda, lojistik vs. ) dünya ticaretinde önemli bir konumdaki NRW / Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ( Örneğin: Birçok ünlü tekstil markamızın show roomları ve METRO GROSSMARKT’in genel merkezi Düsseldorf’da, Ford Otomobil Fabrikası ise Köln’de. ) konuşlanma kararı aldık. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İsveç, İngiltere, Finlandiya, Polonya gibi ülkelerde 1974 yılından bu yana tanıdığımız; eğlence, eğitim, tekstil, taşıma, gastronomi (Restaurant, Dönerci, Cafe, Fırın vs ) konularının yanı sıra, gıda sektöründe taşımacılık, depoculuk, toptancılık ve perakendecilik yapan yüzlerce dostumuzla istişare ettik.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞÜ

Ülkemizin, markalı lezzet ürünleri üretici ve ihracatçılarıyla, yurt dışında kendi ürettiği veya satın aldığı Markasıyla yeme-içme mekanları açan ve açmak isteyen yatırımcı, işletmeci ve sanayicilerle, lojistik, market ve mekan kurulumuna ait malzeme, cihaz ve ekipman üretimi yapan, bu konularda fuarlar düzenleyen ve dış temsilcilikleri olan kişilerle görüştük. Bürokrat ve STK yöneticilerine danıştık ve en son olarak ANUGA 2017’de onlarca yetkili ve yönetici ile konuştuk.

Genel arzu ve paralelinde birleşilen fikir: Yukarıda belirttiğimiz tüm çalışmaları da içine alan, bu oluşumun; Türkiye’de hazırlanacak bir alt yapı ile Avrupa’daki Türklerin de katılımlarıyla kurulacak olan, (Verband der Europaisch-turkischen Supermarktbetreiber und lieferanten e.V.) AVRUPALI – TÜRK MARKETÇİLER ve TEDARİKÇİLER BİRLİĞİ tarafından gerçekleştirilmesi yönünde oldu. Yazımın üst tarafındaki fotoğraflar topluluğu içinde ve yanımda görülen, bu konudaki çalışmaları samimiyetle destekleyen, sektörün yakından tanıdığı, Avrupa’nın ve ülkemizin ünlü GIDA markalarının sahip ve yöneticileri ile bu yapılanmaya inanan, yurt içinden ve dışından ilgili gruplar, STK’lar, bürokratlar, basın mensubu dostlar tanıdık.

Türkiye’de doğan markaların, Avrupa ofis, show room ve mağazalarının en yoğun olduğu; Federal Almanya Cumhuriyeti NRW eyaletinin, Türkiye Ticari Temsilcisi Sayın Dr. Adem Tokdemir, “Türkiye’den yeni markaları Avrupa’ya taşıyacak olan bu Birliğin oluşumuna, eyalet yönetiminin de katkı sağlayabileceğini, sektörlere duyurulması için toplantı ve etkinlik organizasyonları düzenleyebileceklerini ” belirtti.

2018 YILINDA DÜZENLENECEK İKİ ÖNEMLİ FUAR

Ülkemiz, yaş sebze ve meyve üretiminin ile ihracatının merkezi olan Antalya’da gıda, gastronomi, turizm alanlarında; Türkiye’nin ve diğer dünya ülkenin, yatırımcı, işletmeci, sanayici, ihracatçı ve profesyonellere yönelik, Türkiye’nin en büyük ve stratejik fuar ve kongrelerini düzenleyen, ANFAŞ Fuarcılık kuruluşunun 60.000 m2 sergi alanı,15 konferans salonu olan EXPO CENTER’i, Antalya, Uluslararası Hava Limanı’nın çok yakınındaki konumu ve dünya turizminde ünlü ve nitelikli 700.000 konuk ağırlama kapasiteli HOTEL’leri ile ( Verband der Europaisch-turkischen Supermarktbetreiber und lieferanten e.V. ) AVRUPALI – TÜRK MARKETÇİLER ve TEDARİKÇİLER BİRLİĞİ ve Avrupa’da TÜRKİYE LEZZETLERİ MERKEZİ oluşum çalışmalarımıza güç verecek iki fuar etkinliğini 17 – 20 Ocak 2018’de gerçekleştirecek. ANFAŞ’ın, FOOD PRODUCT ve HOTEL EQUİPMENT fuarları, ülkemiz GIDA ve ENDÜSTRİYEL MUTFAK sanayicilerinin gözdesi. Katılımcı ve ziyaretçileri Türkiye’nin ve bu yıl dünya’nın 110 ülkesinden. ANFAŞ genel müdürü Sayın Murat Özer, Hannover Messe deneyimli, Almanya ve Avrupa’yı yakından tanıyan, kuruluşu yönetimiyle dünyaya kabul ettiren başarılı bir yönetici.

MEDYA BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

Fuarlarının, İstanbul’daki ulusal basına tanıtım toplantısında, birlikte katıldığı TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, TİM Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, TUROFED Genel Sekreteri ve TAFED Yönetim Kurulu Başkanı Chef Zeki Açıkgöz’ün fuarla ilgili tanıtımlarının ardından, LDF Yönetim Kurulu Başkanı olarak bana söz vermesi, yukarıdaki konuyla ilgili verdiğim bilgilere, Dr. Adem Tokdemir’in katkıları, fuarları destekleyen heyetin ve ekonomi basınının ilgisini çekti.

Toplantı sonunda; Anfaş Genel Müdürü Murat Özer, Almanya merkezli bu çalışmamızın Türkiye’deki ilk buluşmasının 17 Ocak 2018 de, Anfaş Expo salonlarında yapılmasını, Avrupalı Türk marketçi ve kedarikçilerin de fuarlarının ziyaretçileri olmasını önerdi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Genel Sekreteri Necip Boz da Avrupalı Türklerin başarılarını ve bu çalışmasını takdir ettiklerini belirterek, ” ülkemizin yeni ve inovatif yiyecek-içecek çeşitleri ile endüstriyel mutfak ürünleri, set ve sofra üstü ekipmanlarını görmek, yöneticileriyle tanışmak için Antalya’ya gelecek tüm ziyaretçileri, en uygun koşullarda, en güzel yerlerdeki, en modern tesislerimizde ağırlamaktan onur duyacağız” dedi.

Türkiye’yi, Türk ekonomisini, gastronomik başarılarımızı, Dünyaya aktaran ve en güzel şekilde temsil eden ekonomi/finans dergisi TURCOMONEY’nin yanımızda olmasından güç alıyor ve onur duyuyor, şükranlarımızı sunuyoruz.

M. Vasfi Pakman

pakman@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.