Dün Yunanistan’dı, bugün İspanya - Haber 1Haber 1

Dün Yunanistan’dı, bugün İspanya

19 Nisan 2012 - 9:09

ABONE OL

Son birkaç haftadır yaşanan gelişmeler, Avrupa’da ve piyasalarda değişen çok bir şey olmadığını gösterdi. İspanya konusunda yapılan açıklamalar ve piyasaların verdiği reaksiyonlar Yunanistan’ı iflasa götüren sürecin neredeyse birebir aynısı. Bir gün İspanya’dan kurtarılmaya ihtiyaçları olmadığı açıklaması geliyor, bir gün de AB’den üst perdeden İspanya’nın sorunları kendisinin çözmesi gerektiği açıklamaları. Piyasalar bir gün İspanya borçlanma ihalesi iyi geçti diye ralli yapıyor, ertesi gün aslında işler sanıldığı kadar da yolunda değil algısıyla sert satışlar görüyor.

Sürecin sonunun nereye gideceğini tahmin etmek ise çok zor değil. Görünen o ki İspanya yeni bir kurtarma hamlesine ihtiyaç duyacak ama AB’nin alıştığımız bürokratik hantallığı bu yardımın süresini son ana kadar uzatacak. Bu nedenle piyasaların İspanya kamburunu uzun bir süre üzerinde taşıyacağını düşünüyoruz.

PPK’dan beklenen sonuçlar
Dün sonuçları açıklanan Para Politikası Toplantısı’ndan (PPK) sürpriz bir açıklama çıkmadı. Beklendiği gibi politika faizlerinde ve gecelik borç alma/verme faizlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bununla birlikte kurul enflasyon vurgusunu ön plana çıkarırken önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceğini belirtti. Ek parasal sıkılaştırma tabiri doğal olarak İMKB tarafında çok da sevilen bir ifade değil. Özellikle yabancı sermaye girişinin düşük olduğu dönemlerde bir de TL sıkılaştırma yapılması İMKB’ye olan ilgiyi de düşürecektir. Bu nedenle dün kurul kararlarının ardından İMKB’de satışların daha da hızlandığını gördük.

İspanya ihaleleri ve veriler
Bugün İspanya iki ihale ile toplam 2,5 milyar Euro borçlanmayı planlıyor. İhalede gelecek talep ve faiz oranı piyasalarda bugünkü hareket konusunda belirleyici olabilir. Bu nedenle öğle saatlerinde gerçekleştirilecek bu ihalelerin sonucunu takip etmek gerekiyor. Bugün ayrıcı 15:30’da ABD’de haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. Geçtiğimiz hafta hayal kırıklığı yaratan bu veri bugün piyasalarda sert hareketlere neden olabilir. Ayrıca 17:00’da AB veABD’de açılanacak olan aşağıdaki veriler de gün sonu kapanışını etkileyebilir.

AB Nisan Ayı Tüketici Güven Endeksi
ABD Nisan Ayı Konut Satışları
ABD Nisan Ayı Philadelphia Fed Endeksi
ABD Mart Ayı Öncü Göstergeler

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.