Merkel’in riskli oyunu - Haber 1Haber 1

Merkel’in riskli oyunu

18 Kasım 2011 - 11:12

ABONE OL
Artık yazmaya sıkılsak da Euro Bölgesi borç sorununda hiçbir gelişme yok. Merkel kendi doğrularında ısrarcı ve tüm Avrupa’yı bu doğruları yönünde dize getirme niyetinde. Bunun önündeki en büyük engelse Avrupa’nın iki numarası Sarkozy. Sarkozy iplerin tamamının Merkel’in eline geçmesine karşı. Merkel ise kendisinin adım atmaması durumunda piyasaların diğer liderleri köşeye sıkıştıracağından emin. Bizler AB’de işlerin yürümemesinin arkasında bu güç çekişmesinin yer aldığını düşünüyoruz. Fakat bu çekişme uzayacak olursa krizin maliyetinin artacağı da unutulmamalı. Sarkozy’nin ve Merkel’in hem kendilerinin hem de ülkelerinin kaderlerinin piyasaların elinde olduğunu bildiğini umuyoruz. Aksi olduğu anlaşılırsa AB’nin güldürmeyeceği kesin de, süründürür mü öldürür mü seçeneğini tartışmaya başlayacağız.

Dün AB’de neredeyse tüm bölge ülkelerinde faizlerde yukarı yönlü hareket izledik. Çözümsüzlüğün oluşturduğu stres en çok orada hissediliyor. Dün 10 yıllıklarda İtalya’da %7’nin, İspanya’da %6,60’ın ve Fransa’da %3,80’nin üzeri test edildi. Euro/Dolar paritesinde ise 1,35’in altına sarkmalar olsa da bu 1,34-,135 aralığı güçlü destek oluşturuyor. Başta Almanya olmak üzere endekslere baktığımızda ise gün içi dalga boyları çok yüksek olsa da borç krizinde olumsuz senaryonun tam olarak fiyatlandığını söylemek zor. Bu nedenle temkinli olmakta fayda var.

Bir süredir İMKB 30’da 65,500/66,000 aralığına olabilecek bir gerilemeden ve bu bölgede güçlü bir destek oluşumu olabileceğinden bahsediyorduk. Bu konudaki beklentimiz devam etmesine karşın çok önemli bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Endeks bu bölgede destek oluşturamaz ve 65,000 altına da sarkılacak olursa yılın geri kalanını komple kaybetme olasılığımız oldukça yükselecektir. Bu durumda ara desteklerde kısa süreli beklemeler olsa da 60,000 civarına kadar sert bir gerilemenin önü açılmış olacak. Özellikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi şuana kadar tutunmayı başaran yurtdışı endekslerde krizin derinleşeceği fiyatlanmaya başlarsa İMKB’nin 65,500 civarındaki bu önemli destekte tutunma şansı azalır. Bu nedenle öncelikli senaryomuz bu desteğin çalışacağı yönünde olsa da yurtdışı piyasaların bu senaryoya destek vermemesi durumunda stratejimizi en azından bekle göre çekeceğiz. Kırılmadan emin olmadan da yeni short pozisyonlara girme taraftarı değiliz. Yukarı yönlü hareketlerde ise 68,000 en önemli dirençlerden biri. Bu seviye geçilmediği sürece olası yükselişler gün içi tepkiler olarak kabul edilmeli. Kalıcı bir yukarı yönlü hareket içinse 69,500’ü takip etmeye devam.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.