Bu programa şapka çıkartılır - Haber 1Haber 1

Bu programa şapka çıkartılır

11 Temmuz 2011 - 23:19

ABONE OL

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki 61. Hükümet programı, beni epey heyecanlandırdı. Çok önemli projelerin hedeflendiği bu program umarım realize olur. Çünkü hedeflenen gerçekleşirse önümüzdeki 5 yıldan sonra ekonomide bambaşka bir Türkiye olacak.

Niçin mi?

İsterseniz Başbakan Erdoğan’ın Meclis’te okuduğu Hükümet programında gelin ekonomi cephesine ilişkin hedeflere birlikte bakalım…

Elektronik vatandaşlık kartı

Kamu hizmetleri sunumu için vatandaşlarımızdan diğer kamu kurumlarında bulunan bilgi ve belgeler artık istenmeyecek. Tüm vatandaşlarımıza elektronik vatandaşlık kartı dağıtımını gerçekleştirilecek. Bu kart, kamu hizmetlerinin sunumunda kimlik doğrulama işlemleri için kullanılacak. Böylece vatandaşlarımız kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat evlerinde veya iş yerinden ulaşabilecek

10 büyük ekonomi

Hedef, Türkiye’nin 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi. Bunun için önümüzdeki 4 yılda, mali disiplin, enflasyonla mücadele ve istihdam esaslı yüksek ve sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılık devam edecek. Makro parasal dengeleri gözönünde bulundurulacak, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını da dikkate alan uygulamalar sürdürülecek.

Büyüme ve istihdama destek

2002’de ortalama 9 yılda bitirilen kamu yatırımlarını 20011’de 4.2 yılda bitirilir hale geldi. Önümüzdeki dönemde kamu harcamalarında kalkınma potansiyelimizi destekleyici mahiyette altyapı yatırımlarına ve sosyal amaçlı alanlara öncelik verilecek. Para politikası, finansal istikrarı gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek.

Dalgalı kura devam

Tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz oranlarını kalıcı hale getirilecek, enflasyon hedeflemesi para politikası olmaya devam edecek. Hükümet ve Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefleri 3 yıllık vadede belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacak. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasını sürdürülecek. Merkez Bankası, para politikası ve kullanacağı araçları bağımsız şekilde belirlemeye devam edecek.

Türk malı otomobil ve uçak üretimi sözü

Sanayi politikasında da yüksek teknoloji teşvik edilecek. Türk malı otomobilin üretimine teşvik verilecek. Rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve parçalarının imalatı konularında teşvik sistemini güçlendirilerek yurt içi üretim kapasitesini artırılacak. Savunma sanayinde 2023 yılında kendi milli tüfeğini, topunu, takını, helikopterini, uçağını, insansız hava araçlarını, uydularını tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir Türkiye hedefleniyor. Üretim ve ihracatın ithalata olan bağımlılığını azaltmak amacıyla da ara malı ve yatırım mallarında yurt içi üretim kapasitesini artırıcı politikaları sürdürülecek. 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu Hükümet döneminde, 2015 yılı itibariyle ihracatımızı 200 milyar dolara ulaştırılacak.

61’inci hükümet hangi hedeflerle yola çıktı?

MAKRO HEDEFLER

-Tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz kalıcı hale getirilecek.
-Dalgalı döviz kuru rejimi devam edecek.
-İhracat odaklı üretim stratejisine geçilecek. 2015 yılı itibariyle ihracat 200 milyar dolar seviyesine çıkacak.
-2013 yılından itibaren her yıl 400 bin işsiz mesleki eğitim, toplum yararına çalışma ve staj programları gibi aktif piyasa programlarına katılacak.

YATIRIM PLANI

-2015’te Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 62 bin megawatt’a çıkacak. (Şu anda 50 bin megawatt)
-Şu anda 71 ilde doğal gaz var. 4 yıl içinde doğalgazsız il kalmayacak.
-Ankara İstanbul hızlı tren hattı, Boğaz demiryolu tüp geçişi tamamlanacak.
-Türkiye’nin hızlı tren hatları uzunluğu 2015’te 3 bin 500 kilometreye ulaşacak.
-Toplam bölünmüş yol uzunluğu şu andaki 20 bin kilometreden 2015’te 26 bin kilometreye çıkacak.
-Özel sektörün üniversite açmasının önünde engel kalmayacak. (Şu anda vakıf modeliyle açılabiliyor)
-Kanalistanbul başlayacak, iki yakaya iki yeni şehir, üçüncü havaalanı ve köprü tamamlanacak.
-Taksim’deki topçu kışlası yeniden inşa edilecek trafik yer altına alınacak.
-İzmir ve Diyarbakır için için açıklanan tüm projeler tamamlanacak.
-Ankara’ya yeni Adalet Sarayı, yeni stadyum yeni fuar merkezi inşa edilecek. Ankara hızlı trenin merkezi olacak. Ankara merkezli 3 otoyol projesi tamamlanacak.
-Türkiye’nin 2023 yılında 750 uçaklık filosu ve yılda 350 milyon kişilik havayolu sektörü olacak.

SAĞLIK HEDEFLERİ

-Halen 120 bin olan doktor sayısı 2015’te 130 bine, 163 bin olan ebe ve hemşire sayısı 238 bine çıkaracak.
-2015’te nitelikli yatak oranı yüzde 45’e yükselecek, aile hekimi başına ortalama 3 bin 200 nüfusun düştüğü bir yapı gerçekleşecek.
-Ülke genelinde 29 sağlık bölgesi oluşturulacak ve doktor sayısını 2015’te 130 bine çıkacak.

YOKSULLUKLA MÜCADELE

-2015’te aylık geliri 65 doların altında olan vatandaş kalmayacak. 2023 için temel hedef mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmak.
-Yoksul ailelere teslim edilmek üzere 100 bin yeni konut yapılacak ve bunları aylık 100 lira taksitle verilecek.
-Dar gelirli gençlerden evlenenlere 20 yıl geri ödemeli çeyizi içinde ev sağlanacak.
-Çocuklu yalnız annelere stüdyo daire ve beraberinde sosyal destek sağlanacak.
-Nüfusu 25 binin altındaki belediyelere su ve kanalizasyon projeleri için yüzde 50 hibe sağlanacak.

Cari açığı indirmek için enerji yatırımları artacak

Enerjide dışa bağımlılık yüzde 74’ler seviyesinde. Türkiye’de petrol ve doğalgazın neredeyse tümü, kömürün ise 5’te 1’inin ithal ediliyor. Cari açık GSYH’ye oranı 2008’de yüzde 5.7 iken, 2010’da yüzde 6.5 olarak gerçekleşti. Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek için yenilenebilir enerjinin enerji arzı içindeki payı artırılacak. Bu amaçla nükleer santrallara yönelik çalışmalara devam edilecek.

Bir defa programın eleştirilecek yönleri de var elbette. Ama benim burada üzerinde durduğum konu, Türkiye’nin “devler ligi”nde olması için start verilmesi. Büyük hedeflerin ortaya konulması.

Kendi otomobilini ve uçağını üreten bir Türkiye, ne kadar mutlu eder bizi değil mi?

Yoksul ailelerin evsizliktin kurtarılması Türkiye’de sosyal adalet adına müthiş bir hamle olur değil mi?

Türkiye’nın Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e, hızlı demiryolu ağı ile birbirine bağlanacak olması ne müthiş bir atılım olur değil mi?

Bu büyüme hızlı ile yoluna devam eden Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasına girmesi ne müthiş bir devrim olur değil mi?

Ben bu hedefleri duyunca, okuyunca çok mutlu oldum Türkiye’nin geleceği adına. Umarım ve dilerim ki bu hedefler gerçekleşir. Başbakan Erdoğan’ı ve AK Parti’yi bu ileri hedefleri ortaya kodluğu için kutluyor, başarılar diliyorum.

Bir sonraki yazımda Hükümet’in programında gördüğüm eksikleri ve yanlışları ele alacağım.

kakilinc@haber1.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.