Öyle bir acı ki.. - Haber 1Haber 1

Öyle bir acı ki..

03 Eylül 2012 - 11:47

ABONE OL

oyle_bir_aci_ki.jpg Her dönemin kendi yazarları olmuş. Ama yazarların her birinin ismi tarihe yazılmaz. Öyle yazarlar var ki, tüm ömrünü yazmış bir şeyler, ama sonucta malum olmuş ki, o sadece kendi için bir şeyler yazmış o kadar yani. Eger yazar tercih ettiyi konuda problemlerden bahs ederek milletin fikrini esas fikir olarak götürmesini biliyorsa demek ki o bir yazar olarak doğru yolu bulmuş vede onun yazar gibi varlığı millet için büyük önem taşıyor.

Şimdi size sunacağım kişi eğitimli ailede doğmuş uzun yıllar medyada çalışmış, sanatı, sanatkarı iyi bilen biri, ama son yıllarda yazar gibi gündemde. Şiir dünyasıyla çocuk yaşlarında tanışmış. Onlarca şiirleri var, şiirlerine besteler yazılmış. Düşündürücü şiirleriyle hep okurların dikkatinde. Onun şiirlerine yazılan şarkılar şarkıcılar tarafından büyük ilgiyle karşılanmış. Hatta yazar 20-den fazla şiirine kendi beste yazmış. Demek ki yazar hanım düşündürmesini beceriyor. Onunla sıcak bir günde yaptığım şu röportajı okursanız o zaman yazar, sunucu, besteci Sevinc Akifqızını daha iyi tanıycaksınız.

  • Genc olmanıza rağmen yoğun çalışan birisiniz…Medyada olan faaliyetiniz, yazar gibi önemli söz sahibi olmanız, hatta önemli tedbirlere, düğünlere sunucu olarak davet almanız bir daha kanıtlıyor ki, yoğun iş hayatını çok seviyorsunuz…

  • Aslında siz daha iyi biliyorsunuz ki medyada çalışan kişiler hep yoğun iş hayatını tercih etmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda medyada çalışan kişiler er-gec şiirleri hikayeleri ile de okurların dikkatinde duruyorlar. Hatta söz sahiblerinin bazıları yazar olarak faaliyete işte medyadan başlamış. Benim edebiyata olan ilgimde annemin, teyzelerimin büyük zahmeti olmuş. Doğulduğum günden evimde, ailemde şiir dünyasına büyük ilgi görmüşüm. Böyle bir ortamda dünyaya göz açan bir bayan tabii ki şiir dünyasına bigane kalamazdı. Kalmadım bile, şiir dünyası hayatımı etlikedi.
  • Yazar olarak –ANNE- konusuyla gündeme geldiniz. Hala bile şu konuda dikkattesiniz. Bunun herhangi bir anlamı var, yoksa sadece içinizde annelere olan sevginizi şiirlerinizle göstermek istediniz?

  • Bir zamanlar annesini kaybedenlere acımıştım, işte bu yüzden –Annesiz” isimli bir şiir yazdım. Okurlarım “Annesiz” isimli şiirimi çok beğenmiş. Bu şiiri yazdıktan bir kaç yıl sonra ben de annemi kaybettim. Ben “Annesiz” isimli şiirimi annesini kabedenlerin hissleri üzerine yazmıştım, annesini kaybetmiş insanların hisslerini yaşamağa çalışmıştım. Oysa kendim de aynı hissleri yaşarken anladım ki, tüm annesini kaybedenler aynı hissleri yaşamaya mahkum. Yani bu öyle bir acı ki farklı bir tarafı yok, hep aynı hissler yaşanır. O günden sonra şiirlerimi anne konusunda devam etdirmeye başlamışım. Bilyormusunuz anne sözünün o kadar büyük anlamı var ki…Toprak bizim annemiz, vatan bizim annemizdir. Toprağa, vatana olan sevgi bir amac uğuruna olan hisslerdi. Tüm bunları düşündükden sonra anladım ki önemli olan her konuda şiir yazmak değil, önemli olan seni düşündüren konunu tam olarak açmasını bilmektir.
  • Belki anneler için yazdığınız şiirlerden birini okurlara ermağan edesiniz?

  • Neden olmasın, zaten yazdıklarım okurlar için değil mi?!
  • Yıllardır sözüne hasret kalmışım,

Sensiz günlerimde hep ağlamışım,

Öksüz çocuk gibi yalnız kalmışım

Neden ellerin kapımı çalmaz?


Söyle ne kadar yol bekliycem
Başka birine Anne mi diycem

Anne diyerek vallahi ölcem

Neden ellerin kapımı çalmaz?

  • Beni duygulandırdınız…Bilyormusunuz annelere ait o kadar şiirler yazılmış ki, hala bile ne kadar yazılacak… Ama ne olur olsun anne sevgisi, anneye olan duygu hiç değişmeyecek…

  • Belki anneler Allahtan sonra ikinci yaradan oldukları için anne sevgisi bu kadar kutsaldı. Hatta o kadar kutsal ki bunun tarifi bile imkansız. Buna rağmen ben annelere ait yazdığım şiirlerde hep farklı bir tarafa dokundum. Sadece kendi yaşantılarıml değil, başkalarının yaşantılarını dikate almaya çalışırım. Çünkü tüm acılar aynı olmasına rağmen farklı yaşanıyor. Bazı insanlar acıya sabırla dayanmasını biliyor, oysa iç dünyasında kan ağlar, bazıları acıya çılğınca yaklaşıyor, hep dertlerini döker vede başka. Bu yüzden her defa şiir yazarken insanların hisslerini dikkate alıyorum. Böyle yapınca biliyorum ki, bu şiiri okuyan herkes kendi hisslerini de yaşayacak.
  • Duygulu konuşmaya bir kadar moral vermek amacıyla sunucu gibi katılıdğınız düğünlerden bahs etmeyi öneriyorum…

  • Aynen katılıyorum. Çünkü okurların bile morale ihtiyacı çok. Epey zamandır düğünlere, tedbirlere sunucu olarak katılıyorum.
  • Aslında görüntü acıdan sunuculuk yapmak size yakışıyor. Eğitimli, yetenekli olunca da demek ki zorluk olmaz…

  • Teşekkür ediyorum. Ama ne dersiniz deyin yetenekli olmak çok önemli. İnsanoğlu her konuda, özellikle kendi mesleğinde yetenekli, bilgili olursa demek ki bir şeyler mutlaka yapacak. Medyada başarılı oldum, yazar gibi başarılıyım, hatta besteci olarakta başarılı olacağıma inanıyorum, aynı zamanda sunucu gibi de başarılıyım. Ne kadar yoğun çalışsam bile başarılı olmam bana güc veriyor.
  • Tabii ki mesleğinde başarılı olmak çok önemli…düğünlerde sunuculuk yapmak iyi bir şey, ama zor tarafları da olmamış değil. Mesela düğünlerin seviyesi nasıl?

  • Genel olarak konuşursak o zaman itiraf ediyorum ki Azerbaycan düğünlerinin seviyesi iyidir. Öncelikle iyi tarafı o ki törelerimiz yaşıyor, törelerimize olan saygı yüksek, milli ruha dönme hızlanmış. 70 yıl Rusyanın baskısında yaşamak zorunda kalan bir ülke olarak yıllarca törelerden uzak kalmışız. Gerçi o zor dönemde töreleri yaşatanlar olmuş, ama bunu saklı gizli yapmışlar. Bağımsızlık kazandıktan sonra büyük hızla dinimize, dilimize, törelerimize dönmüşüz. Artık dünya bizim kim olduğumuzu biliyor. Biz ülke olarak dünyaya bağımsız bir ülke olarak takdim olunuruz. Yabancıların bizim kültüre, müziğe olan ilgisi bunu kanıtlıyor. Sunucu gibi şu makamlardan hep bahs ederim.
  • Aslında tebliğat çok önemli…

  • Tabii ki, tüm işler zaten tebliğatla yapılmalı, hatta yapılır bile. Mesela benim sunuculuk yapmam yaratıcılığıma yardım ediyor. Çünkü sunucu olarakta şiirlerimi seyrcilere takdim ediyorum. Hatta çoğuzaman şiirlerimi ilk defa olarak sunuculuk yaptığım önemli tedbirlerde takdim ediyorum, sonra internetle okurlara sunuyorum, daha sonra disk olarak yayınlıyorum. Yani okurlarım çok olduğu için onları merakta bırakmam, hep yeni şiirleri onlara sunuyorum. Bilyormusunuz insanlar farklı oldukları gibi zevkleri de farklı. Mesela herhangi bir tedbirde olunca önce seyrcilere bakıyorum, onların ruhsal durumuna göz atıyorum, hatta takib ediyorum vede ilk olarak neden başlamaya karar veriyorum. Sunucunun seyrcinin fikrini kendine yönlendirmesi vede bunu becermesi çok önemli. Sunucu senaryoyla seyrciye iyi bir performans takdim ediyor.
  • Sunuculuk yaptığınız düğünlerde şarkıcılarla nasıl geçiniyorsunuz?

  • Onlar zaten benim arkadaşlarım. Hatta bazıları benim şiirlerime yazılan şarkıları da işte katıldığımız düğünlerde takdim ediyorlar. Demin söyledim ya benim kendi bestelerim de var. Yani beste yazmam rasgele bir şey değil, müzik eğitimi gördüyüm için müziği iyi biliyorum. Bu yüzden hiss ettim ki, artık kendim bile beste yazmak istiyorum. Şiirlerime yazılan besteler ne kadar hoş olsa bilse kendi bestelerimin daha derin olduğuna inanıyorum, çünkü şiirlerim hisslerimden yarandığı gibi bestelerim de hisslerim üzerine kurulur. İnanıyorum ki iki hissin bir araya gelerek sunulması muhteşem olacak…

ULDUZE QARAQIZI

ulduzqaraqizi@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.