Satışlarınızı arttırmak istiyor musunuz? - Haber 1Haber 1

Satışlarınızı arttırmak istiyor musunuz?

02 Temmuz 2019 - 13:48

ABONE OL

*Satış olasılığını arttırmak için, satışta ikna tekniklerinin kullanılması ve satış ekibinin her anlamda kılık kıyafetten sosyo-kültürel seviyeye kadar donanımlı olması çok önemlidir.

*Toplam ciro içinde ağırlığı olan bir müşteri alımdan vazgeçtiği anda yerini doldurmak oldukça güçtür, hedeflerde sapmalara neden olur. Bu nedenle hiçbir müşterinin ciro içindeki payı yüzde 30’un üzerine çıkmamalıdır.

Pazarlama ve satış ile ilgili çalışmalarda uygulamada sıklıkla karşılaştığım soru; “Satış ekibimizi nasıl yönlendireceğiz?” ve “Performans değerlendirmede nelere dikkat edileceğiz?” şeklinde oluyor.

İlk kitabım “Pazarlamadan Perakendeye” içinde perakende matematiği ve perakende mühendisliği üzerinde yoğunlaşmıştım.

Perakende dışındaki üretim ve satış ile uğraşan şirketlerde, bölgeler ve satış performansının değerlendirilmesinin ön plana çıktığı görülüyor. Satış konularıyla ilgili olarak matematik yerine 4 işlemi kapsayan aritmetik kavramını kullanmayı daha uygun buldum. Burada türev veya integral kullanılarak karmaşık problemlerin çözümü hedeflenmiyor.

Basit düşünerek performansı arttıracak ve en önemlisi anlaşılabilir şekilde ölçebilecek dört işlemden ibaret geleneksel yöntemleri, modern satış tekniğine uyarlamayı hedefliyoruz.

ÖLÇMEZSEN YÖNETEMEZSİN

Pazarlama ve satış için hedef yine; “Ölçmezsen Yönetemezsin…” şeklindedir. Satış ekibinin performansında dikkate alınacak en önemli veri, burada satışın KPI (kilit performans göstergeleri) diyebileceğimiz, belli bir dönemde kaç ziyaret yapıldığı ve kaçının satışa dönüştüğüdür.

Diğer bir değişle satış/ziyaret oranında önemli olan müşteri ziyaretlerinde satış oranını arttırmaktır. Satış olasılığını arttırmak için satışta ikna tekniklerinin kullanılması ve satış ekibinin her anlamda kılık kıyafetten sosyo-kültürel seviyeye kadar donanımlı olması çok önemlidir.

MÜŞTERİ RİSKİNİN DAĞITILMASI

Satışın performansı açısından bakacağımız bir diğer konu; müşteri riskinin dağıtılmasıdır. Burada ders ve konferanslarımda üzerinde önemle durduğum bir konu; sektöre göre değişmekle birlikte hiçbir müşterinin toplam ciro içindeki payının yüzde 30’un üzerine çıkarmamaktır.

Burada vurgulamak istediğim konu; bir müşterimiz toplam içinde yüzde 30’a ulaştığında ona daha fazla satış yapmamak değil, diğer müşterilerin oranını arttırmak veya yeni müşteri bulunması anlamındadır.

CİRO DAĞILIMI KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Toplam ciromuz içinde ağırlığı olan bir müşteri alımdan vazgeçtiği anda yerini doldurmak oldukça güçtür, satış hedeflerinde sapmalara neden olur. Bu nedenle satış performans değerlendirmelerinde ciro dağılımı oransal olarak kontrol altında tutulmalı erken uyarı sinyalleri dikkatle izlenmelidir.

Satış aritmetiği için bir diğer çok önemli konu; müşteri yaşam ömrü ve toplam getirisi dediğimiz kavramdır. Burada müşterimize kariyerimiz boyunca ne kadar ürün sattığımız, diğer bir değişle, çalıştığımız sürece yapacağımız ciro büyüklüğü hesaba katılmalıdır.

SÜREKLİ SATILANLARDAN FARKLI NELER SATABİLİRİZ

Söz konusu satışla ilgili performans değerlendirmede dikkate alınacak bir diğer konu;
aynı müşteriye satılabilecek paralel ve çapraz satış oranlarıdır. Diğer bir ifade ile, sürekli satılan ürünlerden farklı olarak neler satabileceğiz, ikame ürünler, paralel satış ve çapraz satış oranlarıdır.

Müşteri karlılığı da bakılacak bir diğer veridir. Bir kısım müşteriler karlıdır, fakat bazı müşteriler karlılık açısından verimli olmasalar da, diğer satışlar için referans olacakları için önemli olabilirler.

Satış aritmetiğine bakarken müşteri bazlı değerlendirmede, ilgili müşterinin katma değeri içinde firmamıza yönlendirdiği ve yönlendirebileceği yeni müşteriler ve bölgeler dikkate alınarak müşteri potansiyeli hesaba katılmalıdır.

Dr. Fatih Anıl

ORKA Holding İcra Kurulu Üyesi

anil@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.