Kuşaklararası sinerji yaratma - Haber 1Haber 1

Kuşaklararası sinerji yaratma

05 Aralık 2013 - 15:21

ABONE OL

Bir önceki yazımda “Yeni Nesil Entelektüel Sermaye” konusunu işlemiştim. Yazıda, Y Kuşağı olarak adlandırılan genç kuşağın entelektüel sermayesini etkileyen ana hususları; bu hususların iyileştirilmesi için sektörler arası bir işbirliğinin olması gerektiğini belirterek, bu kuşağa yapacağımız yatırımların ulusal gelecek stratejilerimiz açısından önemli olduğunu yazmıştım.

Hemen her kesim ve sektörün (kamu sektörü, özel sektör ve üçüncü sektör) Y Kuşağı’nı anlamaya çalıştığı bu dönemde Deloitte Global tarafından 16 ülkede, Deloitte Eğitim Vakfı tarafından ise Türkiye’de olmak üzere, toplamda 17 ülkede uygulanan e-ankete dayalı bir araştırma raporu yayınlandı. “Y Kuşağı İnovasyon Araştırması” isimli bu rapor, online olarak düzenlenen 15 dakikalık kantitatif soru formunu toplam 17 ülkeden, 5.283 Y Kuşağı temsilcisinin verdiği cevapları içeriyor.
Rapor, Y Kuşağı’nı “Ocak 1982 ve sonrası doğumlu, en az yüksekokul mezunu ve tam zamanlı çalışanlar” olarak; inovasyonu “mevcut limitlerimizi aşan, kapsamı genişleterek bir sonuç vermeyi başaran her türlü aktivite birleşimi, işletim yöntemleri ve teknolojiler” şeklinde tanımlıyor.
Bu rapor, Y Kuşağı olarak adlandırılan yeni nesli anlamak açısından son derece önemli; yeni hayatın, geleceğin ipuçlarını da vermesi açısından dikkate almamız gereken verileri içeriyor. Bu nedenle raporun dikkatle okunması, analiz edilmesi gerekiyor.

Rapora göre Y Kuşağı’nın profili şu şekilde tanımlanıyor: İnovasyona önem veren, işin başarısının sadece finansal başarı ile değil, çalışan memnuniyeti ve işin ne kadar inovatif olduğu ile ölçen, 7/24 online yaşayan, yüz yüze iletişim yerine sosyal medyanın sınırsız olanaklarında iletişim kuran, teknolojiyi yakından takip eden, aileye önem veren, başarıya odaklı, farklı olanı isteyen, yenilikçi, katı kurallardan kaçan.Deloitte Eğitim Vakfı’nın çalışmasına göre; Y Kuşağı’nın yüzde 91’i, topluma faydası olan inovasyonlardan kar elde etmenin, işletmeler için kabul edilebilir olduğuna inanıyor; inovasyonu verimliliği arttırmak ve mal-hizmet üretmek ile kar sağlamadan sonra işletmelerin 3. amacı olarak tanımlıyor, topluma faydası olan inovasyonun toplumda iş dünyası tarafından geliştirildiğini düşünüyor.

Y Kuşağı’na göre, inovasyona en çok ihtiyacı olan sektörler tüketim, enerji ve doğal kaynaklardır. Bu kuşak, firma tercihlerinde inovatif bir organizasyonda çalışmayı tercih ediyor. Çalışmaya katılanların yaklaşık yüzde 50’si böyle bir firmada çalıştıklarına inanıyor.

Düzenli öğrenimi teşvik etme, çalışanlara kendilerini eğitme, ilgi alanlarına ve yeni fikir araştırmalarına adamaları için boş zaman yaratma, fikir üretimini ve yaratıcılığı teşvik etme ve ödüllendirmeyi inovatif bir organizasyonun özellikleri olarak algılanıyor.

Y Kuşağı’na göre, Türk toplumunun gelecek 20 yılda karşılaşacağı en büyük zorluk toplumsal huzursuzluktur. Bunun sıklığı, diğer 16 ülkenin ortalamasının 2 katı. Eşitsizlik ve doğal kaynak kıtlığı, algılanan diğer 2 büyük problem olarak göze çarpıyor. Enflasyon ise, (Türkiye’nin geçmişte uzun süre mücadele ettiği bir problem) Türkiye’den araştırmaya katılanları diğer ülkelerinkiler kadar kaygılandırmıyor.

Raporun bütün verileri dinamik, kendini geliştirmeye, başarılı olmaya odaklı çevreye duyarlı, yenilikçi bir Y Kuşağı’na sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu gösterge umut verici.

Yakın bir gelecekte oturduğumuz koltukları devredeceğimiz bu kuşak, yönetim şekillerini, kurumların kültürlerini sahip oldukları özelliklere göre değiştirecek. Bu nedenle, kendi tecrübe ve bilgi birikimlerimizi, bu kuşağın özellikleriyle birleştirerek, kuşaklararası bir sinerji yaratmalıyız. Bu sinerji, Cumhuriyetimizin 100. yılı hedefi olarak öngördüğümüz dünyanın on büyük ekonomisinden biri olma vizyonumuza hizmet edecek.

Otokontrol
Ali Kamil Uzun
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı
Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.