Yeni bir parasal genişleme hikayesi - Haber 1Haber 1

Yeni bir parasal genişleme hikayesi

08 Mart 2012 - 11:30

ABONE OL

Piyasalarda değişen bir şey yok. Yine Yunanistan ve birkaç gün aradan sonra yeniden parasal genişleme mesajları ön planda. Dün WSJ’da yer alan bir haberde ABD Merkez Bankası FED’in sterilize edilmiş tahvil alım programı adı altında yeni bir parasal genişlemeye gideceği ifade edildi. Likidite sözcüğünün duyulması son 3 yıldır olduğu gibi yine piyasalarda alımları getirdi.

Bu konudaki en net açıklamayı önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ardından göreceğiz. FED içinde daha önce yeni parasal genişlemeye karşı olan üyelerin açıklanan son olumlu verilerin ardından sesisin daha da yükselmesi muhtemel. Bu nedenle FOMC toplantısı ardından yapılacak açıklamalar parasal genişleme rallisinin devam edip etmeyeceğinin işaretini verebilir.

Yunanistan takası bugün sonlanıyor

Yunanistan’da tahvil takası için bugün son gün. Bu sabah itibariyle takas için başvuranların oranının %60’ı geçtiğine dair yorumlar var. Takasın gerçekleşebilmesi için asgari oran %66. Bugün gelecek başvurularla birlikte bu oranın yakalanacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Asıl başarı bu oranın %90’ı bulması olarak nitelense de piyasalardan %75 üzerindeki bir oranı da başarı olarak yorumlayacağına dair işaretler alıyoruz. Bizim beklentimiz bu takasın bugün tamamlanacağı yönünde. Fakat oran %75’in altında kalacak olursa yeni sıkıntılar ön plana çıkabilir. Takasa katılmayanların yasal yollarla takasa zorlanması, hukuki sürecin başlaması anlamına da gelecektir. Bu durumda mahkemelerin tahvil sahiplerinin haklı talepleri doğrultusunda karar vermesi durumunda Yunanistan’da yeniden ciddi bir finansman açığı oluşacaktır.

Bu durum piyasaların neşesini kaçırabilir. Bu nedenle tahvil takasının alt sınırının yakalanıp yakalanmayacağından ziyade oranın ne kadar yüksek olacağı takip edilecektir. %90’ı bulan ya da aşan bir takas oranı Yunanistan’ın uzun bir süre gündemden düşmesini ve piyasaların rahat bir nefes almasını sağlayacaktır. Bu gece açıklanacak bu oranın etkilerini İMKB’de yarın göreceğiz. Fakat öncesinde bugün takasın iyi gittiğine dair yapıcı daha doğrusu teşvik edici nitelikte açıklamalar görebiliriz.

Bugün ECB ve haftalık işsizlik ön planda

Bugün açıklanacak veriler içinde ilk olarak Türkiye’de saat 10:00’da açıklanacak olan ocak ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek. Ardından ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve ardından Başkan Draghi’nin yapacağı konuşma takip edilecek. AMB’nin faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, Draghi’nin ikinci likidite ihalesi sonrası ortaya çıkan durum ve üçüncü bir ihalenin olasılığına dair yapacağı açıklamalar piyasalara hareketlik getirebilir. Günün diğer önemli verisi de 15:30’da ABD’de açıklanacak olan haftalık işsizlik maaşı başvuruları olacak. Dün açıklanan ve beklentileri aşan özel sektör istihdamı ardından yarın açıklanacak tarım dışı istihdama yönelik olumlu beklentiler de arttı. Bugün haftalık işsizlik maaşı başvurularının da beklentilerden daha düşük gelmesi olumlu havayı arttırabilir. Asıl hareket ise yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi sonrası ortaya çıkacaktır.

Petrol fiyatlarına dikkat

Dün parasal genişleme mesajlarıyla birlikte petrol fiyatları yeniden yukarı döndü. Brent petrolün fiyatı yeniden 124 dolar üzerinde. Petrol fiyatları parasal genişlemeye dahi bağlı olsa Türkiye’nin olası bir likidite rallisine daha düşük oranda katılmasına neden olabilir. Brent petrolde 127 dolar üzerindeki bir hareket hedefi yükseltebilir, bu nedenle takip etmeye devam etmekte fayda var.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.