'Sabbar'ın üstüne 'sabır' çizen Filistinli sanatçı - Haber 1Haber 1

‘Sabbar’ın üstüne ‘sabır’ çizen Filistinli sanatçı

11 Nisan 2016 - 12:01

ABONE OL

Filistinli genç, Filistin halkının yaşadıklarını ‘direniş ve sabır’ temalarında ele alıp, Arapça’da ‘sabbar’ denilen kaktüsün yapraklarına resim olarak işliyor.

TRT Arapça kanalında Filistin programı tarafından yapılan haber sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Çizdiği resimler ile Filistin davası ve Filistinliler için çok önemli mesajlar veren genç sanatçının İsmi Ahmet Muhammet Kamil Yasin . Filistin’in Nablus kentinden. Najah Alwataniyye Üniversitesi, Güzel sanatlar bölümü 4. Sınıf öğrencisi. Yaşına rağmen farklı bakış açısı ve yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Kamil Yasin, Filistin sorununu kaktüs yapraklarına resim olarak işliyor.

Bu sanata yönelme fikrinin Filistin halkının yaşadıklarından ve Arap toplumunun içinde bulunduğu durumdan doğduğunu ifade eden Kamil Yasin, her insanın Filistin davasına verdiği katkının yöntem olarak diğerlerinden farklı olduğuna dikkat çekiyor. Yasin, bir sanatçı olarak kendi yönteminin de diğer insanlardan farklılık gösterdiğinin altını çiziyor.

Genç sanatçı, kaktüs üzerine resim çizmeye başlaması sürecini ise şöyle anlatıyor: “Başlarda bir kumaş üzerine direnişi ve Sabrı ifade etmek için resimler yaptım. Sonra kendi kendime sordum ne gibi yeniliklere imza atarım diye ve sürekli olarak kafamda şu iki kelime yer aldı ‘sabır ve direniş’. Aklıma Kaktüs (SABBAR) bitkisi geldi. Bu bitki ülkemizde de çok yaygın olduğu için resim aletlerimi alıp Bu bitkilere yöneldim.”

Kaktüsün çok dayanıklı bir bitki olmasını göz önünde bulundurarak sabır ve direniş ile ilgili resimleri bu bitkinin yaprakları üzerine çizmeye başladığını anlatan Kamil Yasin, “Ayrıca bu bitkiler susuzluğa dayanıklı hiç kurumuyor, her yerde yaşıyor ve diğer bitiklerin tersine köklere ihtiyacı yok.” diyerek Filistinlilerin İsrail saldırıları karşısındaki duruşuna dikkat çekiyor.

Çizimlerin kimi zaman iki saat, kimi zaman bir gün sürdüğünü anlatan genç sanatçı, çığlık atan yaşlı birini çizdiğini ve bunun sembolik olduğunu, çünkü intifadaya işaret ettiğini anlatıyor.

Çizim yöntemlerinde ”Yerleştirme Yöntemi” adında yeni bir tarz kullandığı bilgisini aktaran Kamil Yasin, “Mesela bitkinin bir yaprağına geri dönüşün ve direnişin sembolü olan ‘anahtar’ yerleştirdim. Buna rağmen bu bitki yaşıyor ve tohum veriyor.” dedi.

Mermi isabet etmiş bir kaktüs yaprağına da süt emen bir çocuk çizdiğini söyleyen genç sanatçı, toplumun bu tür çalışmalara ilgi duyduğunu ve insanların çizdikleri resimlerde ne anlatmak istediğini sorduğunu ifade etti.

Haber Linki

http://palestineworld.net/tr/article.php?id=190

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.