DAX ve Parite ürkütüyor - Haber 1Haber 1

DAX ve Parite ürkütüyor

15 Aralık 2011 - 11:03

ABONE OL

Son günlerde borsalar üzerinde ciddi bir satış baskısı var, bunun tek nedeni de piyasaların istediği likiditeyi bulamamış olması. Yapılan yorumlara baktığımızda birçok ülkede başta bankalar olmak üzere bir dolar likidite sıkışıklığından söz ediliyor. Eğer bu doğruysa ki bizce de olasılığı yüksek, piyasalar bu likiditeyi görmeden kalıcı bir toparlanma yapamaz. Son günlerde emtialarda yaşanan geri çekilmede likidite sağlamak için yapılan satışların etkili olduğu izlenimini alıyoruz. Peki, bu satışlar nereye kadar devam eder. Öncelikle şunu söyleyelim AB Liderler Zirvesi öncesindeki haftalık bültenimizde “Ya dağ fare doğrursa” başlığını kullanmıştık. Zirve ardından yapılan değerlendirmelerin birçoğunda “Dağ fare doğurdu” spotunu gördük. Bizce dağ fare değil yeni sorunlar doğurdu. Bu sorunların aşılması da koç kolay görünmüyor. Avrupa’nın sorunlarına çözüm bulabilmek için artık birkaç günlük toplantılar da piyasaları kesmeyecek. AB’li liderler piyasaların kendilerine verdikleri likiditeyi tüketti. Bundan sonra sözü kabul görecek kurumlar merkez bankaları. Bizce yük artık başta Avrupa Merkez Bankası ve FED olmak üzere merkez bankalarının omzunda. Buradan gelecek bir haber piyasaların çok sert tepkiler vermesine neden olabilir. Aksi halde liderlerden gelecek yapacağız, edeceğiz şeklindeki açıklamalara çok fazla itibar edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Avrupa’daki son duruma baktığımızda, dün Fitch Ratings, Credit Agricole ve Danske Bank da dahil Avrupa’da toplam 5 büyük bankanın kredi notlarını birer kademe düşürdü. Not düşüşü sırası yavaş yavaş ülkelere doğru geliyor. Zaten Fransa’nın bunun bilincinde olduğunu düşünüyoruz. Son dönemde Fransa’dan gelen not indirimi olsa da bundan etkilenmeyiz yorumları, beyinleri buna hazırlamaya yönelik. Dünyanın en büyük ekonomisi ve krizden kısmen de olsa çıkmayı başarmış ABD, AAA olan notunu kaybetmişken, sorunların nereye varacağı belli olmayan Euro Bölgesi ülkelerinin AAA nota sahip olması da bizce zaten çelişki. Bu nedenle başta Fransa ve belki de devamında ya da beraberinde Almanya da dahil olmak üzere bölge ülkelerinin notlarının düşürülmesi bizleri şaşırtmayacaktır. Buna hazırlıklı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Her ne kadar piyasalar bu senaryoyu bir süredir fiyatlıyor olsa da ilk tepkiler panik havasında çok sert olabilir.

Borsalara gelince destek noktalarına yaklaşıyoruz. İMKB 30’da ilk önemli destek dün test edildi. Hatırlanacak olursa dünkü yorumumuzda spot İMKB 30’da 61,500/62,000 aralığının test edilme olasılığının yüksek olduğunu dile getirmiştik. Bu bölge endekste güçlü destek ve buradan bir tepki gelebilir. Fakat dün de değindiğimiz gibi henüz tepki alımı yapmak için erken olduğunu düşünüyoruz. Özellikle DAX’ta 150/200 puana yakın bir düşüş potansiyeli daha olması bizleri tedirgin ediyor. Aynı şekilde Euro/Dolar paritesi de 1,31’i geçemediği sürece stres yaratmaya devam edecektir. Burada oluşan stres 1,28 civarı test edildikten sonra boşalabilir. İMKB 30’da da bu durumda 61,500’de kırılabilir ve 59,000/60,000 civarında yeni bir dip oluşabilir. Son olarak altına değinecek olursak ons fiyatlarındaki sert düşüşün yukarıda da bahsettiğimiz gibi likidite sağlama amacıyla yapılan satışların etkili olduğunu düşünüyoruz. Fakat gelinen seviyeler çok önemli destekler, belki son bir satış baskısı daha oluşabilir. Fakat 1,550 dolar ve altındaki fiyatların sürdürülebilir rakamlar olmadığını ve hızlı bir çıkış potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.

NOT: Gün içinde fırsat buldukça, değerlendirmelerimi Twitter üzerinden yapacağım. Takip etmek isteyenler için Twitter adresim: uzeyir_dogan


Üzeyir DOĞAN

Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

uzeyir.dogan@paradergi.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.