Kentsel dönüşüm böyle yapılırsa olur, yoksa… - Haber 1Haber 1

Kentsel dönüşüm böyle yapılırsa olur, yoksa…

15 Ekim 2012 - 9:20

ABONE OL

Türkiye bir deprem ülkesi… Son 50 yılda meydana gelen depremlerde onbinlerce insanımızı kaybettik. Örneğin son 15 yıldaki en büyük deprem olan Marmara Depremi’nin feci sonuçlarını bir kez daha hatırlayalım…

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın verilerine göre 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde meydana gelen can kaybı ve maddi hasar şöyle: 18 bin 373 kişi öldü. 48 bin 901 kişi yaralandı. Bu depremlerde toplam 364 bin 905 hasarlı konut ve işyeri tespit edildi. Gayriresmi rakamlara göre ise vefat edenlerin sayısı 50 bine yakındı.

Yani resmi rakamlar baz alınsa bile ne kadar büyük bir felaket yaşadığımız ortada. Gelelim bu depremin maddi sonuçlarına, yani Türk ekonomisine getirdiği korkunç zarara… Marmara depreminden etkilenen Yalova, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce, Bolu, Bursa ve Eskişehir’den oluşan illerin nüfusu, Türkiye nüfusunun yüzde 25’ine yakın bölümünü oluştuturuyor. Bu illerin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)’daki payı ise yüzde 35’ti. TÜSİAD, DPT ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan raporlara göre bu depremlerden Türk ekonomisi 20 milyar dolara yakın zarar gördü. Nitekim TÜSİAD’a göre bu rakam 17 milyar dolar, DPT’ye göre 15-19 milyar dolar, Dünya Bankası’na göre 12-17 milyar dolardır. Neresinden bakarsanız bakın korkunç bir yük söz konusudur.

Marmara Depremi’nden sonra da irili ufaklı birçok deprem meydana geldi, binlerce insanımız hayatını kaybetti. Şimdi esas büyük depremin, İstanbul’da meydana gelmesi muhtemel olan 7 büyüklüğündeki bir depremin yaratacağı sonuçlar ise tahminlere göre çok daha ürkütücü, çok daha korkunç.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından yapılan çalışmalara göre büyüklüğü 7.5 veya 7.7 olan iki ayrı deprem senaryosuna göre oluşacak muhtemel kayıp ve hasar durumu şöyle:

50 bin ile 60 bin arasında ağır hasarlı bina

500 bin ile 600 bin arasında evsiz aile

70 bin ile 90 bin civarında ölü

120 bin ile 130 bin arasında ağır yaralı

400 bin civarında hafif yaralı

1 milyon kişi için kurtarma operasyonu

50 milyar dolar civarında maddi kayıp…

Felaketin boyutlarını görüyor musunuz? Daha da kötüsü, bunlar iyimser senaryolar… Yapılan başka tahminlere göre ölü ve ağır yaralı sayısı da, maddi kayıp rakamı da bunun iki-üç katı kadar.
Allah korusun, işte İstanbul böylesine feci bir durumla karşı karşıya kalabilir… İşin üzücü yanı ise biz bu felaket senaryolarını 10 yıldır konuşuyoruz, ama doğru dürüst bir önlem almadık, almıyoruz…

Almıyoruz diyorum çünkü bu noktada Hükümet’in karara bağladığı “kentsel dönüşüm” konusunda ciddi endişelerimiz var.

Evet kabul etmek lazım ki, Hükümet kentsel dönüşüm için satrt vererek çok iyi bir başlangıç yaptı.

Kutluyoruz… Başarılar diliyoruz… Destekliyoruz…

Ancak, şimdi başlatılan “kentsel dönüşüm” seferberliği, bir-iki yıl önce Zeytinburnu’nda gerçekleştirilen “kentsel dönüşüm” gibi olacaksa yandık…

Önce çok kısaca kentsel dönüşüm nasıl olmalı, özetleyeyim…

Kentlerin imar planı yeniden yapılmalı…

Deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmış çok yeni binalar hariç, tüm binalar yıkılarak yeniden yapılmalı…

Çıkmalı binalara kesinlikle izin verilmemeli…Binaların arsa içindeki oranı kesinlikle yüzde 25’i geçmemeli…

Mevcut anayolların sayısı artırılmalı, genişliği üç katına çıkarılmalı…

Tali yolların, ara sokakların sayısı bir hayli artırılmalı, genişliği üç katına çıkarılmalı…

Tüm binalar komplike olarak düşünülmeli ve ileriki yıllar düşünülerek ihtiyacı karşılayacak otoparklar yapılmalı…

Yolların yanında laf olsun, torba dolsun misalinden uyduruk ve daracık kaldırımlar yerine, geniş, ferah kaldırımlar inşa edilmeli…

Binalar, kaldırımlardan en az 50 metre uzaklıkta yapılmalı…

Binalar arasına en az 100 metre mesafe konulmalı

Tüm semtlerde en az 100 dönüm genişlikte meydanlar yapılmalı…

Tüm semtlerde en az 200-300 dönüm genişliğinde yemyeşil parklar inşa edilmeli…

İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimizde son yıllarda yapılan uyduruk uydu kentler gibi değil, 20 yıl önce inşa edilen İstanbul’daki Bahçeşehir ve Ataşehir gibi, Ankara’daki Bilkent gibi, İzmir’deki Mavişehir gibi uydu kentler yapılmalı…

Kentsel dönüşüm, şehirlerimizin yeniden imarının yapılıp yukarıda özetlediğimiz çerçevede yapılacaksa amenna… Çok müthiş bir şey olur… Başbakan Tayyip Erdoğan ve Hükümet, Türkiye’mize ve halkımıza çok büyük iyilik etmiş olur. Başbakanın adı, tarihe altın harflerle yazılır. Yüzbinlerce insanımız ölümden, Türk ekonomisi yüz milyarlarca dolarlık kayıptan kurtulmuş olur… Global krizin etkilerinin sürdüğü bu dönemde Türk ekonomisi yeniden şahlanır…

Yok böyle değil de, mevcut binalar yıkılıp yerine 15-20 katlı binalar yapılacaksa, mevcut yollar, otoparklar, meydancıklar, parkçıklar aynen kalacaksa, “kentsel dönüşüm” seferberliği bu çerçevede kalacaksa çok yazık olur…

Dr. Kazım Kılınç
kakilinc@haber1.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.