Hikayelerin arkası doldurulabilecek mi? - Haber 1Haber 1

Hikayelerin arkası doldurulabilecek mi?

28 Kasım 2011 - 14:02

ABONE OL

Önceki hafta başlayan ve geçtiğimiz hafta da devam eden sert satışların ardından cuma günü hızlı bir tepki geldi. IMKB’de bu tepkiyi beklediğimizi sık sık dile getirsek de Cuma günü ilk seansta gelen satışların boyutu bizim beklentilerimizi aştı. İMKB 30’da 59,500/60,00 aralığına kadar bir geri çekilme beklerken cuma günü gelen satışlarla en düşük 58,663 seviyesi görüldü ve beklediğimiz tepki biraz gecikmeli de olsa geldi. Tepkiyi başlatansa tamamen dedikodu niteliğinde olan haberler. Bunlardan ilki İsviçre Merkez Bankası piyasadan Euro alacak spekülasyonu, ikincisi ise özel alacaklıların (bu da bankalar anlamına geliyor) Avrupa kurtarma fonunda zarara katılmayacakları haberi. Haftasonu ise bu dedikodulara İtalya’da bir gazetede yer alan IMF İtalya’ya düşük faizli (%4-5) 600 milyar dolar kredi verecek haberi eklendi. Bunun yanında Almanya’da yine bir gazetede Merkel ile Sarkozy bir plan üzerinde anlaştılar ve bunu bu hafta açıklayacaklar şeklinde bir haber vardı.

Şimdi gelelim bu haberlerin gerçekliğine, ilk olarak en flaşından başlayacak olursak IMF’ten gelen ilk açıklama İtalya ile böyle bir anlaşmanın olmadığı yönünde oldu. İsviçre Merkez Bankası frankın değeri hala çok yüksek, zayıflamaya devam etmeli dedi ama bir euro alım programından bahsetmedi. Perşembe günü bir araya gelen Merkel-Sarkozy-Monti üçlüsünün yaptığı açıklamalarda bir anlaşma sinyali çıkmamıştı. Özellikle Merkel’in yüksek perdeden konuşması anlaşma ihtimali çok düşük endişeleriyle sert satışlar getirmişti. Özetle spekülasyon çok ama bu spekülasyonların arkası ne kadar dolu endişeliyiz.

İtalya IMF ile anlaşabilir mi?

İtalya IMF ile 600 milyar dolarlık bir anlaşma yapabilir mi sorusu öncesinde şunu sormak lazım IMF’in elinde İtalya’ya kullandırılabilecek 600 milyar dolarlık kredi dilimi mevcut mu? Şuan için bunun mümkün olmadığı görünüyor ama bu iş için IMF kaynaklarının arttırılacağı konuşuluyor. Bu nedenle önce IMF’in kaynaklarının artırılması yönünde olabilecek gelişmeler takip edilmeli. Bu gerçekleştirilebilecek olursa IMF’in İtalya’ya sunacağı şartlar ve İtalya’nın bunları kabul edip etmeyeceği takip edilmeli. Bu haberin zaman kazanımı sağlamak için çıkarılmış olma ihtimali de göz ardı edilmemeli. Bunu en iyi Türk yatırımcılar bilir, 2008 sonundan itibaren devam eden bir, bir buçuk yıl içinde IMF ile 8-9 kez hayali anlaşma imzalamıştık. Zararı oldu mu derseniz, kısa vadeli trade eden bir kısım yatırımcının zararları dışında genel olarak baktığımızda başarılı bir siyaset olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Fakat artık piyasaların bildiği bir oyun haline gelen bu stratejinin çalışma şansı bizce düşük. Bu nedenle bu haberin doğru olduğunu umut ediyoruz. Aksi takdirde haberin yarattığı iyimserlikten fazlası geri kaybedilebilir.

İç piyasalar dışarıya bağlı

İç piyasalarda hareket dışarının gölgesinde devam ediyor, bir süre de bu şekilde devam edecek gibi. Bu nedenle Euro Bölgesi’ndeki gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz. Hafta içinde kısa süreli de olsa ayrışma sağlayabilecek tek haber ise Çarşamba günü açıklanacak dış ticaret rakamları. Şuana kadar alınan önlemlerin etkisini bu aydan itibaren göreceğiz. Cari açığın en önemli kalemi olan dış ticaret açığında alınan önlemlerin etkisiyle düşüş bekleniyor. Bu veri önemli etki yaratabilir bu nedenle Çarşamba günü kısa vadeli de olsa olası ayrışmalara dikkat edilmeli.

Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:

28 Kasım 2011 Pazartesi:

• 17:00 – ABD Ekim Ayı Yeni Konut Satışları

29 Kasım 2011 Salı:

• 10:00 – TCMB Finansal İstikrar Raporu’nu açıklayacak

• 12:00 – İtalya bono ve tahvil ihracı gerçekleştirecek

• 12:00 – Euro Bölgesi Kasım Ayı Tüketici ve Reel Kesim Güven Endeksi

• 16:00 – ABD Eylül Ayı S&P Case Schiller Kompozit

• 17:00 – ABD Kasım Ayı Tüketici Güven Endeksi

• 18:00 – Euro Bölgesi Maliye Bakanları Brüksel’de bir araya gelecek

30 Kasım 2011 Çarşamba:

• 10:00 – TCMB Ekim Ayı Ticaret Dengesi

• 10:55 – Almanya Kasım Ayı İşsizlik Oranı

• 12:00 – Euro Bölgesi Kasım Ayı TÜFE Tahmini

• 12:00 – Euro Bölgesi Ekim Ayı İşsizlik Oranı

• 14:00 – TCMB PPK toplantı tutanaklarını açıklayacak

• 15:15 – ABD Ekim Ayı ADP İstihdam Değişimi

• 17:00 – ABD Ekim Ayı Bekleyen Konut Satışları

• 21:00 – FED Bej Kitap Raporu’nu yayınlayacak

01 Aralık 2011 Perşembe:

• 10:00 – Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi konuşma yapacak

• 10:55 – Almanya Kasım Ayı PMI İmalat Endeksi

• 11:00 – AB Kasım Ayı PMI İmalat Endeksi

• 15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları

• 17:00 – ABD Kasım Ayı ISM İmalat Endeksi

• 17:00 – ABD Ekim Ayı İnşaat Harcamaları

02 Aralık 2011 Cuma:

• 12:00 – Euro Bölgesi Ekim Ayı ÜFE

• 15:30 – ABD Ekim Ayı Tarımdışı İstihdam Değişimi

• 15:30 – ABD İşsizlik Oranı

İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ :

Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta İMKB 30 sözleşmelerinde 65,500 desteğine dikkat çekmiş bu desteğin kırılmasıyla birlikte hareketin sert ve hızlı olacağını hedefin 60,000/61,000 aralığı olacağını dile getirmiştik. Geçtiğimiz hafta yaşanan kırılmayla birlikte İMKB 30 endeksi bizim beklentilerimizi de aşarak sert bir şekilde 58,663 seviyesine kadar geriledi. Bu seviyelerden gelen tepki de düşüş de oldu gibi hızlı oldu ve Cuma günü en düşük 58,663 seviyesini gören endekste kapanış 61,613’ten gerçekleşti.

Bu hafta 62,600 izleyeceğimiz ilk direnç, bu seviye üzerinde olacak kalıcı bir hareket, başlayan tepkinin 65,500’e kadar devam etmesini sağlayabilir. Bu nedenle ilk olarak bu seviyenin takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aşağıda ise ilk destek 61,900’de bulunurken, en kritik destek 61,000’de. Olası bir gerilemede 61,000 altına sarkılacak olursa satışlar çok daha sertleşebilir. Bu nedenle tepki için alınan pozisyonlarda 61,000 altında çok fazla ısrarcı olunmaması gerektiğini düşünüyoruz.

USD/TL TEKNİK ANALİZİ :

Yurtdışı piyasalardaki gerginlik Dolar/TL kurunun geçtiğimiz hafta yeniden 1,90’ı test etmesine neden oldu. TCMB müdahaleleri sonrası kurda ilk defa bu kadar güçlü bir yukarı yönlü deneme olması dikkat çekiciydi. TCMB’nin geçtiğimiz haftanın ikinci kısmında döviz satış ihalesi açmaması da bu harekette etkili oldu. Kurda ana gösterge yurtdışı piyasalar olmakla birlikte, yukarı yönlü hareketlerde TCMB müdahalesi olasılığının yatırımcıları tedirgin ettiğini görüyoruz. Bu sınırlamaya rağmen kurun 1,90’ı test etmesi ise yurtdışında işlerin daha kötüye gitmesi durumunda daha yukarıdaki rakamların görülme olasılığının artacağı anlamına geliyor. Teknik olarak ise 1,90 hem psikolojik olarak hem de teknik olarak önemli bir direnç haline geldi. Aşağıda ise bu hafta 1,84 seviyesi önemli destek konumunda. Bu iki rakam arası dalgalanma normal olacaktır. Bu seviyelerin dışına çıkılması durumunda yukarıda 1,95-2,00 aralığı, aşağıda ise 1,80 civarına doğru bir hareket gerçekleşebilir. Özellikle Çarşamba günü açıklanacak dış ticaret rakamı sonrası kurda önemli hareketler olabilir buna dikkat etmek gerekiyor.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.