Türkiye’nin 'Lezzet Oscarları’ geliyor! - Haber 1Haber 1

Türkiye’nin ‘Lezzet Oscarları’ geliyor!

01 Mayıs 2014 - 17:43

ABONE OL

Tarım ürünleri ve hayvancılık alanında son yıllarda atılan adımlar hem Türkiye’deki kaliteyi yükseltti, hem de dünyanın dikkatini çekti. Geçtiğimiz yıllarda AB’nin konuyla ilgili 16. faslının da kabulüyle hızla gelişen ve ilerleyen bu sektörlerdeki yerli ve yabancı yatırımlarda aynı oranda artıyor. Sağlıklı, standart, ambalajlı, kaliteli ve lezzetli üretimler sektördeki yan hizmet yatırımlarını da arttırıyor. “Ev dışı tüketim” olarak bilinen hotel, restaurant, catering ve benzeri faaliyetlere dönük pazarlama ve dağıtım hizmetleri de büyüyor. Ulusal ve yerel market zincirlerine her geçen gün yeni markalar katılıyor veya bilinen markalar şubelerini çoğaltıyor. Uluslararası market ve grosmarketlerin gözü Türkiye’de. Bunda istikrarlı yönetim, ekonomik büyüme kadar genç nüfusumuz, yükselen eğitim düzeyimiz, şehirlerimizin ve yurdumuzun hemen her yerine kolayca insan, mal ve hizmetlerin ulaşabiliyor olması (lojistik) etkili oluyor. Halkımızın ürün tercihinde ve satın almasında ise; basının gücü yadsınamaz, TV ve internet kullanımı halkımızın bilgi ve görgü açısını olumlu yönde etkiliyor. İnsanımızın iş veya turistik seyahatleri, yurt içine ve yurtdışına seyahatleri artış trendi sergiliyor. Tüm bu olumlu gelişmelerin neticesinde; İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerimizde ve yurt genelinde, insanımızın yeme-içme konusuna ilgisi hemen her boyutta kendini gösteriyor. Milyonlarca dolarlık yatırımlardan, 8-10 bin TL’lik yatırımlara kadar gastronomik mekanlar açılmakta, gençlerimiz turizm ve gastronomi eğitimlerine yönelmekte, gazetelerin sayfaları, TV’lerin programları yeme-içme konularına geniş yer ve zaman ayırmakta, yüzlerce internet sitesi, binlerce blog yeme-içme konusunda yayınlar yapmakta. Sektörel bazda ve genel okura yönelik, yüzlerce dergi aylık ve haftalık olarak yayın yapmakta. Özel aşçılık okulları, akademileri kurulmakta, yemek ve pastacılık kursları mahalleler bazına kadar gelişmiş bulunmakta.

Yurt içinde ve dışında bu konularla ilgili olarak takip ettiğim fuarlarda, bir çok aşçı ve gastronomun ülkemizde, özellikle de “dünya gastronomisinin yükselen değeri” dedikleri İstanbul’da mekan açmak, partner bulmak veya profesyonel olarak çalışmak gibi arzular taşıdıklarına şahit oldum ve gurur duydum.

Gelelim konumuza: Lezzet Markaları Derneği, Lezzet Dostları Derneği ve Lezzet Profesyonelleri ( TÜMAPED ) Derneği Yönetim Kurulları ile gastronomi alanında ulusal ve uluslararası bilgi ve deneyim sahibi kişilerden (gastronomi, turizm, sağlık, eğitim, basın sektörlerinden ve konumuzla ilgili tüm STK’lar ve üyelerinden) oluşan “Türkiye Lezzet Hareketi” platformu öncülüğünde; Ülkemizin bu değerlerini ön plana çıkarmak, dünyaya tanıtmak, pazar paylarını arttırmak ve bu hizmete gönül verenleri, yatırım yapanları, canla başla çalışanları onurlandırmak, bu alana yeni girecek olanları da cesaretlendirmek adına:

“Ülkemizin de bir ‘Lezzet Oscarı’ ödülü olsun” dedik ve çalışmalarımızı başlattık. Halkımız, ilgili kişi ve kurumlar; tarafımızca belirlenen kategorilere, uygun gördükleri adayları teklif etsinler, seçimi ve başarısı yukarıda belirttiğimiz, bu tüm kesimler tarafından oylanarak, onaylansın ve yapılsın istedik.
Tarafsız basın yayın organlarınca duyurulsun, öncelikle bu değerli ödüle aday gösterilenler veya olanlar kamuoyuna tanıtılsın ve tüm kesimlerce tanınsın istedik.

İlki 2015 yılı başında büyük bir organizasyonla, geniş bir yelpazede sahiplerini bulacak olan, önümüzdeki günlerde daha detaylı olarak duyurulacak olan: Türkiye’nin “Lezzet Oscarları” etkinliğinin ve ödüllerinin sektör oyuncularına, ekonomimize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.

Gastronomi
M. Vasfi Pakman
Lezzet Markaları Derneği Başkanı
pakman@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.