Bu nasıl acil yardım? - Haber 1Haber 1

Bu nasıl acil yardım?

24 Şubat 2012 - 11:19

ABONE OL

Medline diye bir şirket var. Acil yardım hizmeti veren, ambülans hizmetiyle acil sağlık sorunu yaşayanların yardımına koşan bir şirket. İlk yıllarda kayda değer bir hızda ve kalitede hizmet veren Medline, son zamanlarda ne yazıkki bu konuda bir hayli yetersiz.

Yıllar önce Allah korusun bir ihtiyaç olur diye başta annem olmak üzere yakınlarım için Medlin’e üye olduk. İlk yıllarda misyonuna uygun olarak gerçekten kısa sürede olay yerine gelen ve donanımlı, güleryüzlü ekibiyle yine kısa sürede hastaneye yetiştiriyordu. İstanbul’un farklı semtlerinde ambülansları olan Medline, haberdar edilmesinden birkaç dakika sonra hastaya müdahale edebiliyordu. Bunu birkaç kez annemin rahatsızlığında gördüm ve mutlu oldum.

Fakat son bir-iki yıldır Medline, bu özelliğini yitirmiş gözüküyor. Birkaç ay önce yaşadığımız olaylar, bu gözlemimi pekiştirecek nitelikte. Nitekim bir süre önce annem rahatsızlandığında hemen Medline yetkililerini aradım. “Hemen geliyoruz” dediler. Fakat bekle bekle ses yok, arıyorum, “Tamam efendim geliyoruz, yoldayız” diyorlar. Fakat aradan zaman geçiyor, bizim tedirginliğimiz artıyor yine ses yok.

Sonra, yetkilileri bir kez daha arayıp, “Nereden geliyorsunuz?” diye sorduğumda “Bakırköy’den” cevabını alınca şaşırdım. Şaşırdım çünkü, Bakırköy oturduğumuz semte, yani Bahçeşehir’e yaklaşık 40 km. mesafedeydi, yani çok uzaktı. Oysa daha önceleri Medline’nın ambülansları Beylikdüzü’ndeki bir hastanede tutuluyordu.

Mesafe uzun olunca, trafik yoğun olunca haliyle geç kalınması kaçınılmazdı. Nitekim ambülans, yaklaşık bir saat sonra ancak evimizde olabildi. Tabii biz o dakikalarda gerginlikten, stresten perişan olduk.

Acil sağlık ekibi, yine donanımlı, yine dikkatli, yine güleryüzlüydü. Büyük bir özenle, dikkatle hemen müdahale ettiler ve annemi istediğimiz hastaneye yetiştirdiler.

Sonradan yaptığım araştırma sonucunda öğrendim ki, Medline son zamanlarda tasarruf yapmak adına ambülanslarını bazı merkezlerden çekmiş, hekim sayısını ve sağlık teknisyenlerini azaltmış. Böyle olunca acil bir sağlık sorunu yaşayan hastalara yetişmesi epey gecikmiş. Bazen bir saat, bazen daha fazla sürede olay mahalline intikal edebilmiş.

Bu durumu biz de en az iki kez yaşadık. Ambülans yaklaşık bir saat sonra gelebildi. Tabii böyle bir şeyin kabul edilmesi mümkün değil. Acil sağlık hizmeti verdiğini söyleyen bir şirketin, ambülanslarını çok geç göndermesi büyük sorunlara yol açabilir. Allah korusun hasta, çok ciddi komplikasyonlar yaşayabilir, sağlık sorunlarının içine girebilir. O zaman Medline, bunun altından nasıl kalkar?

Buradan Esas holding’e, Medline yöneticilerine ve Ali Sabancı’ya sesleniyorum.

Lütfen bu işi ciddiye alın, “acil sağlık”ın gereğini yerine getirin. Bunu yapmak Ali Sabancı için çok zor olmasa gerek. Çünkü Sabancı Holding’den ayrıldıktan sonra birçok büyük başarıya imza atan Ali Sabancı’nın başkanı olduğu Esas Holding, kısa sürede epey yol katetti, başarılı bir performans gösterdi.

Uzun lafın kısası Medline, ya İstanbul’un ve Türkiye’nin önemli noktalarında ambülanslarını bulundurarak, sağlık ekibini güçlendirerek adam gibi acil sağlık hizmetini vermeli, ya da bu işten elini çekmeli.

Yoksa bunun vebali ağır olur.

kakilinc@haber1.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.