Sırbistan'da Türk yatırımcılar için yeni dönem - Haber 1Haber 1

Sırbistan’da Türk yatırımcılar için yeni dönem

02 Kasım 2015 - 11:46

ABONE OL

Sırbistan’da Türk yatırımcılar için yeni dönem

Ünlü fizikçi, dünyanın gelmiş geçmiş en önemli bilim adamlarından Albert Enistein, “Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan zordur…” demiş…

Einstein’ın ne kadar haklı olduğunu, bu sözün ne kadar doğruluk taşıdığını geçen ay ülke raporu için Yazı İşleri Müdürü’müz Hayreddin Turan ile gittiğimiz Sırbistan’da bir kez daha gözlemledik. Doğrusunu söylemek gerekirse Sırbistan’a giderken kafamızda önyargılar vardı. Fakat gidip gezip gördük ki Sırbistan, zihinlere yerleşen, önyargı çemberinin içinde kalan Sırbistan’dan epey farklıymış. Bunu birçok yerde, farklı kişilerden aldığım bilgilerle, ülkeyi gezerken edindiğim izlenimlerle gördüm.

GÖNÜL KAPISINI AÇAN BAŞBAKAN YARDIMCISI: LJAJIÇ

Rasim Ljajiç, Sırbistan’ın Başbakan Yardımcısı… Boşnak kökenli Ljajiç bizi Başbakanlık binasında çok sıcak bir atmosferde konuk etti. Güleryüzlü, dost canlısı Ljajiç ile konuşurken önyargılara esir olunmaması gerektiğini düşündüm. Zira Ljajiç çok açık mesajlar verdi: Sırbistan, sabırsızlıkla ve büyük bir istekle Türk yatırımcıları bekliyor. Ülkede yatırım, üretim yapacak, istihdam yaratacak Türk girişimcilere kapı ardına kadar açık. Sırbistan, bu yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır. Yurtdışında uygun işgücü maliyetleri, makul arsa ve fabrika fiyatları ile yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, Sırbistan Dosyası’nı ve Ljajiç’in mesajlarını mutlaka okumalı.

ÖN YARGILARI KIRAN TÜRKLER

Detaylarını dergimizde genişçe ele aldığımız bankacılık operasyonu ile Halkbank, gerçekten de önyargıları büyük ölçüde kırdı. Adını Halkbank olarak değiştiren Cacanksa Banka’nın başında uzun yıllardır yurt dışında bankacılık deneyimi olan çok heyecanlı, çok ateşli, mücadeleci bir bankacı var: Kenan Bozkurt… Duayen bankacı Bozkurt, öyle iddialı ki, Sırbistan için çok büyük hedefler ortaya koyuyor. Halkbank’ın Sırbistan’daki bankacılık operasyonunun detaylarını, duayen bir bankacının müthiş projelerini ve hedeflerini okuyunca eminim heyecanlanacak ve gurur duyacaksınız.

SIRBISTAN’A “KERVANSARAY” ILE GIRDI…

Dedik ya Halkbank, önyargıları kırdı, kapıları açtı. Bu kapıdan içeri giren Türk işadamlarından biri de yıllardır İstanbul’dan Balkan ülkelerine tekstil ticareti yapan Fevzi Şilik oldu. Avrupa’yı Türkiye’ye bağlayan otoban üzerinde, Aleksinac şehrinde Bosphorus Hotel adıyla otel ve restoran açan Fevzi Şilik, bir anlamda Sırbistan’a kervansaray ile girmiş oldu. Fevzi Şilik, şimdi Sırbistan’da oteller zinciri kurmayı hedefliyor…Olur da Avrupa’ya giderseniz veya Avrupa’dan anavatana gelirseniz bu güzel kervansarayda yorgunluk atabilir, Türk mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerini tadabilirsiniz.

MUHTEŞEM BÜYÜKELÇI…

Bugüne kadar sayısız büyükelçimiz ile tanıştım, dost oldum. Ama bunlar içinde gerçekten vizyonu, azmi, ülkemize kattığı değerler ile öne çıkan diplomatların başında Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay geliyor. Bir defa diplomasi sanatını çok iyi icra ediyor. İnsan ilişkileri çok güçlü… Türk iş dünyasının Sırbistan’da söz sahibi olması için adeta seferber oluyor. Nitekim öğrendim ki Halkbank’ın Cacanska Banka’yı satın almasında da, Fevzi Şilik’in otel yatırımına girmesinde de Büyükelçimiz Bozay’ın çok büyük desteği, teşviği olmuş. Türkiye’mizi ve Türk halkını çok iyi temsil eden Büyükelçimiz Bozay’ı kutluyor ve Sırbistan Dosyası için sağladığı katkılar için teşekkür ediyorum.

Turcomoney

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.