Bugünkü göstergemiz Euro/Dolar paritesi - Haber 1Haber 1

Bugünkü göstergemiz Euro/Dolar paritesi

02 Aralık 2011 - 9:27

ABONE OL

Önceki gün yaşanan coşkunun ardından dün piyasalar genelde yaşanan yükselişi sindirmek adına yatay ya da hafif satıcılı bir seyir izledi. Son günlerde sıkça değindiğimiz gibi piyasalar şuan 9 Aralık zirvesine bel bağlamış durumda. Bu nedenle bu zirve beklentisi devam ettiği sürece, bu beklentileri değiştirmeyecek lokal açıklamalar ya da veriler piyasaların moralini tamamen bozabilecek güçte değil. Bunun en güzel örneği S&P’nin ABD ve AB’de toplam 37 bankanın notunu düşürmesi haberi oldu. Bu habere sınırlı şekilde negatif reaksiyon veren piyasalar, gelen pozitif haberlerle birlikte mini bir ralli başlattı. Bu nedenle yapılan açıklamaları ve verileri 9 Aralık beklentisini değiştirebilecekler ve değiştirmeyecek olanlar olarak sınıflandıracağız. Beklenti üzerinde etkili olmayacak negatif veriler sınırlı fiyatlanmaya devam edecekken, pozitif veriler piyasalar için piyango olacaktır. Fakat zirve beklentilerini negatif etkileyecek bir açıklama gelmesi durumunda çok sert satışlar gelebilir buna dikkat etmek gerekiyor. Bu bağlamda bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamlarını ilk statüde, Merkel’in senatoda yapması beklenen Avrupa borç krizi hakkındaki konuşması ikinci statüde değerlendirilmeli.

İMKB’ye gelince dün gün sonunda gelen satışlar düzeltme niteliğinde oldu. Bugün İMKB 30’da ilk destek 65,000’de. Bu seviyenin hemen altında ise 64,600 desteği mevcut. En önemli destek ise 63,500’de. Endeksin olası panik satışlarda bu desteklerin altına sarkmadığı sürece yukarı yönlü potansiyelini devam ettirme eğiliminde olacağını düşünüyoruz. Yukarıda ise 66,000 civarı ilk önemli direncimiz. Bu seviye üzerine hacim desteğiyle birlikte çıkılacak olursa yükselişin devamında 67,800 hedeflenebilir. Bu nedenle aşağı yönlü pozisyonlarda 66,000 üzerinde belirlenecek bir stop loss bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.

Son olarak euro/dolar paritesine değinecek olursak 1,3530 civarında güçlü bir direnç mevcut. Bu direncin aşılması borsalar içinde pozitif etki yaratacaktır. Benzer şekilde 1,3375 altında da negatif baskı oluşturacaktır. Bu nedenle şuan için yurtdışı endekslerle birlikte paritenin de takip edilmesi gerekeceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda iyi birer gösterge olan Euro Bölgesi ülkelerindeki faiz oranlarının bir süre gündemden düşeceğini ve piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını tahmin ediyoruz.

NOT: Yaklaşık 3-4 yıldır Para Dergisi’nde serbest analizler yapıyordum. Yaklaşık 2 ay önce “PARA VOB” isimli iki sayfalık bir köşe oluşturduk. Bu köşede genel görünüm, VOB hakkında bilgiler, potansiyel gördüğüm sözleşmeler hakkında yorumlar yapıyorum. Bunun yanında her hafta bir tane global piyasalardan (parite, endeks, emtia vs.) analiz eklemeye çalışıyorum. Sayfayı daha faydalı hale getirmek için sizlerin eleştirileri, önerileri benim için önemli olacaktır. Görüş ve önerilerinizi uzeyir.dogan@paradergi.com.tr adresine yazabilirsiniz.

Saygılarımla

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.