AB kararlı ama vakti az… - Haber 1Haber 1

AB kararlı ama vakti az…

27 Eylül 2011 - 10:55

ABONE OL

Gün içi kısa yorumlarım ve tavsiyelerim için Twitter Adresim: @uzeyir_dogan

Dün İMKB olması gerekenden daha fazla bir düşüşle güne başladıktan sonra, yurtdışı piyasalarda görünümün pozitife dönmesiyle birlikte hızlı bir toparlanma süreci başlattı. Gün içinde 67,000 desteğinin altına sarkan İMKB 30, gelen alımlarla güçlü direnç oluşumunu beklediğimiz 70,000 direncini test etti ve günü 69,000 civarından kapattı. Bugün gün içi hareketlerde dün geçilemeyen 70,000/70,200 aralığı izleyeceğimiz en önemli seviye. Bu seviyenin üzerinde kalınabilmesi endekste kısa sürede 72,000 hedefli bir hareket başlamasına neden olabilir. Fakat dünkü hareketler bize endeksin tek yönlü güçlü bir hareket başlatacak güce henüz ulaşamadığını bir kez daha gördük. Bu nedenle özellikle VOB endeks sözleşmelerinde kara geçen pozisyonlarda zaman zaman kar alımı yaparak pozisyonların tazelenmesi daha doğru olacaktır. Gün içi aşağı yönlü baskılarda ki biz bunun olasılığını oldukça yüksek buluyoruz, 69,700 altına sarkılması durumunda yeniden satış baskısı hissedilebilir. Bu durumda ilk olarak 68,500 daha sonra da 67,000 desteğinin yeniden test edilmesi gündeme gelebilir.

Haftalık bültende bu hafta AB tarafında Yunanistan konusunda çözüm arayışlarının olacağını ve buradan çıkacak kararların soruna kesin çözüm olmasa da ilk etapta piyasalarda pozitif etki yaratacağını dile getirmiştik. Dünkü hareket piyasaların bu konuya hassasiyetini göstermesi açısından önemliydi. Bu nedenle özellikle VOB’da yapılan işlemlerde aktif stop loss bulundurmanın önemi bir kez daha kavranmıştır diye düşünüyoruz. Bu tür hareketlerle önümüzdeki günlerde daha sık karşılaşacağız.

Son olarak AB tarafından atılan adımlara kısaca değinecek olursak, AB bu sefer işi sıkı tutacağa benziyor, ABD’deki TARP’a benzer 3 trilyon Euro’yu bulabilecek bir programdan bahsediliyor. Fakat planın netleşmesinin 6 haftayı bulabileceği de spekülasyonlar atasında. Tüm ülkeler tarafından kabul edilip edilmeyeceği belli olmayan bir plan için piyasalar 6 hafta daha bekler mi derseniz, bizce cevap kesinlikle “HAYIR”. Bu nedenle uzun vadede kararlılığın sergilenmesinin yanında kısa vadede rahatlama sağlayacak adımlar atılmazsa piyasaların kalıcı bir toparlama yapması zor. Bizce bu süre içinde atılacak en önemli adım da ECB’nin faiz indirimi. ECB bir faiz indirimi yapacak olursa piyasalarda çok ciddi bir olumluluğun başlangıcı olur düşüncesindeyiz. Bu nedenle bu hafta bu konuda gelebilecek ipuçlarını bekleyeceğiz.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.