Ana göstergelerimiz faizler ve parite - Haber 1Haber 1

Ana göstergelerimiz faizler ve parite

16 Kasım 2011 - 10:41

ABONE OL

Euro Bölgesi sorunu ana gündemimiz olmaya devam ediyor. Dün de İtalya’da 10 yıllık faizlerin yeniden %7’nin, İspanya’da da %6,3’ün test edilmesi endişeleri arttırdı. Günün ikinci kısmında ABD’den gelen perakenden satışlar verisinin beklentileri aşması ve ÜFE’nin beklentilerden düşük gelmesi endekslerde toparlanma yaşanmasını sağlasa da dünkü bültenimizde de değindiğimiz gibi verilerle yaşanan hareketler genel trendi destekleyecek nitelikteyse katalizör görevi yaparken, genel trendin aksinde gelen veriler kısa vadeli tepki alışları ya da satışları olarak kalıyor. Özetle Euro Bölgesi sorunu çözülmeden veri bazlı hareketler sınırlı kalmaya devam ediyor.

Dün öğleden sonra ABD’den gelen verilerle başlayan iyimserlik de kısa sürdü. ABD’de günün büyük bölümünü alıcılı geçiren endeksler günün son yarım saatlik diliminde bu primlerinin büyük bölümünü geri verdiler. Bu sabah ise Asya piyasalarında Euro Bölgesi’ne yönelik endişeler satış baskısı oluşturuyor. Endeksler genelde %1 ile %2,5 arasında ekside. Bugün de gözler Euro Bölgesinde olmaya devam edecek. Bölgenin seyri konusunda en iyi gösterge şuan için faiz oranları ve Euro/Dolar paritesi. İtalya’da 10 yıllıkların %7 üzerine atması, İspanya’da dün test edilen %6,30 ve Fransa’da dün görülen %3,70 seviyeleri bugün için kritik eşik görünümünde. Bu seviyelerin üzerine olacak hareketler endeksler üzerinde ciddi baskı oluşmasına neden olabilir. Dün bölge ülkelerinde faizler başını yeniden yukarı çevirmişken, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bu ülkelerin tahvillerini aldığı yönünde bir haber duymadık. AMB’nin tahvil alımı yapmadığını tahmin ediyor ve öyle olmasını umuyoruz, çünkü AMB’nin alımlarına rağmen faizler bu şekilde yükseldiyse sorun daha büyük demektir. Euro/Dolar paritesine gelince dün 1,35 desteğinde tutunmayı başaran parite bu sabah 1,3450 civarında bulunuyor. Paritenin 1,35 altındaki kalış süresinin uzaması gerilemenin daha da hızlanmasına ve 1,31 civarındaki güçlü desteğe kadar yeni bir gerilemeye neden olabilir. Bu nedenle endekslerde toparlanma başlayabilmesi için yukarıda bahsettiğimiz ülkelerin faizlerinde bir düşüş ve paritede 1,35’in üzerinde hareket oluşması gerekecektir. Aksi takdirde endekslerde oluşabilecek pozitif hareketlere temkinli yaklaşmaya devam edeceğiz.

İMKB 30’a gelince teknik görünümde değişiklik yaratacak bir gelişme yok. Dün 67,500 desteğini kırma çabası sonuçsuz kalan endekste bugün bu seviye ikinci kez test edilecektir. Bugün yeniden bu desteğin üzerinde kalınma çabası izler ve yurtdışı piyasalar toparlanmaya destek olacak olursa tepki daha güçlü gelebilir. Fakat bu desteğin altında kalındığı sürece satış baskısının sertleşerek devam edebileceği unutulmamalı. Bu nedenle tepki için alınacak pozisyonlarda 67,500 altında kalınma süresinin uzaması durumunda stop loss seçeneği kullanılmalı. 67,500 altında en önemli destek 65,500/66,000 aralığında bulunuyor. Bu bölge endekste en güçlü desteğin oluşmasını beklediğimiz yer. Yukarı yönlü hareketlerde ise son dönemde ısrarla vurguladığımız gibi 69,500 geçilmeden olacak yükselişlere temkinli yaklaşmaya devam ediyoruz.

NOT: Gün içinde önemli gördüğüm haberleri ve kısa yorumlarını Twitter üzerinde takip edebilirsiniz. Takip etmek isteyenler için Twitter adresim: @uzeyir_dogan

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.