Fransa’ya mesaj! - Haber 1Haber 1

Fransa’ya mesaj!

12 Ocak 2012 - 12:11

ABONE OL

Fransa parlamentosunun “ermeni katliamı” nı kabul etmeyenlerin yargılanması üzere cezayı öngören yasa tasarısını kabul etmek isteği hala basın mensublarının dikkatinde. Yasa tasarısının kabulu Türkiye tarafından protesto edilse bile Azerbaycan hükumeti şu durumu sakin karşılamış. Şu duruma Azerbaycan taraftan ilk karşı çıkan mühalifet lideri, Azerbaycan Halk Partisi başkanı Ali Kerimli olmuş.

al_14.jpgAHCP başkanı Ali Kerimli Azerbaycan muhalifetinin ve “vatandaş cemiyeti” üyelerinin bir araya geldiyi Sosyal Meclis’te yaptığı konuşmasında Fransa`nın sözde Ermeni soykırımını inkâr edenlere cezayı öngören yasa tasarısını kabul etmek isteğini eleştirmiş, aynı zamanda Azerbaycan hükumetini buna seyirci kaldığı için kınamıştır.

Ali Kerimlinin itirazını Türkiye basınıyla dünyaya ulaştırmağı vede dünyanı hakk sesimize katılmasını istiyoruz.

“Fransa`da sözde Ermeni katliamı ile bağlı kabul edilmiş karar büyük Fransız halkına yakışmayan bir yasa tasarısı. Bu yasa tasarısının senatoda onaylanması, her ne kadar absürd gibi gözükse bile Ermeni soykırımına inanmayanların yargılanması, büyük miktarda para cezasına çarptırılması demek. Bu, düşünce ve ifade özğürlüğüne karşı, Fransa toplumunu geri götüren bir adım.

Fransa`yı her zaman dost olarak görmüşüz ve hep böyle görmek istiyoruz. Bizim Sosyal Meclis olarak hedefimiz Avrupa Birliği’ne üye olmak. AB standartlarına uygun ıslahatlar yapmak istiyoruz ve tabiî, onun da farkındayız ki, AB’nin en önemli

ayaklarından biri de Fransa. Fransanın böyle bir yanlış adım atarak aptalca bir yasayla yanlışa düşmemesinden yanayız.

Azerbaycan hükûmeti kendi suskunluğu ile Fransa hükûmetinin bu yanlışına ortak olmamalı. Ama Azerbaycan hükumeti susuyor, neden acaba? Bu yasa tasarısı kabul edildikten sonra Azerbaycanlılar ne yapacak? İlham Aliyev gitmeyecek mi Fransa’ya? Gideceği takdirde ne yapacak? Kabul edecek mi zaten olmayan bir şeyi? Sorumluluktan korkarak sözde soykırımı itiraf mı edecek? Sorular çok, hatta fazlasıyla….

Bizim bu konuda tutumumuz gayet net olmalı. Bizler her zaman kardeş Türkiye ile beraber olmaktan yanayız. Ama açık itiraf etmeliyiz, bizim bu meseledeki tutumumuz yalnızca kardeş Türkiye adına da değil. Bu karar öncelikle, Azerbaycan’ın çıkarlarına da yönelmiştir. Eğer bu yasa tasarısı kabul edilirse, Fransa Minsk Gurubunda nasıl eşbaşkanlık yapacak, bize nasıl barış getirecek? Fransa nasıl tarafsız olacak, böyle bir yasadan sonra nasıl biz onlara güvenebiliriz? Ona göre de biz açık olarak çağrı da bulunmalıyız, Fransa halkı da, politikacıları da bilsinler ve dikkate alsınlar ki: Eğer Azerbaycan’ın, Karabağ’ın, Türkiye’nin çıkarlarına karşı olan bu yasa tasarısı kabul olunursa, gelecekte Fransa şirketlerinin Azerbaycan’da milyarlar kazanması imkansız ola bilir. Ayrıca, eğer yasa tasarısı kabul olunursa, Minsk Gurubunda Fransa’nın tarafsız eşbaşkanlığı da imkansız.

…Siyaset öncelikle bir taktik savaşıdır, ustalıkla sergilenen diplomasiyi sever. Ama inanınız ki, bunu tam samimiyetimle söylüyorum, prensipleri olmayan, değerler üzerinde kurulmayan manevralar da, diplomasi de hiç kimseye yarar getirmez. Biz Avrupalı muhataplarımıza karşı her zaman açık olmalıyız. Bizim yolumuz, Avrupa Birliğine entegrasyon yoludur, ama biz Avrupa’ya millî kimliğmizle, millî tarihimizle, dinî inancımızla

gurur duyarak gitmek istiyoruz, onları kurban vermek pahasına Avrupalılaşmak istemiyoruz…

Tüm dünya ülkelerini bu haksızlığa karşı çıkmaya sesliyor, Fransanı bu yanlış adımından vaz geçmeye davet ediyoruz. Biz hakk uğrunda apardığımız şu mücadeleden vaz geçmiyeceyiz…

ULDUZE QARAQIZI

ulduzqaraqizi@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.