Her pazarda olalım ama Afrika’da yatırım yapalım - Haber 1Haber 1

Her pazarda olalım ama Afrika’da yatırım yapalım

01 Eylül 2012 - 12:02

ABONE OL

Kıta güvenlik ve barışı nasıl sağlayacağının yöntemlerini araştırırken bizler kalkınma ve refaha giden yolda Afrika ile ticareti konuşmalıyız. Neden? Çünkü 48 ülkenin yer aldığı Sahraaltı Afrika’sında büyüme dikkat çekici hızda devam ediyor.

Küreselleşme sürecinde Dünya bir çok şeyden vazgeçebilir ama ben Afrika demekten Afrika’yı anlatmaktan asla vazgeçmeyeceğim.

Dünya’ nın en fakir en sorunlu kıtası Afrika, üstelik Dünya’ya bir o kadarda fırsatlar sunarken bizlerin seyirci kalması imkansız.

Kıta güvenlik ve barışı nasıl sağlayacağının yöntemlerini araştırırken bizler kalkınma ve refaha giden yolda Afrika ile ticareti konuşmalıyız. Neden? Çünkü 48 ülkenin yer aldığı Sahraaltı Afrika’sında büyüme devam ediyor. 2007’de 53 milyar dolar olan yabancı sermaye hızla artarak 2011 yılında 80 milyar dolar oldu. 2015’den önce 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İşte bu gerçek Kıta Afrika’sının gelecek de ki rolünü değiştiriyor.

Enflasyon düşüyor 2050 de nüfusun 2 milyar olacağını düşünürsek Afrika’da Yapılanma Eylem Planı geliştirmeli ve uygulamaya başlamalıyız. Ne üretirseniz üretin nereye satmak isterseniz satın ama Afrika’ya açılımı büyüme planınızın içine koymayı unutmayın.
Tüketici harcamalarının Hindistan ve Rusya’ya rakip olacak ve 1 Trilyonluk potansiyel bir pazardan bahsediyorum ve 2020 yılında 2.7 trilyon dolarlık bir ekonomiden.

Yatırımlarınızı genişletmeden veya her hangi bir yerde yatırımcı olmadan önce bir kez daha düşünün ve Afrika’yı ziyaret edin derim.

Afrika’da her sektöre yatırım yapabilirsiniz

Etiyopya; dünyanın yatırım merkezi haline dönüşmek üzere, akla gelecek her şeye ihtiyacı olan 80 milyon nüfus ve %100’e varan teşvikler vaat ediyor. Afrika Birliğinin Merkezi olan Addis Ababa başkenti ise ülkeye farklı bir değer katıyor. Dünya devi Honda Otomobil fabrikası kurmaya hazırlanıyor.

Kenya; Doğu Afrika ekonomisinin merkezi Nairobi, ekonominin şekillendiği yer ciddi bir üretici olma yolunda başta kendi nüfusu ve çevre ülkelerde ciddi bir oyuncu. Mombasa en büyük limana sahip olma özelliği ile ülkeye başka bir boyut katıyor, öte yandan Ibadan şehri endüstürü ve ham madde üretiminde söz sahibi ve gelecek oyuncusu. Kauçuk, palm yağı, pamuk ilk akla gelenler.

Demokratik Kongo: Neredeyse 8,5 milyonluk bir baş şehir Kinsaşa ve 2015’de tahminen 12 milyon olması bekleniyor. Dünyanın her yerinden yatırımcı geliyor, ülke çok yakın bir gelecekte ciddi umutlar vaat ediyor.

Perakende pazarlar yatırımcının iştihanı kabartıyor

Nijerya; GSYH ‘si göz ardı edilemeyecek büyüklükte 395 milyar. Başkent Lagos Dünya’nın en çok göç alan şehri haftada 6.000 kişi Lagos’a taşınıyor. Perakende pazarı her yatırımcının iştahını kabartıyor GSYH 41 milyar dolar. Birleşmiş Milletler Logos’un 20 yıl sonra dünyanın en büyük ve kalabalık kentleri arasında ilk onda olacağı konuşuluyor.

Hal keza Gana, Ulaşım, turizm, başta altın olmak üzere yer altı zenginlikleri ile en popüler ülke olma özelliğini taşıyor. Başkentleri Akra 3 milyar dolarlık gelir kaynaklarına sahip.

Tanzanya; bundan sadece iki yıl önce otellerde hiç bir rezervasyon yapmaksızın istediğiniz zaman gidebilirdiniz. Şimdilerde haftalar öncesinden planlamanız gerekiyor. Başkent Dodomo olmasına rağmen, Afrika’nın en büyük limanına sahip olan Darülselam siyasetin ve ekonominin merkezi. Zanzi Bar ile Tanzanya arasında kalan iç denizinde çok büyük miktarda gaz bulunması ile ülke Klimanjero’da ki safari turizmine dayalı ekonomisine başka bir boyut gelmesinden memnun.

Yatırımların yüzde 70’ine teşvik veriliyor

Çok kısa bir süre içinde genç madenci lider cumhurbaşkanları Kikwata’nın yabancı yatırımcıya sunduğu, yatırımın %70’şini teşviklendirmesiyle beraber ülkenin her yerinde başlayan hareketlenmeyi görmemek imkânsız.

Güney Afrika; Sahraaltı Afrika’nın en büyük ekonomisine sahip, GSYH 425 milyar dolar. Sadece Johannesburg ‘un GSYH’ı 51 milyar dolar. Müthiş bir potansiyele sahip bu şehrin sermayedarları kendine çekme konusunda hiç bir sorunu yok. Tüm dünya markalarına ev sahipliği yapıyor, perakende pazar potansiyeli çok yüksek.

Afrika’da en büyük yatırımcılar BRIC ülkeleri. tabi Çin ve Hindistan hemen arkasından gelen büyük yatırımcılar. Bizden Arçelik firmasının yerel bir ev aletleri firmasını satın aldı. İç pazar hakimiyetini kurması artık an meselesi onlara bu vesile ile şans diliyorum.

Ciro 590 milyar dolar

Afrikanın ilk 500 firmasının toplam ciroları 690 milyar dolar. Bu rakam bile Afrikayı yeniden değerlendirmemiz gerektiğinin en güzel örneği.

Bu potansiyelden yararlanmak ve çorbada tuzumuz olması adına, Kasım ayında biz TOBB KGK Kadın Girişimciler Kurulu olarak hedef ülkelerimizden olan Johannesbur’a gideceğiz.
Bu vesile ile girişimcilerimizi bizlerle birlikte Güney Afrika’ya gelmeye davet ediyorum başvuru için Handan Köse handan.kose@tobb.org.tr

Dünyanın ekonomik istikrarı yakalayabilmesi için Afrika’nın Ekonomisine ihtiyacı var. Her pazarda olalım ama Afrika’da yatırım yapalım derim.

Zuhal Mansfield
DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.