Kur, petrol ve ABD uzun vadelileri alarm veriyor - Haber 1Haber 1

Kur, petrol ve ABD uzun vadelileri alarm veriyor

20 Mart 2012 - 11:12

ABONE OL

Dün önemli bir veri ya da haber akışı yoktu. Daha çok teknik dinamiklerin ön plana çıktığı bir gün oldu. İMKB günün büyük bir bölümünde yurtdışı piyasalardan pozitif ayrıştı. Gün sonuna doğru bir miktar satış gelse de bu satışlar İMKB’nin günü artıda kapatmasını engelleyemedi. Bugün ise gündemde önemli veriler var. ABD’den gelecek aşağıda listelediğimiz bu veriler öğleden sonraki hareketlerde etkili olabilir.

· 14:30 – ABD Şubat Ayı Konut Başlangıçları
· 14:30 – ABD Şubat Ayı İnşaat İzinleri
· 18:45 – ABD FED Başkanı Bernanke Konuşma Yapacak

Kurlar ve ABD faizlerine dikkat
Dün İMKB’de olumlu hava devam etmesine karşın kurlardaki yukarı yönlü hareket tedirgin etmeye başladı. Döviz sepeti dünkü hareketler sonrasında 2,10 civarına dayandı. Dolar/TL kuru 100 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 1,8175 civarını test etmeye çok yakın. Bu seviye aşılacak olursa kurda 1,85 hareketi başlayacaktır ki, bu da İMKB’yi ciddi biçimde baskı altına alacaktır. Bu noktadan sonra gözlerin bir süre kurlara odaklanmasında fayda olduğunu düşünüyoruz. TL üzerindeki bu baskı devam edecek olursa TCMB müdahaleleri yeniden gündeme gelebilir. TL’nin değer kaybetmesini engellemek için TL arzı kısılabilir, gecelik fonlama maliyetleri yeniden yükseltilebilir. Bunların hepsi İMKB üzerinde baskı oluşturacak etkenler. Bu nedenle kurlar yakından takip edilmeli. Bunun yanında doların değer kazanmasında etki olduğunu düşündüğümüz ABD uzun vadeli tahvillerin faizleri de izlenmesi gereken önemli bir gösterge. ABD 10 yıllıklarında faizler son 7 ayın en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Faizlerdeki bu artış devam edecek olursa TL’nin değer kaybı olası bir TCMB müdahalesine rağmen devam edebilir. Bu nedenle bu oranları izlemekte fayda var.

Petrol fiyatları riski fiyatlıyor
Petrol fiyatları Ortadoğu’daki gelişmelere daha duyarlı hale geldi ve İran konusundaki endişelerin petrol fiyatlarındaki düşüşü engellediğini düşünüyoruz. Küresel bankacılık işlemlerini idare eden Swift adlı kuruluşun İran’ı sitemin dışına atması, İran’ın petrol ihracatını sert bir şekilde vuracaktır. Ayrıca özellikle İsrail tarafından olmak üzere İran’a yönelik bir müdahalede bulunulacağı yorumları da petrol fiyatlarının yüksek seyretmesinde etkili. Petrol ihraç eden ülkeler ya da stratejik rezerv barındıran ülkelerden petrol fiyatlarına bir müdahale gelmez ise Brent petrol 127 dolardaki kritik direncini aşabilir. Bu da kurların ardından Türkiye ve İMKB için ikinci büyük risk olacaktır. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz ABD 10 yıllık faizleri, Dolar/TL kuru ve petrol fiyatlarında önemli bir gerileme işareti almadığımız sürece İMKB’ye temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Buna karşın teknik göstergelerde bir bozulma olmadığı sürece aşağı yönlü pozisyon alma konusunda da aceleci olunmaması gerektiği kanaatindeyiz.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.