Lezzet yaratan, üreten, sunan ve sevenler buluşuyor! - Haber 1Haber 1

Lezzet yaratan, üreten, sunan ve sevenler buluşuyor!

01 Kasım 2014 - 12:21

ABONE OL

Bu yıl, yeme-içme dünyamız sezona hızlı girdi. Fuarlar, yarışmalar, festivaller, etkinlikler ve Türkiye’de bu konuda kırılan Guinnes rekorları ile alıp başını giden sektörde, yine birbirinden alımlı mekanlar açılmakta, yeni franchise markaları ortaya çıkmakta, et, süt, kanatlı ve bilhassa balık ve balık ürünlerinde inovatif gelişmelerle dolu bir sezon başladı. (Piyasalara hazır, pişmiş balık döneri girdi)

Yemek ve içmek insan hayatı için ne kadar önemliyse, o ülkenin ekonomisi içinde o kadar önemli. Tarım, sanayii, inşaat, tekstil ve otomotiv sektörlerini tetikleyen, istihdama ciddi katkılar sağlayan bir olgu. İhracat ve ithalat kanallarında da söz sahibi. Birçok gıda maddesini direkt veya işleyerek ihraç eden ülkemiz bu miktarın 3/1’i kadar da ithalat yapıyor. Genellikle lüks tüketim ve turizm amaçlı olan ithalatı prestij amaçlı yapıyor. Bu yöndeki ihracatta bilhassa fabrikasyon şekerleme, konserveler, salçalar, turşular, meyve suları, makarna, un, zeytin ve zeytinyağı konusunda ataktayız. Dünya pazarlarında ve fuarlarda dikkat çekiyoruz.

İstanbul ağırlıklı yeme-içme hayatımızda et ve steak house furyası halen devam etmekte, insanımızın beslenme eğilimi kuşkusuz kırmızı et ağırlıklı, tavuk yanısıra koşuyor; hindi, devekuşu ve ördek hala bu hayatın dışında. Balık konusu gerçekten çok önemli. Üç tarafı dünyanın en bereketli denizleriyle çevrili, iki iç denizi gölleri ve nehirleriyle suyundan bereket fışkıran bu ülkede tüketilen balık oranı hala düşük. Balık ve deniz mahsullerine ilgiyi arttırmayı teşvik eden kısa süreli kampanyalar düzenleniyor fakat sürekliliği olmayan bu adımlar akılda kalmıyor. Bakın sonuncusunun ismini dahi hatırlayamıyorum ki internetten, google amcadan sorup öğrenebileyim.

Geçtiğimiz ay Barcelona’da “Seafood Expo Europa” yapıldı, önümüzdeki yıl Nisan ayında da Brüksel’de “seafood expo global” yapılacak ve her yıl olduğu gibi konuyla ilgili kuruluşlarımız orada boy gösterecekler. Ne olacak? Balığını usullere göre avlayan, çiftliklerinde üreten, iç pazarında satan, sonra yiyen ve yedirmesini bilen, daha sonra da dünyaya satan, bu konuda mönüler üretebilen, bunları yaratan profesyonelleri ödüllendiren, basın ve gastronomi alemiyle barışık politikalar uygulayan, düşünce sahibi firma yöneticileri, bürokratlar ve STK’lara sahip olmalıyız veya oluşturmalıyız. Fikir alış verişleri, deneyin aktarımları ve yarışmalar düzenlemeliyiz.

İstanbul’daki ulusal ve yerel marketlerin birçoğunun, aralarında İtalyan marketi de dahil, balık reyonlarını işleten kuruluşun; aynı balığının, aynı gün hem de aynı mıntıkadaki 5 yerinde, 5 ayrı fiyatla satıldığına şahit oldum. Tabii ki bu farklılık, kuruluşların kira ve diğer koşullarıyla ilgili olabilir, personellerinin bazılarının çok deneyimli, profesyonel ve cana yakın olmalarına rağmen bazılarının çok zayıf kaldıklarını müşahede ettim. Bu konulardaki STK’lar grubunun başı ve bu konulardaki uluslararası gazeteci kimliğimle ilgili kuruluşun YKB ile görüştüğümde aldığım cevap, yukarıdaki tüm soru ve sorunlarımı aydınlatan ve arzularımın ne kadar ümitsiz olduğunu ispatlayan bir boyut arz etti. “Abi hiç gerek yok, Allaha emanet olun” dedi ve telefonu kapattı. (Merak edenler için ünlü firmanın ve zat’ın adı bende mevcut. )

Yine de bu kafalar değişir, bu nimet ülkemizde de dünyada olduğu gibi layık olduğu yere inşallah gelir diyorum. Tüm dünyada hızla gelişen ve yükselen bu trendin (Yeme-İçme) gerisindeki, ancak gastronomi sektörünün içindeki kafalara sesleniyorum. Yüzünüzü ışığa dönün ve kalbinizin sesini dinleyin, birleşerek güçlenin, size uzanan elleri lütfen geri çevirmeyin. Kısaca menfaatlerinizi kollayanları siz de kollayın.

Gastronomi

M. Vasfi Pakma

Lezzet Markaları Derneği Başkanı

pakman@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.