Güney Kore’ye bir Türk rüzgarı: EXPO 2012 YEOSU - Haber 1Haber 1

Güney Kore’ye bir Türk rüzgarı: EXPO 2012 YEOSU

16 Nisan 2012 - 9:06

ABONE OL

guney_koreye_bir_turk_ruzgari_expo_2012_yeosu_3.jpgBugün size İkon Events’in Ceylan İntercontinental Otelde davetlisi olarark katıldığımız Expo 2012 Yeosu Türkiye Katılımı Tanıtım Resepsiyonundaki izlenimlerimden söz etmek istiyorum. Gayet özenilmiş bir çalışma ve davetli listesiyle çok pozitif bir ortam oluşturulmuştu . Günün anlam ve önemine yönelik kısa filmler dikkatimizi konuya daha da çekti.

Güney Kore’de düzenlenecek olan ve Koreli, Çinli, Japon ve çevre ülkelerde gelecek olan 12 milyon kişi tarafından ziyaret etmesi beklenen Expo 2012 Yeosu Uluslararası Fuarı’nın en iddialı katılımcılarından biri Türkiye olacak. 12 Mayıs – 12 Ağustos 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan fuarda Türkiye, birbirinden etkileyici ve görkemli etkinlikler gerçekleştirecek.

Tema olarak “Denizleri ve Kıtaları Birleştiren Medeniyetler Ülkesi Türkiye – Türkiye; Deniz Kıyısındaki Medeniyetler, Medeniyetin Kıyısındaki Denizler – Su ve Deniz, Damladan Okyanusa” ana temasına sahip olan Türkiye pavyonu için logo olarak da “Su” ve “Deniz”, “Damla” ve “Okyanus” temalarını yansıtmak üzere mavinin koyudan açığa geçtiği bir nazar boncuğu tercih edilmiş. Organizasyonun tanıtımı için düzenlenen resepsiyona, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı.

Türkiye’nin marka imajına katkı sağlayacağız
guney_koreye_bir_turk_ruzgari_expo_2012_yeosu.jpgKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaptığı konuşmada uluslararası ölçekte çok önemli bir tanıtım fırsatı niteliği taşıyan organizasyona Türkiye’nin, köklü kültürünün tüm zenginliklerini yansıtan, iddialı ve renkli etkinliklerle katılacağını belirtti ve şunları söyleyerek “Tarihi, kültürü ve medeniyetleriyle zenginleşen Türkiye’nin bu organizasyondaki varlığı, aynı zamanda tüm ziyaretçiler için de kaçırılmayacak bir imkân olacaktır. Expo 2012 Yeosu Uluslararası Fuarı’nda sergileyeceğimiz bu geniş kapsamlı ve etkileyici katılım, Türkiye’nin marka imajını yükseltmek için çok önemli bir fırsattır. Türkiye artık kendine içine kapalı bir ülke olmaktan çıkmıştır. Dünyayla entegre olma yeteneğinin yanı sıra son yıllarda yakaladığımız istikrar ve kalkınma hızıyla örnek bir başarı modeli oluşturuyoruz. Güney Kore’de bu başarı modelini paylaşmanın yanı sıra, yatırım cazibemize de güç katacağımıza inanıyorum.”dedi

guney_koreye_bir_turk_ruzgari_expo_2012_yeosu_1.jpg21 Haziran ‘Türkiye Milli Günü’ olacak
“Denizleri ve Kıtaları Birleştiren Medeniyetler Ülkesi” temasıyla fuara katılacak olan Türkiye, etkinliklerinin büyük bölümünü 1.400 metrekarelik sergi alanında gerçekleştirecek. Türkiye’nin etkinliklerinin ev sahipliğini Dışişleri Bakanlığı yürütecek. Türkiye’nin fuar boyunca sanat, kültür ve lezzet şöleni yaşatacak olan etkinliklerinin, yaklaşık 1 milyon kişiyle buluşması bekleniyor. 21 Haziran’da ise “Türkiye Milli Günü” etkinlikleri gerçekleştirilecek. İyi güzelde bu fuarda neler olacakmış bu katılması beklenen 12 milyon kişiyi neler bekliyormuş diye sorarsanız Türkiye pavyonunda ziyaretçileri neler beklemiyor ki : Dolapdere Big Gang den Gypsy All-Stars’a Mehter Grubundan Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğuna Dolunay Obruk Jazz Quintet, Water Drums, Lepidus Quartet konserleri fuara renk katacak. Genç moda tasarımcısı Simay Bülbül’ün “Ece” koleksiyonunu sergileyeceği moda gösterisinin yanı sıra, alanlarında başarılı sanatçıların “Ebru”, “Çini”, “Hat” ve “Minyatür” performansları, ziyaretçileri geleneksel Türk sanatlarıyla tanıştıracak. E tabi ki böyle organizasyonlar olurda Türk Mutfağı unutulur mu o da var elbet. Türkiye pavyonunun en çok ilgiyi çeken bölümlerinden biri Türk mutfağı olacak. 250 metrekare alana kurulacak Türk mutfağında, geleneksel yemek ve tatlılar ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. İki ayrı noktadaki Maraş Dondurması stantlarında lezzet ve görsel şölen bir arada yer alacak.

Fuarda, Türkiye’nin deniz zenginliği ve kültürü de, etkileyici sergiler ve belgesellerle anlatılacak. “Piri Reis Haritası”, “Marmaray ve Yenikapı Kazıları”, “Türkiye’nin Sualtı Zenginlikleri”, “Haliç’in
Dönüşümü”, “Leb-i Derya Yalılar”, “Bir Balığın Gözünden İstanbul”, “Doktor Balıklar” belgeselleri, dokunmatik ekranlarda “Türkiye’nin Deniz Yaşamı ve Kıyıları” sunumları, “Karadeniz Eğitim Kutusu” uygulaması, “Kore – Türkiye İlişkileri” sergisi, İzmir’in 2020 Expo adaylığını ve Türkiye’nin son 10 yıldaki sağladığı ekonomik kalkınmayı anlatan yapımlar da ziyaretçilerle buluşacak.

Türkiye’de Sanatın Yüzü
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden 30, Topkapı Sarayı’ndan 35, Türk-İslam Eserleri Müzesi’nden 30 ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden 10 eserin yer alacağı Anadolu Medeniyetlerini kronolojik olarak tanıtan sergi 30 Nisan’dan Temmuz’a kadar Seoul’da Kore Milli Müzesi’nde, Temmuz’dan Ocak’a kadar Busan’da ziyaretçilere açık olacak. Bununla birlikte Türkiye’nin ilk ve tek çağdaş sanat fuarı ‘Contemporary Istanbul’ tarafından planlanan Türk Çağdaş Sanat Sergisi’nde ise 40 Türk genç çağdaş sanatçısının 130’dan fazla eseri yer alacak. 8-30 Haziran tarihlerinde ziyarete açık olacak serginin küratörlüğünü Prof. Hasan Bülent Kahraman üstlendi. Sergi Seoul’un çağdaş sanat merkezi ARA Center’da gerçekleşecektir.

Bütün bu organizasyonu gerçekleştirecek olan İkon Events Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, yaptığı konuşmada fuardaki Türkiye pavyonunun tasarım ve üretiminin yanı sıra tüm etkinliklerini de gerçekleştireceklerini belirterek, “Türkiye’nin dünya vitrininde en etkin şekilde yer alması için çok kapsamlı ve etkileyici bir organizasyona imza atıyoruz. Türkiye’de gerçekleşmiş en büyük organizasyon olan 5. Dünya Su Forumu başta olmak üzere çok sayıda uluslararası etkinliği başarıyla gerçekleştiren bir ekip olarak, Türkiye adına güçlü bir değer yaratacağımıza inanıyoruz” dedi.

Şimdi bana Hülya Expo Expo deyip duruyorsun bu nedir ? derseniz hemen kısaca bahsdeyim: Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (Bureau International des Expositions) her 5 yılda bir, evrensel bir temayla World Expo, iki fuarın arasında ise özel bir temayla International Specialized Expo düzenliyor. Sosyal, kültürel ve eğitsel yüzüyle insanlığın gelişimine ve hoşgörüyle bütünleşmesine öncülük eden fuarları, milyonlarca kişi ziyaret ediyor. EXPO 2010, Şanghay’da düzenlendi. 2015’te ise Milano organizasyona ev sahipliği yapacak. Expo 2012 Yeosu, Türkiye’nin Osmanlı döneminden itibaren katıldığı 32. Fuar olma özelliği taşıyacak.

Bugünkü güzel şeyimiz ülkemizin uzakdoğu’da sergileyeceği bir tanıtım çalışması. Işığın doğudan yükseldiğini hatırlayarak gözümüzü çeşitli coğrafyalara çevirmemiz benim hoşlandığım bir durum. Umarım ziyaretçilerde ülkemizi tanıyarak bizim kadar severler. Yeni güzel şeylerde buluşmak üzere.

Hülya Deniz

www.twitter.com/hlydnzz
huyla@kmedya.com
huyla.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.