Marka bulmak artık daha kolay! - Haber 1Haber 1

Marka bulmak artık daha kolay!

03 Eylül 2015 - 10:33

ABONE OL

Bu yazımda markalaşmanın birinci basamağını oluşturan marka bulma konusundaki zorlukları ve bu sorunu aşmanın yollarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

İYİ BİR MARKA OLUŞTURMANIN YOLU

İyi bir markanın oluşumunda en önemli faktör, iyi bir marka olan ismi veya işareti belirlemekten geçiyor. Tüketici tercihini kazanacak bir markayı oluştururken markanın bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Zihinlerde yer etmeli, Türkiye’de tescil edilebilmeli, pazar payımızı arttırabilmeli, yeni bir dinamik ve enerji getirecek nitelikte olmalı. Zira marka, firmayı geleceğe taşıyan önemli bir araçtır. Bu özellikleri nedeniyle marka bulmak için harcanacak zaman ve para gelecekte elde edilecek değerlerle kıyaslandığında deryada damla bile değil. Başlangıçta bu temel özellikleri içeren markayı bulamayanlar firmalar, sonraki yıllarda bunun bedelini ağır ödüyor. Marka oluşturmak zaman kaybı değil, gidilecek yolu kısaltan ve maliyetleri azaltan bir programdır.

ANLAMLI KELİME DEĞİL, ANLAMLI İŞARET

Ülkemizdeki tanınmış markaların ve dünya markalarının hikayelerine baktığımızda en önemli özellikleri anlamlı kelimelerden oluşması değil, anlamlı bir işaret olarak konumlandırılmış olduklarını görüyoruz. Çünkü ayırt edici özelliğe sahip olan bu işaret markanın kendisidir.

Marka bulmak için firmaların kendilerinin zaman harcaması gerekmez. Bunun için kurulmuş olan ve teknolojik alt yapı ile donatılmış ajanslar, marka bulma hizmeti veriyor. Bu firmalar, onlarca alternatifi ile sunum yapıyor. Türkiye’de tescilinin mümkün olup olmayacağının araştırmasının yapıldığı bu hizmet marka bulmada ve marka oluşturmada sıkıntı yaşayan sektörlerde yeni bir açılım getirecektir. Firmalarımız yeni marka bulmada zorlanmadan yüzlerce alternatif işaret veya isim üzerinden çalışmalarını sürdürme imkanına kavuşmuş oldukları için yukarıda belirttiğimiz özelliklerde markalara da sahip olacaklardır.

Ayrıca pazarın değişen yapısına ve tüketici guruplarına göre markalar kullanan firmalarımızın gelecekte kullanacakları bu markaları tescil edilmeden kullanma riskine girmeden elde etme imkanını da bu yolla elde etmiş olacaklardır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.