Haftanın kaderi FED’in elinde - Haber 1Haber 1

Haftanın kaderi FED’in elinde

12 Mart 2012 - 10:43

ABONE OL

Önemli Not: Değerli yatırımcılar www.marbasmenkul.com.tr ‘e adresinden yayın yapan internet sitemizi yeniledik. Başta “Hızlı Analiz” modülü olmak üzere sizlere faydalı olacak veri ve bilgileri buradan bulabilirsiniz. Ayrıca bu haftadan itibaren analizlerimiz sayıca da artacaktır. Bu analizleri mail kutunuzda çok fazla yer işgal etmemek için mail yoluyla göndermeyi doğru bulmadık. Bu analizlerimizi takip etmek isteyenler internet sitemizde yer alan “Marbaş’tan Haberler” bölümünü takip edebilirler.

Ayrıca internet sitemizin sağ üst köşesinde yer alan Twitter ve Facebook hesaplarını takibe almanız durumunda da gün içinde buradan geçeceğimiz yorum ve analizleri takip edebilirsiniz. Faydalı olması dileğiyle herkese iyi haftalar diliyoruz.

Yunanistan borç takasının ardından gözler bu hafta Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında olacak. Euro bölgesi Maliye Bakanları bu toplantıda Yunanistan’a verilecek 130 milyar euroluk kredi dilimini görüşecekler. Piyasalarda bu görüşmelerin sorunsuz geçeceği algısı yüksek. Biz de bu görüşe katılıyoruz. Bildiğiniz üzere Yunanistan borç takası %85,8’lik bir katılımla geçtiğimiz hafta sonlandı. Bu oran piyasa beklentilerini karşılayacak miktarda. Bu oran ve kredi diliminin serbest bırakılması yeni bir ralliyi tetikler mi derseniz bizce fiyatlama önceden yapıldı ve piyasalar üzerinde çok fazla etkisinin olmayacağını düşünüyoruz. Bundan sonra ne olacak derseniz, Yunanistan takasa katılmayan kısmı kümülatif eylem şartları olarak adlandırılabilecek CAC’ı devreye sokarak takasa zorlayacak. Bu işlem gerçekleştiğinde takasın %95,7’ye çıkması bekleniyor. Bizce Yunanistan sorunu uzunca bir süre gündemden düşecek. Fakat bu takas PIIGS’in diğer ülkeleri için sıkıntılı günlerin başlangıcı olabilir buna dikkat etmek lazım. Bu ülkelere yatırım yapmış olan yatırımcılar artık bir terslik gördüklerinde süreci uzun uzun izlemeyeceklerdir diye düşünüyoruz. İlerleyen günlerde AB krizi yeniden hortlayacak olursa, bu ülkelere borç verenlerin çok daha fazla panik havasında bu ülkelerden kaçışlarını izleyebiliriz. Portekiz ve İspanya bu alanda öncü gibi görünüyor. Bu nedenle bugün gündemde olmasa dahi Avrupa’da Yunanistan haricinde PIIGS ülkelerinden birinde işlerin iyi gitmediğine dair yorumlar gelecek olursa satışlar çok sert olabilir dikkat etmekte fayda var.

ABD’de verilerin iyi olması yetmiyor
ABD’de açıklanan veriler ekonomik toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan özel sektör istihdamında ve tarım dışı istihdam rakamlarında beklentilerin üzerinde artışlar gerçekleşti. İşsizlik oranı ise beklendiği gibi %8,3’te kaldı. Uzunca bir süredir dile getirdiğimiz gibi ABD ekonomisi toparlanma çabasını devam ettiriyor. Buradan moralleri bozacak bir veri görmüyoruz. Verilerin iyimser olan beklentilerden bile iyi geliyor olması üçüncü parasal genişleme ihtimalini azaltsa da geçtiğimiz hafta WSJ’da yer alan bir haber ilginçti. WSJ’a göre FED sterilize edilmiş olarak adlandırılabilecek bir parasal genişlemeye hazırlanıyor yorumunu yaptı. Bu konudaki net tutumu Salı günü FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası yapılacak açıklamalarda bulabiliriz. FED gelen olumlu verilerin ardından parasal genişleme mesajı vermezse teknik olarak da yorgunluk işaretleri veren ABD endekslerinde ciddi bir geri çekilme başlayabilir. FED parasal genişleme stratejisinden tamamen vazgeçer mi derseniz, bizce bunun için henüz çok erken. Küresel ekonomik büyüme tahminleri hala çok negatif. Ayrıca ABD ekonomisinin de sürdürülebilir büyüme sürecine girdiğine dair net veri yok. Bu konuda yapılan yorumlar ağırlıklı olarak ABD ekonomisinin henüz kendi ayakları üzerinde durabilecek güce erişmediği yönünde. FED’in de bu durumun farkında olduğunun ve desteğini bir anda kesmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle de parasal genişleme seçeneği ileri bir tarihe ötelenebilir ama seçenekler arasından çıkması bizce henüz mümkün değil. FED’in bu konudaki duruşunu öğrenmek için salı akşamını beklemek zorundayız.

Petrol fiyatları ve cari açık
Bugün açıklanan cari açık rakamının yanında bu hafta içeride perşembe günü açıklanacak olan işsizlik oranını takip ediyor olacağız. Ocak ayında cari işlemlerin 5,4 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu. Bir önceki yılın aynı döneminde 6 milyar 22 milyon dolar cari açık verilmişti. Ocak ayında cari işlemeler açığının 5 milyar 998 milyar dolar olarak gerçekleştiği görüldü. Hatırlanacak olursa kasım ve aralık ayında cari açıkta düşüş yaşanmış bu da Merkez Bankası’nın yumuşak iniş senaryosunun gerçekleştiği yorumlarını getirmişti. Ocak ayında cari işlemler açığındaki düşüş neredeyse yok denecek kadar az oldu. Bunda petrol fiyatlarındaki artışın da etkili olduğunu düşünüyoruz. Özellikle petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan artış TCMB’nin hem enflasyon hem de cari açık konusundaki öngörülerinde sapmalar getirebilir. Bu etkileri şubat ayı rakamlarında daha net bir şekilde göreceğiz. Bu nedenle petrol fiyatlarının daha önemli hala geldiğini düşünüyoruz. Brent petrolde geçtiğimiz hafta yaşanan gevşeme sınırlı kaldı ve haftanın son günü Brent petrol 126 dolar civarını test edildi. Bu hafta içinde Brent petrolün fiyatı 127 dolardaki kritik direnci aşacak olursa yükseliş daha da hızlanabilir. Bu da Türkiye gibi petrol ithalatı yüksek ülkelerin negatif ayrışmasına neden olabilir.

Bu hafta öne çıkan veriler
Bu hafta dışarıda en önemli haber Salı günü gerçekleşecek olan FED açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ve Cuma günü yine ABD’de açıklanacak olan sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileri olacak. AB tarafında ise Salı günü ZEW yatırımcı güven endeksleri ve Çarşamba günü açıklanacak olan sanayi üretimi ve enflasyon verilerini takip ediyor olacağız.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.