Enflasyon şoku ve piyasalar - Haber 1Haber 1

Enflasyon şoku ve piyasalar

06 Haziran 2011 - 10:08

ABONE OL

Enflasyon oranları az önce açıklandı. TÜFE aylık bazda yüzde 2.42 ve ÜFE aylık bazda 0.15 arttı. Bu haber üzerine piyasalara şu an satışlar geliyor. Endeks 63.750 seviyesini görmüştü ve şu an 63.150 seviyesine kadar geriledi. Bu enflasyon rakamı şu ana kadar oluşmuş Mayıs ayı enflasyonları içerisindeki en yüksek rakam.

Grafikte görüldüğü üzere, 2004 yılından bu yana görülen en yüksek aylık enflasyon rakamına ulaştık. Bu enflasyon rakamından sonra Yıllık bazda enflasyon ne oldu? Tabi ki yüzde 7.7 oldu. Bu aşamada, Merkez Bankası’Nın hedeflerinden çok fazla uzaklaşılmış olacaktır. Seçim sonrasında artık faiz artırımı bir zorunluluk haline geldi. Bu arada Tarım fiyatları Mayıs ayında gerilemesine rağmen (eksi yüzde 1.92 düştü) bu rakamı görüyoruz. Bir de eğer tarım fiyatları artsaydı ne olurdu? En yük artış GİYİM ve AYAKKABI grubunda ortaya çıktı. Uzun zamandır tekstil sektörü sürekli yukarı gidiyordu ve tekstilciler uzun yıllar sonra ilk defa para kazanmaya başladıklarını söylemeye başlamışlardı. Aslında Mayıs aylarında mevsimsel olarak Giyim ve ayakkabı her zaman yüksek gelir. Bu durum garip değil ama bu sefer çoooook yüksek geldi. İkinci en yüksek artış Gıda ve alkolsüz içeceklerde oluştu ve yüzde 4.71 oldu. diğer gruplarda belirgin bir artış yok. Ulaştırmada düşüş oldu. Aşağıdaki grafik yıllık enflasyondaki değişimi veriyor.

Kırmızı çizgi gerçekleşene rakamları veriyor. Mor çizgi ise, eğer geçmiş yılların Haziran, temmuz-agustos aylarında açıklanan enflasyon rakamının en yükseğine yakın değerler gelirse yıllık enflasyonun ne olacağını gösterirken, yeşil çizgi geçmiş haziran-temmuz-agustos aylarında geçmiş yıllarda açıklanan rakamların ortalamasına yakın değerler gelirse enflasyonun nasıl bir trend çizeceğini verirken, mavi çizgi ise, geçmiş yılların aynı aylarında açıklanan en düşük rakamlara yakın enflayson rakamları gelirse enflasyonun ne olacağını gösteriyor. Görünen o ki Ağustos aylarına geldiğimizde ortalama olarak yüzde 8 civarında bir enflasyon olacak. Ama mayıstaki trend devam ederse TÜFE yüzde 10′a yaklaşır.

Piyasa ne düşünüyor?

Tabi ki hemen ilk akla gelen şey Merkez’in faiz artırımını erkene alacağıdır. Bence de faizlerin artık artırılması gerekiyor. üstelik cari açık hızla yükselirken artık enflasyonu da hortlatmış görünüyor. Seçim sonrası daha sıkı bir maliye ve para politikası izlenecekse firmaların ürünlerine olan talep azalacaksa, satışları göreceli olarak gerileyecekse kârlarda gerileyecektir. Gelecekteki karlar şu anki faiz oranlarıyla indirgense bile hisselerin ve İMKB’nin performansı olumsuz etkilenecektir. İşte bu yüzden satış geldi ve ardından biraz toparlanma çabası oldu. Bence piyasa ilk anda bir tepki verdi ve bu tepki geçici değil. Dolayısıyla satış baskısının artmasını beklerim. Bu nedenle nakde geçilerek beklemekte fayda var. Bu enflasyon rakamı, çok fazla parametreyi ve beklentiyi değiştirdi. Ama son 3-4 gündür piyasa alım yönünde olduğu için bence yapabileceği potansiyel satışı yapmadı. Bu nedenle de şu an endeks üzerinde geçici etki oluşmuş gibi görünse de bugün öğleden sonra daha kötü bir performans izleyebiliriz. Eğer bu şartlarda endeks yukarı hareketine devam ederse ki hala olabilir. Çünkü merkez bankası toplantısına daha uzun bir süre var. Piyasa bu verileri şimdilik görmezden gelebilir. DOlaysıyla şu an piyasanın nasıl bir tavır takınacağını bilemiyorum. İzlemede kalmakta fayda var. Seans içi yorumumu saat 11:20′de vereceğim.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.